Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vilhelma Purvīša muzejs iedibina jauno mākslinieku balvu Pavasaris

Turpinot atzīmēt Vilhelma Purvīša dzimšanas dienu, 3. martā Purvīša muzejs atklāj jauno mākslinieku balvu Pavasaris. Pirmo reizi jauno mākslinieku konkursu muzejs organizē kopā ar MIKC NMV Jaņa Rozentāla Mākslas skolu un Cēsu pilsētas Mākslas skolu.

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) dibinātājs un pasniedzējs, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja dibinātājs Vilhelms Purvītis pabeidza Sanktpēterburgas Mākslas akadēmiju ar izcilību. Balvā par viņa daudzsološo veikumu viņš saņēma stipendiju, lai varētu apceļot Eiropu un bagātināties mākslā. Savukārt viņa pasniedzējs, mākslinieks Arhips Kuindži ziedoja naudu, lai šajā ceļojumā dotos arī Purvīša kursabiedrs un draugs Janis Rozentāls. Pēcāk, jau kā LMA dibinātājs un pasniedzējs, Vilhelms Purvītis meklē un ziedo līdzekļus, lai studentiem būtu iespēja mācīties un redzēt laikmetīgo mākslu pasaulē.

"Turpinām Vilhelma Purvīša un Jaņa Rozentāla draudzību! Purvīša garā, arvien meklējam līdzekļus, lai studentiem būtu iespēja redzēt laikmetīgo mākslu pasaulē. Šogad aizsākam jauno mākslinieku balvu Pavasaris sadarbībā ar Jaņa Rozentāla Mākslas skolu un Cēsu pilsētas Mākslas skolu, taču nākotnē aicināsim konkursā piedalīties arī citu mākslas skolu jauniešus. Šādi Purvīša muzejs dod gan iespēju jaunradīt, gan pieredzi redzēt labāko no pasaules mākslas," par balvu stāsta Purvīša muzeja vadītāja Žanete Grende.

Jauno mākslinieku apbalvojums Pavasaris būs jaunrades process, kura ietvaros plānotas gan meistarklases, gan jauno mākslinieku prakse Vilhelma Purvīša dzimtajās mājās, Taurupes pagastā. Prakses rezultāts būs brīvdabas izstāde Purvīša muzeja teritorijā, kuru bez maksas varēs apmeklēt jebkurš interesents. Izstādes darbus vasarā vērtēs gan žūrija mākslinieka Jurģa Krāsona vadībā, gan visi muzeja apmeklētāji. Jaunais mākslinieks vai mākslinieku apvienība saņems balvu 1000 EUR apmērā ceļojumam uz kādu no lielākajiem Eiropas mākslas muzejiem kā Vilhelma Purvīša laikos.

"Šī ir iespēja jauniešiem saplūst ar dabu un mākslu vienlaicīgi Purvīša tuvumā. Izaicināsim jaunos talantus ļauties jaunai perspektīvai, robežu pārvarēšanai un noticēšanai saviem spēkiem," pauž MIKC NMV Jaņa Rozentāla Mākslas skolas projektu vadītāja Ineta Vīksna.

 

90. gadu sākumā Vilhelma Purvīša dzimtās mājas Vecjauži iegādājās Nīderlandes pilsone Margarēta Lestradēna. 2021. gadā Margarēta nolēma nodot šo īpašumu atpakaļ Latvijas sabiedrībai. Viņa ilgi domāja, kam šo dāvanu sniegt, līdz, tuvāk iepazīstot fonda Viegli komandu, nolēma, ka Vilhelma Purvīša dzimtās mājas uzticēs cilvēkiem no kultūras NVO – Imanta Ziedoņa fondam Viegli. Fonds Viegli 2022. gada 3. martā, Vilhelma Purvīša 150 dzimšanas dienā, nāca klajā ar paziņojumu, ka V. Purvīša dzimtajās mājās turpmāk būs Purvīša muzejs. 2022. gada pavasarī notika vairākas kultūrtalkas Vecjaužu teritorijas sakopšanai un pirmā muzeja brīvdabas izstāde par Vilhelma Purvīša personību. Šobrīd kopā ar domubiedriem Purvīša muzejs veidojas vizuāli antropoloģiskā ceļā, lai varētu stāstīt par Vilhelmu Purvīti kā cilvēku mākslā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja