Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tallinā skatāmas Jāņa Kupča un Alekseja Naumova personālizstādes

Kadrioru galerijā (Vesivärava 50), Tallinā, no piektdienas, 15.marta, būs skatāmas Jāņa Kupča un Alekseja Naumova personālizstādes Piedziedājumi un Toponīmi. Izstādes organizē Igaunijas Gleznotāju asociācija un Kadrioru galerija, tās būs apskatāmas no 15.marta līdz 4.maijam.

Jānis Kupčs. Piedziedājumi

Ar Tallinu Jāni Kupču saista īpašas attiecības, jo tieši šeit absolvēta Igaunijas Mākslas universitātes Keramikas nodaļa. Maģistra grādu mākslinieks saņēmis Latvijas Mākslas akadēmijas Alekseja Naumova un Kaspara Zariņa glezniecības meistardarbnīcā. Tādēļ būtiska ir arī atrašanās vienā telpā un laikā ar Alekseja Naumova glezniecību.

Kopš 2000. gada mākslinieka kontā ir vairāk nekā 17 personālizstādes, apjomīgākā to daļa – glezniecības projekti, kuru nosaukumi liecina par poētisku un arī postmodernu attieksmi. Māksliniekam nozīmīgākas glezniecības izstādes eksponētas Stokholmā (Zviedrija), Rotko mākslas centrā (Latvija), galerijā Māksla XO (Latvija).

Jāņa Kupča glezniecība, lai arī sakņota reālās formās, tomēr ir abstrahēta un noteicošā loma šajos darbu ciklos ir gleznieciskajiem paņēmieniem un krāsas vieliskumam. Protams, parādās arī kāds vienojošs tēls, kā piedziedājums balādē, piemēram, darbu ciklā Cietsirdīgās romances no gleznas uz gleznu “ceļo” Rekovas baznīciņas interjera motīvs vai Zudušo ciemu meklējumos izceļas kāda trausla līkne kā krūmājos aizaugušā ciema līdzība.

Kadrioru galerijā skatāmi darbi no autoram nozīmīgiem gleznu projektiem – Papīra kuģīša jaunā dzīve, Zudušos ciemus meklējot, Savā nodabā un Cietsirdīgās romances. Strādājot pie izstādes, mākslinieks izmantojis sava veida lasījumu balsī – atbalsojot katra cikla nozīmīgākos lielformāta darbus, kā saistviela izstādei tapušas daudzas jaunas gleznas ar nepretenciozo nosaukumu Piedziedājumi. Izmantojot galerijas īpašos telpas nosacījumus, gleznas ceļo pa stāviem kā koristi, izpildot daudzbalsīgu skaņdarbu. Kopumā izstādē Piedziedājumi skatāmi vairāk nekā 30 mākslas darbi.

Izstādes Piedziedājumi norisi atbalsta Ventspils novada pašvaldība.


Aleksejs Naumovs. Toponīmi

Tas var būt jebkas. Nejauši aizmirsta cepure, apzināti aizmirsta salvete, smiltīs vai jūrā iesprausts karodziņš. Kāda nama spilgtā krāsa. Vietas atzīme. Kaut kas, kam sirds vai acs pieķeras.
Mākslinieka toponīmiem ir kosmisks mērogs, tos nevar iedalīt ierastajās kategorijās, jo izrādās ir vēl hidronīmi, urbanonīmi, oronīmi utt. Katrs no tiem apzīmē kādu ģeogrāfisku vietu – ūdenskrātuvi, pilsētu, kalnu.

Gleznotāja Alekseja Naumova Toponīmi ir viņa ainavas, - ieraudzītas Francijā, Itālijā, Amerikā vai tepat – Latvijā, Pārdaugavā. Izstādē Kadrioru galerijā redzamie Toponīmi sasaucas gan ar līksmu noskaņojumu, gan ēkas arhitektūru.

Aleksejs Naumovs absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu profesora Induļa Zariņa vadībā un radošo aspirantūru profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā. Bijis Francijas valdības stipendiāts, studējot glezniecību Parīzē.

No 2007. līdz 2017. gadam bijis Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, kur pašlaik strādā par profesoru. Pamatā glezno ainavas gan Latvijā, gan ārvalstīs. Nereti tiek dēvēts par izcilāko mūsdienu Latvijas plenēristu. Izstādēs piedalās no 1977.gada.

Konsekventi darbojas ainavas žanrā, kā arī grāmatu grafikā, sadarbībā ar izdevniecību Liels un mazs un šogad saņēmis Lielo Kristapu par savu debiju kino, - animācijas filmu Sirds likums sadarbībā ar režisori Rozi Stiebru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja