Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mūkusalas Mākslas salonā notiks Pauļa Liepas personālizstāde

Mūkusalas Mākslas salona Mazajā zālē no šī gada 23. marta līdz 6. maijam skatāma Pauļa Liepas jauno darbu izstāde Daiļo mākslu kabinets, informēja salona pārstāvji.

Ceturtajā personālizstādē, kas notiek salonā, mākslinieks atkāpjas no iepriekš pielietotā kartonu formāta, ierāmējot grafikas darbus stiklotās vitrīnās. Apzināti atsaucoties uz kolekcionēšanai piederīgo noformējumu, tie rada atsvešinātības iespaidu.

Līdz šim grafiķa darbi bija tīši un tieši pakļauti apkārtējās vides iedarbībai – speciāli vecināti un nopleķoti – vienkārši kartoni vai finieri, kura aicināt aicināja pārkāpt grafikas darbu etiķeti un pieskarties. Mākslas darba nošķiršana ar stiklu no ārējās vides sakrīt ar autora novēršanos no ikdienišķām lietām (personālizstādes Projekts Dzīve, Dienas kārtība, Klusā daba). Izstādē Daiļo mākslu kabinets viņu interesē shēmas un grafiki, kurās iekodēta zīmīga informācija, piemēram, kā lodes šāviņa trajektorija vai pistoles šķērsgriezums. Ģeometriska spēle ar līnijām un laukumiem ir abstrakta un vienlaikus konkrēta. 

Līdzīgi kā iepriekš arī jaunāko darbu sērijā Paulis Liepa, izmantojot šķietami neitrālas un nepretenciozas vienības, reflektē par filozofiskiem un pārsteidzoši aktuāliem notikumiem.

Viņš to komentē kā “patiesības meklējumus rasējumos un statistikas datos, kas uzrāda cīņu par ietekmes sfērām, kontroli pār ģeogrāfiskām vienībām un to šķērsgriezumiem. Cinisks, auksts aprēķins, kurā cilvēce parādās kā nebeidzams mehānisms ar berzi, spriedzi, materiāla nogurumu un tvaiku, kas jānolaiž. Kara mašinērijas estetizācija, kas atgādina bērnu spēli un virtuālu parādību un kas dzīvo televizorā un vēstures grāmatās, nekādā veidā neskarot mūs šeit un tagad.” Sadursmes tēma, iesākta pagājušajā personālizstādē “Troksnis”, vitrīnās iegūst jaunu veidolu. Pret stiklu atduras jelkādi humānisma iebildumi, tas ir auksts un bezkaislīgs, radot skatītājā pacifistiskas sajūtas.

Paulis Liepa (1978) pazīstams ar vienkāršu grafikas tehnikas – kartona griezuma un ikdienišķas tematikas izmantojumu. Detaļās izmanto konkrētus, rūpīgi iešifrētus avotus no autoram aktuālām sfērām. No 1997. līdz 2003. gadam studējis Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļā, no 2016. gada kļuvis par tās mācībspēku. Vienpadsmit solo skašu autors Latvijā un ārzemēs, regulārs starptautisku un lokālu grupu izstāžu dalībnieks.

2013. gadā par personālizstādi Klusā daba Mūkusalas Mākslas salonā ieguvis laikraksta Diena gada balvu kultūrā un izcīnījis pirmo vietu Latvijas Bankas izsludinātajā konkursā par monētas dizaina koncepcijas izstrādi ar devīzi 360. 2005. gadā saņēmis pirmo prēmiju, bet 2008. gadā - Grand Prix Starptautiskajā Baltijasjūras valstu biennālē Kaliningrad – Koenigsberg. Darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Zuzānu ģimenes krājumā, kā arī vairākās privātajās kolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Izstādes kuratore: Sniedze Kāle.

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja