Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

RIXC Mākslas un zinātnes festivālu atklās izstāde Trauslā realitāte

Šo ceturtdien, 25. augustā, plkst. 18.00 ar izstādi Trauslā realitāte tiks atklāts RIXC Mākslas un zinātnes festivāls, kas norisināsies Rīgā no 25. augusta līdz 16. oktobrim.

RIXC festivāla programmas centrālais notikums - izstāde Trauslā realitāte - būs aplūkojama Kim? Laikmetīgās mākslas centrā, Sporta 2 kvartālā. Atklāšanā festivāla kuratori Rasa Šmite un Raitis Šmits iepazīstinās ar mākslas darbiem, kas pēta "trauslo realitāti" no "dabas-kultūru" perspektīvas, apspriežot mākslas transformējošo potenciālu un "dzīvo tehnoloģiju" iespējas paplašināt mūsu realitāti, padarot mūs empātiskākus citam pret citu un mūsu vidi, kā arī Raitis Šmits iepazīstinās ar savu jauno grāmatu Jauno mediju māksla. Saglabāšana un reprezentācija, kas ir unikāls pētījums un atskats vēsturē par jauno mediju mākslu Latvijā, kā arī RIXC ieguldījumu laikmetīgās mākslas jomā Latvijā un RIXC mākslas un zinātnes festivāla izaugsmi starptautiski nozīmīgā jauno mediju mākslas notikumā, kas Rīgā pulcē profesionālus māksliniekus, mākslas, zinātnes un tehnoloģiju ekspertus un pētniekus.

Šī gada festivāls tiecas aplūkot mūsu laikmeta mestos izaicinājumus: līdzās mediju visuresamībai, nedrošībai par pandēmijas sekām un sociālajai sašķeltībai, ko vēl vairāk pastiprina līdzās notiekošais karš, šobrīd pieredzot mūsdienu pasaules "trauslo realitāti".

Ko māksla var? Ko zinātne piedāvā? Kādas virtuālās un paplašinātās realitātes tehnoloģijas mums palīdzētu kļūt empātiskākiem – vienam pret otru un pret mūsu planētu? RIXC Mākslas un zinātnes festivāla Trauslās realitātes mērķis nav sniegt atbildes, bet gan radīt platformu kopīgām sarunām un vizionēt – kā uzbūvēt pasauli, kurā tāds karš – kā šobrīd notiekošais Krievijas uzbrukums Ukrainai – nebūtu iespējams.

Festivāla izstādē no 25. augusta līdz 16. oktobrim būs apskatāmi 13 ārvalstu un Latvijas mākslinieku darbi, kuros autori uz šobrīd aktuāliem pasaules procesiem raugās no tehno-ekoloģiskas perspektīvas, pētot gan Čornobiļas atsvešinātās zonas telpu akustiku, gan virtuāli iegremdējoties karavīru imersīvajā atmiņā, gan vizualizējot mūsu gatavību visdažādākajām kataklizmām – sākot no zemestrīcēm, viesuļvētrām, kara likumiem līdz pat zombiju apokalipsei. Savukārt, izmantojot un trenējot mākslīgo intelektu, mākslinieki attēlos liek izdzist tajos fiksētajiem cilvēkiem vai arī, izmantojot mākslīgos neironu tīklus, rada pilnīgi jaunu un neierastu, no seniem fotouzņēmumiem restaurētu portretu estētiku. Apmeklētājiem arī pašiem būs iespēja veidot ritmiski interaktīvu dialogu ar mākslīgā intelekta radītām "ekstraplanetārām sistēmām" vai arī radīt īslaicīgus un mainīgus selfijus ar virtuālām mušām.

Izstāde tiecas izspēlēt daudzšķautņainas tēmas, aktualizējot laikmetīgo apstākļu trauslumu, ko radījis karš, pandēmijas sekas, mediju visuresamība un sociālās šķelšanās. Izstādes mākslinieki izmanto paplašinātās realitātes tehnoloģijas un mākslas transformējošo potenciālu, balstot savu "reālisma" pozīciju "dabas-kultūras" perspektīvā – Gvatari "ekozofijas", Latūra "terestriālās kopā pastāvēšanas" un Haravejas "mākslas dzīvot uz sabojātās planētas" ideju garā…

Ar tādu pašu nosaukumu kā amerikāņu dzejnieka Ričarda Brautigana 1967. gadā sarakstītais dzejolis, turku mākslinieka un vadošā mākslīgā intelekta mākslas pioniera Memo Akten eksperimentālā filma Visu uzraugošās mīlošās žēlastības mašīnas/dziļākās meditācijas #1-#6” vēsta par mūsu apsēstību ar tehnoloģijām un to fetišizāciju un dievišķošanu. Tā kā robežas starp "dabu" un "mākslīgo", starp "cilvēku" un "tehnoloģijām" ir iztēlotas un realitātē neesošas, mūsu pūliņi savaldīt dabu un pakļaut viņu savai gribai īstenībā ir pūliņi pakļaut un ieslodzīt mūs pašus.

Mākslīgā intelekta mākslas, neironu tīklu un mašīnmācīšanās celmlauža, vācu mākslinieka Mario Klingemana, izstādes mākslas darbs Nervu sabrukums ir attēlu sērija, kas ir ģenerēti ar ģeneratīvo konkurējošo tīklu (GAN) palīdzību. Attēli līdzinās portretiem no senaizgājušiem laikiem, kuru tēli atgādina cilvēkus, tiem pilnībā vēl nelīdzinoties. Nervu sabrukums ir piemērs mākslas virzienam, ko mākslinieks dēvē par "neirālismu" – māksla, kas ir radīta izmantojot mākslīgus neironu tīklus.

Apskatot Krievijas īstenoto militāro iebrukumu Ukrainā, ir skaidrs, ka objektīvas informācijas nepieejamība un klaja dezinformācija, lielai daļai Krievijas iedzīvotāju un tās atbalstītāju citviet pasaulē, liek dzīvot alternatīvā realitāte, kur, atsaucoties uz Orvelu, 2 + 2 = 5, un kur Krievijas armijas karaspēks ir atbrīvotāju lomā. Jaunā latviešu mākslinieka Jurģa Petera instalācija Alternatīvās realitātes sastāv no atrastiem attēliem ar kritušajiem Krievijas armijas karavīriem. Atsaucoties uz dažādu algoritmu iesaisti dezinformācijas izplatībā, mākslinieks ir izmantojis mašīnmācīšanās rīkus, lai no šiem attēliem izdzēstu pašus karavīrus.

Izstādes Trauslā realitāte mākslinieki: Debija DINGA / DBBD.SG (Debbie DING / DBBD.SG, SG), Jakobs KIRKEGĀRS (Jacob KIRKEGAARD, DK), Mario KLINGEMANS (Mario KLINGEMANN, DE), Hajuna KVONA (Hayoun KWON, KR), Memo Akten (TR), Lorāns MINJONO un Krista ZOMMERERE (Laurent MIGNONNEAU and Christa SOMMERER, FR/AT), Alvis MISJUNS (LV), Jurģis PETERS (LV), Sahedžs RAHALS (Sahej RAHAL, IN), Alisone STJUARTE (Allison STEWART, US), Sabīne ŠNĒ (LV), Teo TRIANTAFILIDIS (Theo TRIANTAFYLLIDIS, GR).

Vairāk - http://rixc.org/ un https://festival2022.rixc.org/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja