Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Galerijā Istaba būs skatāma ilustratores Kristīnes Martinovas personālizstāde Es gribu visu

Galerijā Istaba no 4. jūlija līdz 12. augustam būs skatāma jaunās ilustratores Kristīnes Martinovas pirmā personālizstāde Es gribu visu.

Personālizstāde ataino prāta nemieru un domu kņadu, kas rodas brīdī, kad mākslinieks zīmē. Izstādē māksliniece uzdod jautājumu – kā tiekties pēc visa un iet plašumā, nezaudējot konkrētu fokusu? Cik daudz prāts ikdienā uzņemto informāciju patur un cik daudz laiž projām?

"Brīdī, kad mākslinieks ar zīmuli pieskaras papīram, nelielajā gaisa telpā starp zīmuli un virsmu kopā vienā burbuļojošā mākonī saspiedušās idejas, vīzijas, tēli, notikumi… Tie katrs kā bumbiņa loterijas mašīnā var materializēties "īstajā lozē" un nonākt uz papīra, bet var arī palikt šaurajā pudeles kaklā un cerēt, ka tiem nebūs lemts izgarot. Jaunās grafiķes un ilustratores Kristīnes Martinovas lielformāta zīmējums Es gribu visu ir ļaušanās mākslinieka domu matērijai un iztēlei, tās plūdumam ar skaisto un neglīto. Bez pašcenzūras un šaubu kārtībniekiem, kas sašķiro iztēli derīgajā un nederīgajā, pirms tā vēl nonākusi uz papīra," par savas kādreizējās studentes izstādi izsakās Latvijas Mākslas akadēmijas docente ilustratore Rūta Briede.

Izstādes centrā ir tušas zīmējuma tehnikā realizēts lielformāta darbs, kurā autore attēlo brīvu domu lidojumu un zīmē visu, kas ienāk prātā. Prātā mītošās domas ieguvušas dažādas vizualizācijas formas, kas pārvērtušās tēlos. Lai arī darbs rezultējas vienotā kompozīcijā, autore izmanto improvizācijas paņēmienu, kur katrs uzzīmētais laukums un līnija ir impulss nākamajam zīmējumam. Centrālo lielformāta zīmējumu izstādē māksliniece turpina galerijas telpā. Izstādi papildina arī paplašinātās realitātes objekts.

"Mēs esam pieraduši ilustrāciju redzēt noteiktā formā – grāmatā, animācijas filmā, sienu gleznojumā u. tml. Manā izstādē domas brīvība nav ieliekama rāmī, bet iet "pāri robežām". Izstādē apskatāmie darbi ir mans "domu izvirdums". Zīmētais ataino nemierīgo mākslinieka prātu," saka Kristīne Martinova.

Kristīne Martinova 2020. gadā absolvējusi maģistrantūru Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas apakšnozarē. Bakalaura studiju laikā Tekstilmākslas apakšnozarē Kristīne saprata, ka viņu aizrauj dažādu raksturu tēlu zīmēšana, veidojot intuitīvas un sapņainas kompozīcijas. Pēc bakalaura studijām ilustrācijas pamatus apguvusi, studējot pie Rūtas Briedes Grafikas apakšnozarē. Kristīne lielu nozīmi piešķir iztēles brīvībai, un tas ir galvenais instruments ilustrēšanas procesā. 2019. gadā tika publicētas pirmās trīs grāmatas ar Kristīnes Martinovas ilustrācijām – Arno Jundzes stāsts Šušnirks un pazemes bubuļi (Zvaigzne ABC), Ilmāra Šlāpina dzejoļu krājums Es nemāku komatus (Neputns) un islandiešu autora Andres Snaija Magnasona grāmata Zilās planētas stāsts (Liels un mazs). 2020. gadā Kristīnes debija tika nominēta Starptautiskajai Jāņa Baltvilka balvai kategorijā Jaunaudze. Savas ilustrācijas prasmes māksliniece izmantojusi arī starpdisciplināros projektos, piemēram, veidojot scenogrāfiju Liepājas leļļu teātra izrādei Ziemassvētku vecīšu dumpis. Liepājā, ART+ papildinātās realitātes aplikācijā, ir apskatāms apskaņots trīsdimensionāls objekts Neofeodālisma vēstnesis, veidots pēc Kristīnes ilustrācijas. Tas pats tēls ir atnācis ciemos un stāv pie galerijas Istaba ieejas durvīm.

Es gribu visu ir Kristīnes Martinovas pirmā personālizstāde. Izstāde ir viens no zīnu un mazo izdevēju festivāla SĀBRS notikumiem. Jūlijā festivāla ietvaros galerijā Istaba sāks darboties arī jauno ilustratoru veikals.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja