Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs izsludina projektu konkursu

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs izsludina projektu konkursu par mākslas darbu un objektu izstrādi Rīgas un reģionu pilsētu publiskajai telpai. Programma radīta kā atbalsta mehānisms vizuālās mākslas pārstāvjiem Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai, papildus ietverot kvalitatīvu pilsētvides uzlabošanu. Programmas kopējais piešķirtais finansējums ir 150 000 eiro. Tās ietvaros publiski izziņota konkursa kārtībā paredzēts izvēlēties un pēc tam izstrādāt 10 jaunus pilsētvides objektus Rīgā un reģionu pilsētās, informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra komunikācijas vadītāja Paula Jansone.

Kopā iemieso pandēmijas laikam raksturīgo solidaritātes un savstarpējās palīdzības un atbalsta ideju. Kā būtisks publiskās mākslas programmas elements izvirzīta sadarbība un atvērtas, iekļaujošas publiskās telpas veidošana jeb nosaukumā ieslēptā darbības vārda "kop" nozīme. Programma paredz mijiedarbi starp mākslas darbu autoriem un viņu radīto objektu atrašanās vietu, kā arī iedzīvotājiem, apkaimju biedrībām, institūcijām, uzņēmējiem vai pašvaldībām. Atrašanās kopā ir arī publiskās telpas iezīme. Tādēļ mākslinieki aicināti domāt par jaunradītajiem mākslas darbiem vai objektiem kā par indivīdu, kopienu un sabiedrību vienojošiem elementiem jeb vietu, kur satikties.

Programmas Kopā vadītāja Līga Lindenbauma pauž: "Mēs ļoti ceram uz sabiedrības iesaisti programmas īstenošanā –  tikai tā varam nonākt līdz jēgpilnām iniciatīvām, kurām būs gan sociāla, gan mākslinieciska kvalitāte."

Programma Kopā tiks īstenota vairākos posmos. 2020. gada augustā tiek izsludināts atklāts konkurss par mākslas darbu un objektu izstrādi Rīgas un reģionu pilsētu publiskajai telpai. Konkursā iesniegtajiem objektiem jāietver vai nu sadarbība ar objekta atrašanās vietas iedzīvotājiem, vai jātop partnerībā ar to tapšanā ieinteresētām apkaimju biedrībām, valsts vai pašvaldības institūcijām, privātām iniciatīvām vai uzņēmējiem.

Lai veicinātu produktīvu sadarbību 28. augustā tiek rīkota ieinteresēto pilsētvides projektu autoru un apkaimju, reģiona pārstāvju, institūciju – potenciālo sadarbības partneru – tīklošanās pasākums jeb Radošie randiņi. Sadarbības partneri aicināti informēt programmas veidotājus par objektiem piemērotām vietām Rīgas apkaimēs un reģiona pilsētās arī pirms Radošo randiņu norises.

14. septembrī plkst. 12 noslēgsies projektu iesniegšana. Nedēļas laikā tos izvērtēs profesionāla žūrija, kura tālākai attīstībai izvēlēsies 10 pārliecinošākos pieteikumus. Konkursa rezultāti tiks paziņoti pēc 23. septembra. No septembra beigām līdz novembra vidum noritēs izvēlēto objektu izstrāde un īstenošana.

Novembra beigās notiks Objektu parāde, kurā būs skatāmi programmā īstenotie projekti.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) ir viena no vadošajām nevalstiskajām institūcijām, kas veicina un atbalsta Latvijas laikmetīgās mākslas attīstību. Īstenojot starptautiska un nacionāla mēroga mākslas notikumus, LLMC mērķis ir izglītot un iesaistīt Latvijas sabiedrību kultūras daudzveidības, iekļaujošas sabiedrības veidošanā un vairot kritiskas domas nozīmes izpratni.

Institūcija nodarbojas ar pētniecību, jaunu darbu producēšanu un laikmetīgās mākslas arhīva veidošanu un uzturēšanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja