Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

MVT Vasaras mājā atklās Štamgūta un Jurčas interpretāciju par Miervalža Poļa darbiem

Fonda Mākslai vajag telpu (MVT) Vasaras mājā, 13. augustā plkst. 18 tiks atklāta priekšpēdējā izstāde ciklā LMA100, kas godina Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) simtgadi, šoreiz modes māksliniekiem Artim Štamgūtam un Laimai Jurčai interpretīvi turpinot slavenā latviešu mākslinieka Miervalža Poļa ideju par Bronzas cilvēku (à la padomju cilvēks) un Balto cilvēku (Rietumu pasaules cilvēks), piedāvājot skatītājiem neklātienes performanci – Zaļo jeb atbildīgo cilvēku, informēja fonda direktore Katrīna Jaunupe.

Iedvesmojoties no Miervalža Poļa Bronzas un Baltā cilvēka performances, modes mākslinieki Artis Štamgūts un Laima Jurča turpina šo procesu par sabiedrības attīstību laikā un tendencēs, radot neklātienes performanci, kurā šiem priekštečiem seko nākamais – Zaļais cilvēks. Mākslinieki šo ideju aizguva no Miervalža Poļa performances, kurā Bronzas jeb padomju laika cilvēks pārtapa par Balto cilvēko – Kapitālisko cilvēku, domājot par to, ka mūsdienu laikmeta kontekstam atbilstoši ir šim Kapitāliskajam jeb patērnieciskajam cilvēkam transformēties par Zaļo cilvēku, kas atbildīgi izturās pret savām izvēlēm. Mākslinieki šādā veidā grib reflektēt par mūsdienu laikmeta zaļajām tendecēm, tomēr viņi vēlas par to runāt moderni – nav jāizvairās no aizvien lielākas tehnoloģiju ienākšanas mūsu sadzīvē un dabas resursu patēriņa, kā arī nav jāizvairās no plastmasas klātbūtnes, bet par patēriņu ir jādomā. Tā ir mūsdienu pasaules sastāvdaļa un tā tas arī visticamāk būs nākotnē. Taču to visu vairs nedrīkst patērtēt bezatbildīgi.

Zaļais cilvēks rosina domāt plašāk un atteikties no stereotipiem par to, kā rūpēties par pasauli, kurā dzīvojam, kā arī aicina pievērst uzmanību mūsu savstarpējām attiecībām – laiks ir uzlūkot vienam otru vienlīdzīgi.

Neklātienes performancē par Zaļo cilvēku, Artis Štamgūts un Laima Jurča apskata vēl vienu tēmu – reprezentatīvo portreta ideju. Tas tiks attēlots caur darba kvadrāta formātu jeb Instagram foto formātu, kas mūsdienās ir indivīda reprezentējošā platforma un būtisks mūsdienu sabiedrības sociālās komunikācijas fenomens.

Artis Štamgūts ir Latvijas Mākslas akadēmijas modes dizaina nodaļas docents. Darbojas arī savā zīmolā Status By Shtamguts kā dizaineris un radošais direktors. Latvijas Mākslas akadēmijā ieguvis maģistra grādu modes mākslā. Papildus modes mākslu studējis Milānas modes akadēmijā – Nuova Accademia di Belle Arti (NABA) un Berlīnes mākslas universitātē – Universität der Künste Berlin (UDK).

Laima Jurča šogad ieguvusi maģistra grādu modes mākslā Latvijas Mākslas Akadēmijā. Lielākais sasniegums līdz šim ir uzvara internacionālajā jauno dizaineru konkursā – ŁÓDŹ Young Fashion Award, kas norisinājās 2018 gada oktobrī, Polijā. Bijusi arī starp finālistiem konkursā – Arts of Fashion Foundation, San Francisko, 2018 gada decembrī.

6. augustā plkst. 18 MVT Vasaras mājā notiks saruna par šī brīža izstādes Ser, Jums priekša vaļā! mākslinieku Aleksandru Dembo, kuras laikā būs iespēja ne tikai uzzināt ko vairāk par paša mākslinieka dzīves gājumu, daiļradi un Vizuālās komunikācijas nodaļas dibināšanu LMA, bet neticama iespēja arī uzdot jautājumus pašam Aleksandram Dembo, pateicoties mākslinieku – Armanda Zelča un Jāņa Klauča – spējai nodibināt kontaktus ar garu pasauli.

Ieeja visos pasākumos bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja