Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Raidieraksta Fotogrāfu balss muzejā nākamais viesis būs mākslas fotogrāfe Elīna Ruka

Latvijas Fotogrāfijas muzejs 2021. gada sezonā organizē jaunu, izglītojošu programmu plašai auditorijai – raidierakstu (podkāstu) ciklu Fotogrāfa balss muzejā, kurš sastāvēs no astoņām intervijām ar latviešu fotogrāfiem. Jau norisinājušās sarunas ar Aivaru Liepiņu un Agnesi Zeltiņi, nākamais raidījuma viesis - mākslas fotogrāfe Elīna Ruka.

Programma radīta ar mērķi veicināt aktīvu sadarbību starp institūciju, fotogrāfiem un sabiedrību, kā arī raisīt diskusiju par fotogrāfa darbu, tā specifiku un apspriest nozarei aktuālus tematus. Šīs sarunas fotogrāfiem sniegs iespēju paust savas idejas un nostāju vidē, kurā tās netiek interpretētas vai pārveidotas citu vārdiem, tādējādi saglabājot paša autora vēstījumu par savu darbu.

Viena no svarīgākajām raidieraksta daļām būs muzeja sekotāju un interesentu līdzdalība – jautājumi! Šoreiz raidieraksta veidotāji aicina visus interesentus līdz 3. jūnijam iesūtīt jautājumus mākslas fotogrāfei Elīnai Rukai.

Strādājot ar fotogrāfiju, Elīnu Ruku interesē medija robežas, tradīciju pārskatīšana. Viņai patīk pētīt gan materiālu, gan tā formu. Fotogrāfe savos darbos bieži izmanto caurspīdīgu materiālu – foto plēvi; vispirms tā ir norāde uz ūdens dabu – caurspīdīgumu; kad materiāls apdrukāts, tas turpina spēli starp attēlu un materiāla īpašībām, kā arī aizpilda robus zināšanās un pieredzes trūkumā par ūdeni. Māksliniece griež, veido un kārto fotogrāfijas slāņos, it kā secētu ūdeni, lai uzzinātu, kas slēpjas dziļākos slāņos, izveidojot savu interpretāciju par realitāti, zināšanām, kustību un dziļumu. Pievienojot līmlenti, novelkot līnijas, viņa rada stabilitāti un drošības sajūtu, lai gan ūdenim tāda nepiemīt. Savukārt telpiskajos darbos formas kļūst līdzīgākas ūdens kustībai, veidojot apņemošu pieredzi.

Impulss pievērsties ūdens tēmai autorei radās neizpratnes dēļ, kā tas spēj vienlaicīgi ar milzu spēku vilināt un atgrūst. Ūdens nepārtrauktā kustība, amorfā daba, daudzveidīgums un dažādība, mainība un noslēpumainība ir stimuls autores padziļinātai tēmas izpētei un mākslas radīšanai. Strādāt ar šo tēmu, viņasprāt, vienlaikus ir vērot un domāt par vienmēr mainīgo dzīvē, mūsos un fotogrāfijā.

Elīna Ruka (1981) ieguvusi maģistra grādu mākslas fotogrāfijā Kolumbijas koledžā Čikāgā (2016), bakalaura grādu fotogrāfijā Kondē skolā Francijā (2009). Kopš 2008. gada piedalījusies izstādēs ASV, Beļģijā, Dānijā, Francijā, Lietuvā un Latvijā. 2013. gadā ieguvusi prestižo Fulbraita stipendiju maģistratūras studijām ASV, 2015. gadā Jāņa Grundmaņa stipendiju studijām ASV. 2016. gadā Albert P. Weisman balvu projekta pabeigšanai un Ruth and Harold Chenven Foundation mākslinieka apbalvojumu. 2017. gadā Elīna Ruka iekļuva Photo Lucida Critical Mass finālā. Rukas darbi publicēti Aint-Bad izdevumā Curator's Choice (2017), Latvijas Fotogrāfijas gadagrāmatā (2013), Generation of Place: Image, Memory and Fictio in the Baltics (2011). Rukas darbi iekļauti Zuzānu kolekcijā, Detroit Center for Contemporary Photography New Directions kolekcijā un The Sondra Gilman and Celso Gonzalez-Falla privātkolekcijā.

Jautājumus var sūtīt uz e-pastu [email protected] vai aizpildot veidlapu https://bit.ly/FBM_Ruka, tos arī iespējams uzdot, rakstot privātu ziņu uz kādu no muzeja oficiālajiem sociālajiem tīkliem Facebook, Instagram, Twitter: @Fotomuzejs.

Elīnas Rukas darbu paraugus var apskatīt fotogrāfes mājaslapā: www.elinaruka.net vai Instagram lapā: @elinaruka, kā arī galerijās Fotogrāfijas muzeja sociālajos tīklos un e-pastā.  

Iepriekšējos raidījumus, kuros runā Aivars Liepiņš un Agnese Zeltiņa, iespējams noklausīties muzeja mājaslapā: http://bit.ly/raidieraksti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja