Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 15. jūnijs
Vilija, Vits, Žermēna, Baņuta

Jettes pasaule cimdu ciklos un domās. Izstāde Dzīvais cimds veltīta Jettes Užānes simtgadei

Cimdu Jettiņa bija ne tikai daiļamatmeistare un cimdu adītāja, bet arī domātāja un stāstniece, kas ieguva lielu atpazīstamību ar saviem cimdu cikliem.

Jettes Užānes neparasto cimdu kolekcijas laiku pa laikam skatāmas Latvijas kultūras iestādēs, izstāžu zālēs, bet tik daudz cimdu – gandrīz 180 – kā tagad Cēsu muzejā vienuviet nav bijis izdevības redzēt. Bet redzēt ir vērts, izstādē var pavadīt gandrīz visu dienu – ko skatīt, par ko domāt un ko darīt atradīs ikviens.

"Jettes Užānes simtgade ir iemesls, lai sapulcinātu visus cimdus kopā un ieraudzītu kopējo bildi, ko veido viņas nozīmīgākie cimdu cikli, kas tapuši laika posmā no 1980. līdz 2003. gadam. Cimdi šobrīd atrodas Latvijas lielāko muzeju kolekcijās un privātkolekcijās," informē izstādes kuratore Elīna Apsīte. Viņas pašas un biedrības Cimdu ceļš kolekcijā ir neliela daļa no Cimdu Jettiņas darinājumiem. Bet meklējumi vēl turpinās. E. Apsīte stāsta par reiz teātra kritiķei Lilijai Dzenei uzdāvinātajiem cimdiem, kas darināti, iedvesmojoties no kritiķes recenzijas par Rūdolfa Blaumaņa Ugunī uzvedumu Valmieras teātrī. "Tur bija cimdi katram personāžam. Dominēja sarkanā, baltā un melnā krāsa," atceras E. Apsīte.

Izstādi Dzīvais cimds Cēsu muzejā veido cimdu cikli, kas apvienoti kompozīcijās. "Katram cimdam nepieciešama telpa, lai fokusētu uzmanību, bet atkāpjoties – lai redzētu to jēdzieniskā sasaistē," skaidro kuratore. Cimdi nav tikai eksponāti, jo izstāde ir audiovizuāls, intelektuāls un personisks pieredzējums. "Mēs vēlējāmies izveidot Jettes pasauli. Viņas cimdi ir īpaši ar saviem stāstiem. Komponists Miķelis Putniņš komponējis skaņu celiņu, ir tapis videomateriāls par Jettes Užānes mājām Lejnieki. Izstādē ir Jettes Užānes dienasgrāmatu citāti. Mēs sapratām, ka izstādē svarīga ir arī dabas klātbūtne," atmosfēru uzbur E. Apsīte.

Izstādes vajadzībām ir speciāli konstruētas un veidotas vitrīnas, lai pati Jette būtu varējusi visu labi apskatīt. Rokdarbniece savas dienas vadīja ratiņkrēslā. "Tāpēc arī bērniem izstāde būs labi apskatāma, jo nebūs jāsnaikstās," piebilst E. Apsīte, kura īpaši tēmējusi uz bērnu un jauniešu auditoriju. Savā laikā pie Jettes uz Lejniekiem bieži brauca skolu ekskursijas, lai ne tikai skatītos cimdu gleznas, bet arī runātos par dzīves jēgu, mērķiem, interesi. Rosinošo tēmu ir daudz arī izstādē – Sievietes balss, Dabas balss, Mākslas balss, Bērna balss, Latvijas balss. Ir cimdu cikls, kas veltīts ieiešanai Eiropā, jo Jette meklēja Lietuvas, Igaunijas, Somijas un citu zemju cimdu ornamentus, sākot to visu ar ķeltu rakstiem.

Izstāde Cēsu muzejā apskatāma līdz 31. decembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja