Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Raiņa un Aspazijas vasarnīca aicina uz Dantes Aligjēri biedrības mākslinieku izstādi

Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā no 15. februāra līdz 30. aprīlim aicina uz Dantes Aligjēri biedrības mākslinieku izstādi Rainis un sapnis par Itāliju, informēja muzeja pārstāvji.

Gleznās un medaļās atklājas Raiņa un mākslinieku mīlestība pret valdzinošo Itāliju, to papildina arī materiāli par Raiņa ceļojumu uz šo saulaino zemi.

Itālijas daba, vēsture, personības un kultūras mantojums ir neapsīkstošs iedvesmas avots visai cilvēcei. Tās maģisko spēku sajutis arī Rainis, vairākkārt viesojoties saulainajā Itālijā. Dzejas Olimpā blakus nostājas Dievišķais Dante un mūsu Rainis, jo abi dzejnieki pievērsās apcerei par katra cilvēka sūtību, vientulības sāpēm un garīgo izaugsmi. Dante un Rainis bija katrs savas tautas Lielie Trimdinieki. Caur dzejas tēliem viņi ieskatījās savos sirds dziļumos un šodien iededzina gaismu lasītāju dvēselē un pasaulē.

Izstādē Rainis un sapnis par Itāliju Dantes Aligjēri biedrības mākslinieki izstāda savus darbus – gleznas un medaļas – kuros atklājas Raiņa mīlestība pret saulaino sapņu zemi ― Itāliju, kā arī pašu mākslinieku sajustais Itālijas valdzinājums un daudzveidība. Tos papildina materiāli no Rakstniecības un mūzikas muzeja Raiņa kolekcijas par Raiņa ceļojumiem uz Itāliju.

Izstādē piedalās Dantes Aligjēri biedrības mākslinieki Aleksejs Naumovs, Maira Veisbārde, Andris Bērziņš, Vija Dzintare, Laine Kainaize, Imants Ozoliņš, Sarmīte Caune, Raimonda Strode, Jānis Strupulis, Liene Ūlande, Lauma Palmbaha, Inese Sudare.

Dantes Aligjēri biedrība Latvijā izveidota 1934. gadā, bet 1996. gadā atjaunota pēc kinorežisores Laimas Žurginas un latviešu kultūras inteliģences iniciatīvas. Biedrība apvieno vairāk nekā 50 itāļu kultūras speciālistus, māksliniekus un interesentus, ar savu darbību sekmējot sabiedrības interesi par Itālijas kultūru, Itālijas un Latvijas sadarbības formām, kultūrpieredzes apmaiņu un perspektīvām. Biedrība organizē ikmēneša tikšanās ar brīnišķīgu pieredzi guvušiem cilvēkiem, kā arī lasījumus par mākslas un sabiedriski nozīmīgām tēmām. DA biedrības mākslinieku radošajai un profesionālajai darbībai ir īpaša nozīme Latvijas kultūras laukā, viņu daiļradē būtisku vietu ieņem Latvijas un Itālijas dabas un pilsētu skaistums, interese par kultūrvēsturisko mantojumu un personībām, viņi ir piedalījušies daudzās izstādēs un simpozijos Latvijā un ārzemēs, rīkojuši personālizstādes. 

Izstādes kuratore – Astrīda Cīrule.

Izstādes mākslinieks – Ints Sedlenieks.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja