Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Koncertzāle Cēsis būs apskatāma Andra Vītoliņa personālizstāde Urbānā poēzija

No 16. septembra līdz 12. novembrim Insignia mākslas galerijā koncertzālē Cēsis būs apskatāma gleznotāja Andra Vītoliņa darbu izstāde Urbānā poēzija, kurā iekļauti pavisam jauni, vēl neeksponēti darbi, informēja koncertzāles Mārketinga un komunikācijas vadītāja Egija Saļņikova.

Andra Vītoliņa glezniecības stilistika atbilst pasaules uztveres kodiem, kas raksturīgi dinamiskajam 21. gadsimtam. Tā ir dekoratīvi spilgta un suģestējoša. Mākslinieks atrod iedvesmu, vērojot un vērtējot nesenās pagātnes kultūrslāņu atstāto mantojumu: padomju laiku blokmāju banālos ritmus, dārza mājiņu ļodzīgos stāvus, pamesto fabriku korpusu dinamiku. 

Izstādē Cēsīs būs apskatāmi divi darbu cikli - pavisam jauni darbi, kuros mākslinieks apzināti pāriet no reālu arhitektonisko struktūru pārnesuma glezniecībā uz abstraktu ornamentālismu, un gleznas, kur par galveno objektu izvēlēti koku zaru ritmiskie raksti. Dabas tēma mākslinieka daiļradē ienākusi nesen, bet arī uz to viņš raugās kā uz nebeidzamu rakstu ritma interpretāciju.

“Mani vienmēr ir saistījuši kontrasti: precīzais pret neprecīzo, strukturālā kārtība pret haosu. Fotogrāfijās fiksētās realitātes pārnesums glezniecībā man sāk pārāk kontrolēt prātu un kļūst monotoni garlaicīgs. Tā pakāpeniski izkristalizējās vēlme konstruēt pašradītas struktūras, bet uzkrātā vizuālā arhitektoniskā pieredze zemapziņā jau saglabājas. Savukārt ideja gleznot kokus man radās ceļojumos ar auto, kad tavam acu skatienam paslīd garām nebeidzamas ainavas. Vērojot dabu, tu sajūti tās maģisko spēku, fenomenālo tiekšanos pēc atjaunotnes. Koku zaru raksti ir tas pats ornaments, kas arhitektūras struktūrās, viens dabas radīts, otrs cilvēka veidots. Abos sajūtam ritmisku bezgalību, līdzīgi kā austrumu mākslas ornamentālismā, kas simbolizē dzīves ritējuma fatālo kustību. Ritms un krāsa – tās ir divas ļoti būtiskas lietas manā daiļradē. Gleznas virsmai ar krāsas palīdzību es vēlos piešķirt vielisku telpiskumu,” izstādei izvēlēto kolekciju raksturo Andris Vītoliņš.

Andris Vītoliņš (1975) aktīvi organizē personālizstādes gan Latvijā, gan ārvalstīs – Austrijā, Azerbaidžānā, ASV, Dānijā, Francijā, Igaunijā, Ķīnā, Lietuvā, Slovēnijā, Vācijā, Zviedrijā un citur. Paralēli radošajam darbam, no 2012. gada viņš vada Glezniecības nodaļu Latvijas Mākslas akadēmijā (asociētais profesors) un darbojas arī kā izstāžu un citu mākslas projektu kurators. 2017. gadā Andris Vītoliņš kļuvis par LMA prorektoru.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja