Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Maskavā atklāta Edītes Pauls-Vīgneres personālizstāde Skatiena evolūcija

Trešdien, 7. jūlijā, Maskavas muzejrezervātā Caricino reizē ar IV Starptautisko tekstilmākslas un laikmetīgā gobelēna triennāli tika atklāta izcilās latviešu tekstilmākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres personālizstāde Skatiena evolūcija

Edītes Pauls-Vīgneres daiļrade ir plaši pazīstama ārpus Latvijas, tā ir iemīļota arī Krievijā un tiek uzskatīta par vienu no raksturīgākajām parādībām XX gadsimta 60.–70. gadu jaunā tekstilmākslas viļņa aspektā. Tieši tāpēc par viesmākslinieci starptautiskā foruma kontekstā tika izvēlēta Edīte Pauls-Vīgnere, viņas personālizstāde veidota kā triennāles satelītpasākums, kas parāda "1960.–2010. gadu tekstilmākslu Edītes Pauls-Vīgneres daiļrades spogulī".

Izstāde tapusi, Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam sadarbojoties ar muzejrezervātu Caricino. Uz Maskavu no LNMM kolekcijas aizceļojuši vienpadsmit spožākie autores lielformāta gobelēni un telpiskie tekstiliju ansambļi, to vidū – Kafijas kantāte (1976), Visums (1978), Ceļojuma piezīmes (1974), Mūži (1972) un citi darbi. Ekspozīciju papildina Edītes Pauls-Vīgneres gobelēni, kas atrodas Caricino muzeja krājumā, jo nav noslēpums, ka savulaik Maskavas muzeji iegādājās Baltijas mākslinieku darbus, informē DMDM krājuma darba vadītāja Velta Raudzepa. 

Kā atzīmē Caricino muzeja pārstāvji preses relīzē, "tad [PSRS laikā] Baltijas valstis tradicionāli vairākās desmitgadēs izcēlušās ar profesionāli spēcīgu un novatorisku tekstilmākslu un skolas pārstāvji vienmēr ieņēmuši līderpozīcijas šajā mākslas jomā". Tiek akcentēta Baltijas meistaru tautas mākslas tradīciju piesaiste (tēlains un poētisks izteiksmes veids, Dziesmusvētku tradīcijas, tautas folkloras izmantošana u. c.), vienlaikus novērtējot mākslinieku drosmi eksperimentēt.

Edītes Pauls-Vīgneres daiļrade gājusi kopsolī ar Latvijas tekstilmākslas skolas veidošanos un uzplaukumu. Māksliniece ir viena no labākajām profesora Rūdolfa Heimrāta (1926–1992) skolniecēm, savukārt Rūdolfa Heimrāta 1961. gadā Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) nodibinātajai Tekstilmākslas nodaļai šogad aprit sešdesmitais jubilejas gads. Nodaļas mācību programma tika veidota, lai nevis radītu tekstildizaina speciālistus rūpniecībai, bet lai tekstilmākslu paceltu tēlotājas mākslas līmenī. Edītes Pauls-Vīgneres daiļrade ir tam spilgts paraugs.

Pēc Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Modes nodaļas pabeigšanas, kur sākās mākslinieces aizraušanās ar krāsām un materiāliem, viņa 1963. gadā iestājās LMA Tekstilmākslas nodaļā. Šeit pilnībā uzplauka Edītes Pauls-Vīgneres talanti, un jau 60. gadu beigās autores darbi pārsteidz ar savu oriģinalitāti izstādēs.

Mākslinieces lielformāta gobelēnu un arī vērienīgo telpisko ansambļu nozīmīgākā daļa atrodas LNMM krājumā. 2019. gada nogalē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tika atklāta Edītes Pauls-Vīgneres jubilejas personālizstāde Kafijas kantāte, kas bija veltīta viņas 60.–90. gadu daiļradei. Uz šo izstādi bija atbraukuši muzejrezervāta Caricino pārstāvji, lai ar to iepazītos un pārrunātu mākslinieces personālizstādes sarīkošanu Maskavā.

Tagad ideja ir pārvērtusies realitātē: izstāde ir skatāma Caricino muzeja krāšņās Lielās pils zālēs, to iekārtojis slavenais Maskavas arhitekts Sergejs Čobans. Līdzās apjomīgām formām un muzeja darbiem ekspozīcija iekļauj Edītes Pauls-Vīgneres pēdējo gadu radošo veikumu no viņas personīgās kolekcijas – 19 "koronetes" (vainadziņi/galvassegas) un vairāk nekā 50 glezniņas, kas darinātas no pērlītēm kā veltījums viņas vectēvam, Iļģuciema stikla fabrikas stikla pūtējam Ādolfam Paulam (1885–1975). 2019./2020. gadu mijā šīs kompozīcijas varēja aplūkot mākslinieces izstādē Vīna garša Latvijas Arhitektūras muzejā.

Izstāde Maskavā būs skatāma līdz 2022. gada 10. martam.

Papildu informācija ir atrodama šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja