Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Sērijā Izcilie latviešu mākslinieki izdod gleznotājai Hildai Vīkai veltītu pastmarku bloku

Piektdien, 23.septembrī, Latvijas Pasts plāno izdot septīto pastmarku bloku sērijā Izcilie latviešu mākslinieki – jaunais izdevums veltīts gleznotājai Hildai Vīkai (1897–1963). Tajā izmantoti mākslinieces darbu motīvi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un materiāli no Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas.

Divu pastmarku bloku sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā. Filatēlijas izdevumu pirmās dienas zīmogošana paredzēta 23. septembrī pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā no plkst.9 līdz 18.

Atzīmējot H. Vīkas 125. jubileju 23.septembrī, Latvijas Pasts sērijā Izcilie latviešu mākslinieki izdod māksliniecei veltītu divu pastmarku bloku 10 000 eksemplāru tirāžā un īpašu aploksni 800 eksemplāros. Katras pastmarkas nominālvērtība ir 1,20 eiro, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere.

Pastmarku bloka un aploksnes vizuālajā noformējumā māksliniece izmantojusi  reprodukcijas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā esošajiem H. Vīkas darbiem Rudenī (20.gs. 30.gadi), Zem kastaņkoka (1928), Rīta stundā (1927), Rudens (20.gs. 30.gadi) un Dienvidos (20.gs. 30.gadi), kā arī materiālus no Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas.

Hilda Vīka (Hildegarde Natālija Vīka-Eglīte) Latvijas mākslas vidē uzmirdzēja 20. gadsimta 20.–30. gados. Viņas daiļradē naivā dabiskumā sakausējas prāts un jūtīgums, dabas un iztēles radītie sižeti un tēli. Mākslinieces radošais mantojums ir plašs – filigrāni izstrādāti melnbalti zīmējumi un smalki, daudzkrāsaini akvareļi, īpatnēji stilizēti ainavu, portretu un pašportretu, kā arī aktu gleznojumi. Viņa rakstīja arī stāstus un romānus, kurus pati ilustrēja, ir vairāku dzejas un stāstu krājumu autore.

Pastmarku sērija Izcilie latviešu mākslinieki tiek izdota kopš 2016.gada – šajā laikā emitēti sešiem dažādiem latviešu māksliniekiem veltīti pastmarku bloki: Janim Rozentālam (2016), Jānim Tīdemanim (2017), Ansim Cīrulim (2018), Johanam Valteram (2019), Gustavam Klucim (2020) un Jānim Pauļukam (2021).

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 7. oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja