Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Sniegs ir gaismas atspulgu ekrāns. Distancētās pastaigas Ziemas Gaismas dārzā – vēl visu janvāri

"Ja pagājušajā gadā Ziemas Gaismas dārzs LU Botāniskajā dārzā bija vairāk kā eksperiments, kad Latvijas gaismas mākslinieki, kuri ikdienā ir konkurenti, sanāca kopā, lai vienotos interesantā projektā, tad šobrīd šis notikums jau ir kļuvis populārs," stāsta idejas autors, producents Mārcis Gulbis.

Jau kopš decembra LU Botāniskajā dārzā var apskatīt 20 labāko Latvijas gaismu mākslinieku instalācijas, bet no 10. janvāra tās papildina vēl pieci jauni gaismas objekti, kā arī daļā no mākslas darbiem veiktas nelielas izmaiņas. Būs arī viena videoprojekcija ar veltījumu LU Botāniskā dārza darbiniekiem.

Kas patīk Ziemas Gaismas dārza apmeklētājiem? "Pērn sākotnēji bija apmeklētāji, kuri iedomājās, ka redzēs "stirniņas", ko var apskatīt pie lielveikaliem, taču pastaiga LU Botāniskajā dārzā sagādāja pārsteigumu, jo tā ir gaismas māksla – mākslinieka redzējums, kā ar gaismu pārvērst to vidi, kas ir apkārt. Distancētās pastaigas maršrutā nav tādu objektu, kas skatītājiem nepatiktu. Apmeklētājiem ir iespēja arī balsot, tā nododot 9% no savas biļetes vērtības kādas instalācijas autoram vai viņa izvēlētai labdarībai. Šobrīd no kopā saņemtajām balsīm trīs skatītāju iemīļotākās instalācijas ir Dzejnieka karnevāls (autors Vilnis Valle), Kritušais satelīts (Those Guys Lighting) un Viens Pēra Ginta ceļojums (Kārlis Kaupužs). Mēs arī aprunājamies ar apmeklētājiem, un – cik cilvēku, tik viedokļu. Daudzus interesē objekti, kas liek priecāties, jo skan mūzika. Citiem patīk gaismu un krāsu spēle. Ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem patīk atraktīvas instalācijas, krāsainais ēnu teātris," stāsta M. Gulbis un uzsver mākslinieku radošo brīvību, jo nav ierobežojumu ne tehnoloģiju, ne vienojošas tēmas izvēlē.

Šobrīd māksliniekiem palīgā atnākusi ziema ar sniegu – scenogrāfija ir būtiski mainījusies. Tiem, kuri skatīja Ziemas Gaismas dārzu tumšajā laikā, būs jānāk otrreiz. "Gaismas krāsu spēles dabā, kokos, ainavā izskatās neparasti, jo sniegs ir kļuvis par milzīgu gaismu atspulgu ekrānu. Kad sniega nebija, melnā daba apēda gaismu," par Gaismas dārza pārvērtībām stāsta M. Gulbis, uzsverot, ka LU Botāniskais dārzs ir ļoti pateicīga vieta gaismas instalācijām, jo tajā nav "parazītgaismu", kas dažkārt traucējušas festivāla Staro Rīga objektu uztveršanu. "Visur ir jārēķinās ar pilsētas gaismām, bet Botāniskais dārzs ir tāds noslēpumains dabas stūrītis pilsētas vidū." 

Ziemas Gaismas dārzā ir lieliski realizēta distancēšanās iespēja, jo viena mājsaimniecība dārza apskatei var iegādāties biļetes individualizētā ieejas laikā. Ejot vienam vai mazā kompānijā, var izbaudīt mākslas darbus, tos fotografēt, neviens netraucē noskaņai un nesteidzina. Biļetes – Bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja