Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Hanzas peronā uzstāsies elektroniskās mūzikas mākslinieks Bens Frosts

Sestdien, 13. aprīlī, Rīgā, kultūras telpā Hanzas perons ar koncertu viesosies austrāļu izcelsmes elektroniskās mūzikas mākslinieks un skaņas pētnieks Bens Frosts (Ben Frost) no Islandes, informēja _Hanzas perona_mākslinieciskais direktors Miks Magone.

Bens Frosts ir komponists un producents no Austrālijas, kurš jau ilgstoši par mājām sauc Reikjavīku Islandē. Viņa ar citiem nesajaucamais rokraksts kompozīcijā un skaņas dizainā vietējiem klausītājiem ir labi pazīstams. Lai dēvēta par minimālisma estētikā ieturētu instrumentālu eksperimentālo mūziku vai par pankroku ar blekmetāla iezīmēm, ķermeniskā koncertpieredze pēc mākslinieka iepriekšējām vizītēm Latvijā apmeklētājiem noteikti palikusi spilgā atmiņā. Pēc ieilgušas pauzes šajā formātā – pilnmetrāžas studijas albumu izdošanā – nupat klajā nācis ilgi gaidītais Frosta ieraksts Scope Neglect.

“Frosts jau ilgstoši ir sliecies orķestrālas varenības virzienā, ik pa laikam to spēji pārraujot ar pancīgu elektrisko ģitāru, šķietami kļūdainiem elektronikas iestarpinājumiem, spokainu skaņas dizainu, ar nevilšiem buršanās vai pašnopietnības auriem,” jaunākā albuma recenziju iesāk laikraksts The Guardian. Par “Arvo Pertu Trenta Reznora aranžējumā” Benu Frostu jūsmīgi nodēvēja kāds cits apskatnieks, recenzējot viņa 2007. gada albumu Theory Of Machines. Septiņpadsmit gadu laikā un caur vairākiem citiem albumiem, skaņas instalācijām un mūziku kinematogrāfam, skaisto, lielo briesmu klātesamības sajūta joprojām Frosta mūzikā ir. Un tāpēc viņu joprojām iespējams atpazīt jau ar pirmajām taktīm. Arī jaunākajam albumam sākoties ar skaņdarbu Lamb Shift.

Iespējams, fizikalitāte, kādu to pazīstam autora mūzikā, vispārliecinošāk savulaik ienāca ar albumu By The Throat, kas dienasgaismu ieraudzīja 2009. gadā, un izraisīja pamatīgu viļņošanos mūzikas cienītāju, kritiķu un profesionāļu aprindās. Tas bija atrodams daudzu par mūziku rakstošo mediju gada kopsavilkumos līdzās citiem ievērības cienīgiem izdevumiem. Mūzika, kas bija kļuvusi fiziska gan ierakstā, gan sekojošajos koncertos, daudziem nudien "ķērās pie rīkles" ar savu brīžiem šausmas uzdzenošo tiešumu un klātesamību. Piemēram, albumā dzirdamas paša Frosta Islandes ziemeļos ierakstītas vilku gaudas.

“Šī mūzika ārpus rāmjiem, bez iešķirošanas iespējām, liekas barojamies no kādas nepazīstamas tumšās vielas [..] Tas, ko Frosts grib, lai dzirdam, bieži vien nav tas, ko viņš vēlas, lai mēs jūtam. Scope Neglect ir apzināta opozīcija noteikumiem. Divējāda apmulsināšanas un iznīcināšanas spēle. Mehānismi pārkonfigurēti un pārbūvēti. Senās enerģijas novirzītas un pārvirzītas. Mērogs izplests, nofiksēts un izšķīdis.

Atzīmējot izdevniecībā Mute klajā nākušo albumu, Bens Frosts dodas turnejā. Starp citām pieturvietām bez Rīgas mūziķa kalendārā ir arī koncerts Kijivā.

Biļetes uz Bena Frosta koncertu 13. aprīlī Hanzas peronā nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības tīklā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja