Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

RIXC galerijā būs skatāma Rutes Martas Jansones izstāde Zemdegas

Piektdien, 10. martā, plkst. 18.00 RIXC galerijā norisināsies Rutes Martas Jansones izstādes Zemdegas atklāšana. Izstāde ir kolāža no vairākiem video, fotogrammetrijas skanējumiem, 3D animācijām, autores performanču ierakstiem, dabas kadriem un prozas tekstiem, kuras centrā ir psihoanalīzē aprakstīto universālo arhetipu tēli, kuru esence atkārtojas reliģijās, mītos, pasakās un katrā cilvēkā.

Ar vārdu zemdegas apzīmē sausu, izdegušu, apakšzemē gruzdošu zemi, degošu purvu, kad deg kūdra augsnes zemkārtā. Ar to latviski apzīmē arī zemapziņu – pieredzi, pārdzīvojumus, kas gruzd cilvēkā zemapziņā. Izstādē Zemdegas māksliniece Rute Marta Jansone attēlo komponentus, no kā sastāv indivīda bezapziņas slāņi. Videoinstalācijā parādās cilvēka dažādā daba, tās izcelsme un apzināšana ar psihoanalīzes palīdzību – tur aprakstīto arhetipu tēliem.

Izstāde ir kā kolāža, kur apvienoti videoieraksti, fotogrammetrijas skanējumi, 3D animācijas, autores performanču ieraksti, dabas kadri un prozas teksti, kuru centrā centrā ir psihoanalīzē aprakstīto universālo arhetipu tēli, kuru esence atkārtojas reliģijās, mītos, pasakās un katrā cilvēkā. Arhetips tulkojumā no grieķu valodas nozīmē pirmtēls, kas ir universāli, iedzimti cilvēku uzvedības un personību modeļi, arhaiskas zināšanu formas. Tā kā indivīda unikālā dzīves pieredze glabā sevī universālo cilvēka dzīves esenci, "Zemdegas" apzīmē gan individuālo, gan kolektīvo bezapziņu, apvienojot abas pasaules. Mākslas darbs sevī ietver poētisku tēlu un simbolu daudzslāņainu kārtojumu, kas ir gan autores psiholoģisks pašportrets un reizē kolektīvās bezapziņas tēlu ainava. Radot šo darbu, māksliniece mērķtiecīgi atvēlējusi vietu katra skatītāja individuālajai interpretācijai, ar ko mijiedarbojoties vērotājs pats kļūst par nozīmīgu mākslas darba realitātes elementu.

Rute Marta Jansone dzīvo un strādā Rīgā. Viņa studē profesionālās doktorantūras programmā Latvijas Mākslas akadēmijā, pētot korelāciju starp afektiem kā emocijām un tēlveidi performances mākslā. Mākslinieciskajā praksē viņa runā par cilvēka psihisko un emocionālo realitāti, apziņas un zemapziņas attiecībām, kā arī uztveres, identitātes un piederības jautājumiem. Māksliniece savos darbos savieno digitālos medijus, glezniecību un performanci. Rute Marta Jansone 2020.gadā ieguvusi bakalaura grādu un 2022. gadā maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas apakšnozarē. Viņa piedalās projektos un grupu izstādēs, kā arī veido personālizstādes Latvijā.

 

Izstāde apskatāma līdz 6. maijam.

Galerijas darba laiks: trešdiena-sestdiena plkst. 12.00-18.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja