Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Gorā un Dzintaru koncertzālē Reinis Zariņš pirmatskaņos Riharda Dubras klavierciklu

17.martā plkst. 17.00 Latgales vēstniecībā Gors un 23. martā plkst. 17.00 Dzintaru koncertzālē gaidāms šī gada jubilāra, komponista Riharda Dubras cikla klavierēm Krustaceļa vīzijas. Gaisma pirmatskaņojums pianista Reiņa Zariņa izpildījumā.

Šogad 60 gadu jubileju atzīmē Rihards Dubra – jūrmalnieks, ražīgs un starptautiski atzīts komponists, kurš ar saviem skaņdarbiem spējis radīt īpašu, vien viņam raksturīgo garīgo telpu. Tas ir minimālisms ar gregoriskās un viduslaiku mūzikas paņēmienu noskaņu un garu; visas Riharda Dubras kompozīcijas galvenokārt ir ar reliģisku saturu. Jaunā, monumentālā klavieru cikla pamatā ir komponista vīzijas, personiskas apceres par Krusta ceļu – Kristus dzīves pēdējiem dzīves mirkļiem līdz sišanai krustā Golgātā.

Izcilais koncertpianists Reinis Zariņš regulāri atskaņo mūslaiku latviešu komponistu skaņdarbus, viņš ir dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, spožs solists un prasmīgs kamermūziķis, kurš savā radošajā darbībā allaž tiecas pēc patiesuma un skaistuma.

"Kad es lūdzu Rihardam Dubram uzrakstīt man kādu skaņdarbu saistībā ar Lieldienām, es nepavisam negaidīju, ka no viņa ‘‘izlauzīsies’’ tik nozīmīgs darbs kā šis koncerta apjoma opuss Krustaceļa vīzijas. Gaisma. Rihards ar šo 15 daļu ciklu ir paplašinājis tradicionālo Krusta ceļa stāstu, uzsākot to jau no Zaļās Ceturtdienas vakara Ģetzemanes dārzā un iekļaujot nozīmīgu teoloģisku interpretāciju par Lielās Piektdienas notikumiem. Šis darbs ir patiešām nozīmīgs ieguvums pasaules klaviermūzikas repertuāram, un, līdzīgi kā vēl viena katoļa Olivjē Mesiāna Ziemassvētku meditācija klavierēm 20 skatieni uz jaundzimušo Kristu, arī Dubras meditācija par Kristus Krusta ceļu ir vienlaikus gan iespaidīgs koncertskaņdarbs, gan neaizmirstams garīgs svētceļojums," Riharda Dubras jaundarbu komentē Reinis Zariņš.

Komponists Rihards Dubra par ciklu Krustaceļa vīzijas. Gaisma: "Ilgāku pārdomu rezultātā sapratu, ka patiesībā vēlos nevis burtiski atainot Bībeles tekstā sacīto, bet izteikt savas acumirkļa sajūtas par to, kas rodas iztēlē, lasot vienu vai citu Svēto Rakstu vietu. Krusta ceļa vīzijas sākas jau Ģetzemanes dārza aprakstā – man vienmēr ir bijusi sajūta, ka tas, kas tur noticis, ir ārkārtīgi svarīgi, jo tieši tur jau sākas uzvara pār ļaunumu. Tāpat man šķita svarīgi mēģināt parādīt arī mirkli, kad ļaunums mirst. Un jebkurā gadījumā viss šis ir stāsts par uzvaru. Par absolūtās mīlestības uzvaru."

Koncertu norisi atbalsta VKKF mērķprogramma Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centros Latvijā.

Biļetes iespējams iegādāties Latgales vēstniecības Gors un Biļešu paradīzes biļešu sistēmā internetā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja