Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Rīgas Doma jaunās vitrāžas attēls mainīsies līdz ar saules gaismu

Sabiedriskās kustības Mans Doms konkursā Ar domu par barikādēm, kura laikā iedzīvotāji tika aicināti iesniegt mākslinieciskos risinājumus jaunas vitrāžas izveidei Rīgas Domā, kas veltīta barikāžu atcerei, izvēlēta mākslinieka Kriša Zilgalvja inovatīvā ideja. Jaunās vitrāžas attēls un krāsas mainīsies atkarībā no saules gaismas un vietas, no kuras cilvēks uz to skatīsies.

Pateicoties vitrāžā iestrādātiem vairāk nekā diviem miljoniem stikla elementu un inovatīviem inženierizpētes risinājumiem, mākslinieks iecerējis panākt efektu, kad vitrāžas attēls un krāsas mainās atkarībā no laikapstākļiem un saules intensitātes. Tās izskats būs atkarīgs arī no vietas, kurā stāv vitrāžas aplūkotājs, stāsta Mans Doms projekta vadītājs Gatis Vectirāns.Vitrāžas Degsme par brīvu Latviju autors Krišs Zilgalvis saka: "Tā ir atmodas laika piemiņas zīme, kas būs dzīva un degs mūžīgi, kamēr vien saule pastāvēs." Jauno vitrāžu plānots realizēt divu gadu laikā un tā būs nozīmīga piemiņas zīme Latvijas iedzīvotājiem un apbrīnas objekts ārvalstu viesiem.

Konkursā iesniegtos darbus vērtēja īpaša žūrija: Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesore un stikla māksliniece Inguna Audere, LMA profesors un gleznotājs Kristaps Zariņš, LMA profesors un mākslas vēsturnieks Ojārs Spārītis, arhitekts Jānis Dripe, Latvijas Universitātes profesors un politologs Tālavs Jundzis, interneta žurnāla “Satori” redaktors un filozofs Ilmārs Šlāpins, kā arī Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš.

Lai jaunās vitrāžas izveidei iegūtu līdzekļus, 3. maijā mūziķi Gorans Gora, Renārs Kaupers, Kārlis Kazāks, Intars Busulis, Anete Kozlovska, grupas Triānas Parks, Astro’n’out, The Sound Poets, Dagamba, Otra Puse un citi mākslinieki Doma laukumā rīkos labdarības koncertuzvedumu Ar Domu par rītdienu. Tas būs gan sveiciens Latvijas iedzīvotājiem 4. maija svētkos, gan aicinājums iesaistīties ziedošanā jaunajai vitrāžai, kļūstot par vienu no jaunā gaismas simbola veidotājiem.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja