Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izdota mākslinieka Jāzepa Grosvalda grāmata Persijas ainas

Līdz ar izstādes Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai. Jāzeps Grosvalds. 1891–1920 atklāšanu Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā klajā nācis sadarbībā ar apgādu Neputns un redaktori Laimu Slavu veidots vizuāli krāšņs izdevums – mākslinieka Jāzepa Grosvalda grāmata Persijas ainas.

Persijas ainas [Tableaux persans] ir Jāzepa Grosvalda sarakstīts teksts, kas tapis neilgi pēc viņa atgriešanās no militārās ekspedīcijas Tuvo Austrumu zemēs. Manuskripts, lai arī iesākts latviešu valodā, bija pabeigts franču valodā Parīzē 1919. gadā. Tajā ietverti ceļojuma spilgtāko vērojumu un pārdzīvojumu apraksti, kas papildināti ar pētījumiem par Persijas vēsturi un mākslas attīstību.

Grāmata pirmo un vienīgo reizi tikusi publicēta 1978. gadā Stokholmā divās valodās – franču un latviešu. Tagad tā ir lasāma četrās valodās: oriģinālā manuskripta franču valodā faksimils, tulkojumi latviešu, angļu un zviedru valodā. Jaunais izdevums papildināts ar apjomīgu vizuālo materiālu – vairāk nekā 300 akvareļiem, skicēm, dokumentiem, dienasgrāmatu lapām. Tajā reproducēti gandrīz visi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) un Vermlandes muzeja (Värmlands Museum; Kārlstade, Zviedrija) kolekcijās esošie Jāzepa Grosvalda Austrumu cikla darbi, kā arī liela daļa citās kolekcijās esošo šī cikla kompozīciju.

Izvērstu ievadrakstu sarūpējusi mākslas vēsturniece, izstādes Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai. Jāzeps Grosvalds. 1891–1920 kuratore Ieva Kalnača. Grāmatas dizaina autore ir māksliniece Inese Hofmane. Izdevumā izmantots rediģēts 1978. gada publikācijai veidotais Veronikas Strēlertes latviešu valodas tulkojums.

LNMM direktore Māra Lāce ievadtekstā atzīst, ka grāmata ir iespēja ienirt patiesa talanta radītā pasaulē, un uzsver, ka "Persijas ainas ir unikāla liecība par Jāzepu Grosvaldu kā izcilu sava laika personību – rakstnieka spējām apveltītu mākslinieku, cilvēku, kurš, apvienojot sevī romantiķa, intelektuāļa un vienlaikus arī rīcības cilvēka īpašības, spēja redzēt un, runājot tā laika laikmetīgajā valodā, līdzi pārdzīvot un pārvērst izteiksmīgos mākslas darbos jaunā, modernā 20. gadsimta laika izjūtas."

Grāmata nopērkama apgāda Neputns un muzeja veikalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja