Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas Keramikas biennāle pulcē laikmetīgās keramikas māksliniekus no visas pasaules

Šodien, 17. augustā, sākas nozīmīgākais laikmetīgās keramikas notikums Baltijas reģionā – Latvijas Keramikas biennāle –, kuru jau ceturto reizi rīko Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru

Biennāle apvienojot dažādus pasākumus Rīgā un Daugavpilī, kā arī starptautiskā mērogā Portugālē, Aveiru. Mākslinieku darbus būs iespējams aplūkot no 17. augusta līdz 18. februārim. Biennāles ietvaros notiks arī starptautiskā laikmetīgās keramikas konkursa izstāde Martinsona balva.

Pasākumos piedalīsies mākslinieki no visas pasaules, lai attīstītu un stiprinātu laikmetīgās keramikas lomu ne tikai Baltijas reģionā, bet arī starptautiskā līmenī. 

Viens no biennāles kuratoriem Aivars Baranovskis uzsver: "Organizējot biennāli, vēlamies lauzt novecojušos priekšstatus par keramiku kā par tikai amatniecību vai funkcionālo un dekoratīvi lietišķo virzienu. Mēs iezīmējam keramikas vietu kopējā mākslas plūdumā. Vērienīgākie starptautiskie mākslas darbi būs skatāmi jau tuvākajos mēnešos: septembrī tiks atklāta portugāļu laikmetīgās keramikas izstāde Kopsolī, oktobrī – Korejas laikmetīgās keramikas izstāde Pašterapija. Vēlāk Baltijas valstu laikmetīgās keramikas mākslinieku darbi būs aplūkojami izstādē Baltic Current Portugāles pilsētā Aveiru."

Šodien biennāles programma tiks atklāta ar mākslinieces Sanitas Ābelītes personālizstādi Terra, kura būs skatāma Rīgas mākslas telpā.

Terra (tulkojumā no latīņu valodas – Zeme) ir cieņas, mīlestības un uzticības apliecinājums materiālam, ar kuru māksliniece ir saistīta jau vairāk nekā divdesmit gadu. Terra, formās un krāsās daudzveidīgā un daudzskaitlīgā kompozīcija, veido vienotu ainavu, kurā katram priekšmetam ir sava nozīme un vieta. "Veidošanas procesā domām un idejām ļauju brīvi plūst, process ir intuitīvs, un man ir tikai daļēja kontrole pār notiekošo," savu radošo darbu raksturo māksliniece. Izstādē skatāmie darbi ir veidoti no māla, porcelāna un šamota, izmantotas dažādas apdedzināšanas tehnikas – naborigama, raku, elektriskais un gāzes dedzinājums.

Biennāles centrālais pasākums būs starptautiskā konkursa izstāde Martinsona balva, kuras atklāšanas un apbalvošanas ceremonija notiks 8. septembrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centru. Šogad konkursā tika pieteikti 685 darbi, pārstāvot 71 valsti, tostarp saņemti 68 pieteikumi no Latvijas māksliniekiem, kas ir līdz šim lielākais pieteikumu skaits Martinsona balvas konkursa izstādes vēsturē.

"Šī gada izstādes Martinsona balva tēma Nemierīgie ūdeņi stāsta gan par mītiem, gan par mūsdienu fizikas atklājumiem. Vairumā pasaules radīšanas mītu ūdens ir elements, no kura rodas jauna dzīvība, un arī mūsdienu fizikas atklājumi liecina par to, ka dzīvības formu attīstība un ar tām saistītās ķīmiskās reakcijas ir notikušas keramikas struktūrā. Biennāle rosina arī atskatu uz šī brīža stāvokli pasaulē, kur diemžēl mēs arvien vairāk saskaramies ar ūdens resursu nepietiekamību," saka Aivars Baranovskis.

Biennālē notiks sekojoši pasākumi:

  • 17. augustā Sanitas Ābelītes personālizstādes Terra un Latvijas keramikas biennāles atklāšana Rīgas Mākslas telpā.
  • 17. augustā starptautiskā keramikas simpozija KUR izstādes atklāšana Rīgas Porcelāna muzejā.
  • 6. septembrī portugāļu laikmetīgās keramikas izstādes Walking Together atklāšana un tikšanās ar kuratoriem un māksliniekiem Rīgas Mākslas telpā.
  • 8. augustā Unas Guras un Elīnas Titānes dubultizstādes 4+3 atklāšana galerijā 4metri Daugavpilī. 
  • 8. septembrī Daiņa Pundura performance instalācija Vizualizējot gravitāciju atklāšana Martinsona mājas pagalmā Daugavpilī.
  • 8. septembrī Agnes Šemberaites (Lietuva) personālizstādes atklāšana Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.
  • 8. septembrī starptautiskās laikmetīgās keramikas konkursa izstādes Martinsona balva atklāšana un apbalvošanas ceremonija Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.
  • 4. oktobrī Korejas laikmetīgās keramikas izstādes Pašterapija atklāšana Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā. 
  • 28. oktobrī Baltijas valstu laikmetīgās keramikas izstādes Baltic Current atklāšana Aveiru Pilsētas muzejā Portugālē. 

Ar detalizētu pasākumu programmu var iepazīties šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja