Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Modes muzejā apskatāma izstāde Austrumu noslēpumi. Rietumu mode un Ķīna

No 28. aprīļa izstādē apskatāmi vairāki desmiti tērpu, kā arī daudz eksotisku aksesuāru un nelielu interjera priekšmetu no unikālās Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas; tie aptver laikposmu no 18. līdz 21. gadsimtam. Galvenā tēma – Ķīnas kultūras gadsimtiem ilgā ietekme uz Rietumu modi. Ar apģērbu un aksesuāru starpniecību izstāde ļaus izsekot līdzi interesei par Ķīnu, īpaši pievēršoties vairākiem spilgtiem laikposmiem, kad šīs zemes kultūra visizteiktāk ietekmēja eiropiešu gaumi.

Īpaša vieta izstādē atvēlēta arī Šanhajai un Harbinai kā 20. un 30. gadu emigrācijas centriem. Šīs Ķīnas pilsētas jau sen ir Aleksandra Vasiļjeva intereses un izpētes objekts, jo tieši turp bēgļu gaitās devās daudzi no pilsoņu kara plosītās Krievijas: "Starp šiem patvēruma meklētājiem bija gan slavenības, gan aristokrāti, gan inteliģences pārstāvji, kas negaidīja neko labu no jaunās padomju varas. Rīdziniekiem noteikti būs interesanti, ka Šanhajas modes pasaules zvaigzne bija arī Aleksandra Gramoļina, modes ateljē "Modern Woman" īpašniece, kura 50. gados pārcēlās uz Rīgu un kļuva par slavenā Rīgas Modeļu nama māksliniecisko vadītāju. Interesanti, ka arī Modes muzeja mājvietas vēsture savā ziņā saistīta ar Ķīnu – 30. gadu sākumā namā Grēcinieku ielā 24 savu adītavu atvēra uzņēmīga dāma, īsta Rīgas "modern woman", kura Rīgā 1921. gadā ieradās… no Harbinas, kurp bija devusies pēcrevolūcijas bēgļu gaitās. Man šķiet, ka tā ir laba zīme!"

Pieskaņojoties izstādes tematikai, muzeja atklāšana notika neformālā un austrumnieciskā noskaņā, piedaloties daudziem pazīstamiem kultūras jomas un diplomātiskā korpusa pārstāvjiem, Modes muzeja draugiem un atbalstītājiem. Viesiem bija iespēja dzirdēt Ķīnas tradicionālās mūzikas priekšnesumu, vērot izsmalcināto ķīniešu tējas ceremoniju, kā arī iepazīt izstādi "Austrumu noslēpumi. Rietumu mode un Ķīna" kopā ar Aleksandru Vasiļjevu.

Izstāde Modes muzejā būs apskatāma sešus mēnešus. Eksponātus no Aleksandra Vasiļjeva unikālās kolekcijas – tā ir trešā lielākā privātā tērpu un aksesuāru kolekcija pasaulē, kas ietver apmēram 55 tūkstošus priekšmetu! – papildina unikāli video- un audiomateriāli. Ekspozīcijas ietvaros ir iespēja uzzināt vairāk arī par Ķīnas vēsturi, par Eiropas mūziku, kas tapusi, iedvesmojoties no ķīniešu vēstures un mitoloģijas, un par izsmalcināto kaligrāfijas mākslu. Muzeja apmeklētājiem arī pašiem būs iespēja pamēģināt uzrakstīt īsi zīmīti vai apsveikumu ķīniešu valodā, kā arī piemērīt ķīniešu tradicionālo tērpu. Savukārt muzeja gidu vadītās ekskursijas atklās zīda un porcelāna noslēpumus, kā arī ļaus uzzināt vairāk par slavenākajiem Ķīnas izgudrojumiem un to ietekmi Eiropā.

Izstādes ietvaros notiks arī lekcijas un meistarklases, kas ļaus uzzināt vairāk par Ķīnu un tās skaistuma izpratni. Pirmais ar izstādes tēmu saistītais pasākums notiks jau 14. maijā un būs veltīts Ķīnas poēzijai un kaligrāfijai. Sekojiet līdzi informācijai muzeja mājaslapā!

Modes muzejs sadarbībā ar Aleksandra Vasiļjeva fondu tika atvērts 2016. gada rudenī. Tematiskajās izstādēs un nelielā pastāvīgajā ekspozīcijā tas ļauj ne tikai aplūkot tērpus un aksesuārus, bet arī iejusties aizgājušo gadu atmosfērā, līdzdarboties un uzzināt daudz jauna gan lieliem, gan maziem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja