Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Voldemārs Johansons veido instalāciju Prombūtne ar Arktikā ierakstītu skaņu un video

Mākslinieks Voldemārs Johansons kopā ar videooperatoru Māri Maskalānu devies ekspedīcijā uz ledāju zonu Arktikā, lai veido jaunu audiovizuālu instalāciju Prombūtne, informēja mākslinieka pārstāve Austra Bērziņa.

Darba pirmizrāde notiks 2018. gada februārī Barents Spektakel festivālā Norvēģijā.

Ekspedīciju dokumentēja Jānis Kešāns un Eva Johansone, lai skatītājiem uzskatāmi ilustrētu, kāds bijis darba radīšanas process un atbildētu uz jautājumu - kā top mākslas darbs. Šobrīd divu minūšu videomateriālā aplūkojams pirmā izpētes brauciena ceļš no Rīgas līdz Svalbārai, kurā redzama iespaidīgā ainava, polārā dienasgaisma, baltie kalni, sniegotie klajumi un ledāju masīvi. Tie tika fiksēti gan ar lidojoša bezpilota aparāta palīdzību, gan digitālo kameru.

V. Johansona veidotā skaņas-kino skulptūra Prombūtne ļaus izstādes skatītājam sajust cilvēces un neskartas dabas attiecības: apjaust arktisko elpu, skaņu un varenību, modinot pārdomas par civilizāciju un izdzīvošanu šādos ekstremālos apstākļos. Darbs plānots kā telpiska daudzekrānu video instalācija, savienojumā ar īpaši šim darbam radītu skaņdarbu. Tas būs veltījums nemīlīgajai, taču reizē trauslajai Arktikas dabai.

"Pirmajā izpētes braucienā jūnijā kopā ar operatoru Māri Maskalānu devāmies tālu prom no civilizācijas, lai dokumentētu arktisko dabu. Iegūtais vizuālais materiāls un kolekcionētās arktiskās skaņas tiks izmantots kā darba pamats, taču septembra beigās notiks otra ekspedīcija, kurā sadarbībā ar norvēģu saksofonistu Rolfu Ēriku Nīstremu radīsim ziemeļu iedvesmotu skanējumu. Par jaundarba filmēšanas un skaņas ieraksta vietu tika izraudzīts Svalbāras arhipelāgs, kas ir pasaulē vistālākā uz ziemeļiem esošā cilvēku apdzīvotā vieta. Svalbāra tiešā tulkojumā nozīmē "aukstā mala", kas atbilst vietas aprakstam, jo neviesmīlīgi auksto arhipelāgu klāj ledus un sniegs," stāsta V. Johansons.

Prombūtne tematiski turpina mākslinieka Voldemāra Johansona iepriekšējos darbos sāktās studijas par fizikālās pasaules un cilvēka pieredzes saskarsmi. Iepriekšējais šīs sērijas darbs Slāpes guva plašu publikas un mākslas kritiķu atsaucību, kā arī tika nominēts Purvīša balvai.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja