Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas gāzes Gada balva: Labākie operas solisti - Armands Siliņš un Raimonds Bramanis

Latvijas Nacionālās opera un balets jau desmito reizi pasniedz _Latvijas Gāzes Gada balvas Operai _un par labāko operas solistu atzīti Armands Siliņš un Raimonds Bramanis, portālu Diena.lv informēja Latvijas Nacionālās opera un balets.

Balvas pasniegtas 11 nominācijās:

Labākais operas solists

baritons Armands Siliņš 

Baritons Armands Siliņš 2014./2015. gada sezonā debitējis vairākās lielās lomās, izpelnoties augstu kritikas un skatītāju novērtējumu. Septembrī viņa repertuāram pievienojās titulloma Džuzepes Verdi operā Rigoleto, decembrī – Tēva loma Artura Maskata operā Valentīna, bet maijā -  titulloma Džakomo Pučīni operā Džanni Skiki.

Armands Siliņš pazīstams kā laikmetīgās opermūzikas interprets. Viņa repertuārā ir gan titulloma Andra Dzenīša operā Dauka, gan Baltā torņa A1 loma Kristapa Pētersona operā-lekcijā Mihails un Mihails spēlē šahu. 2011. gadā nominēts ikgadējai Latvijas teātra gada balvai Spēlmaņu nakts kategorijā Gada sasniegums muzikālajā izrādē par Dievlodziņa lomu Bruno Skultes operā Vilkaču mantiniece. Armands Siliņš ir Latvijas Nacionālās operas solists kopš 2006. gada.

Labākais operas solists

tenors Raimonds Bramanis

Raimonds Bramanis ar savas balss spinto spodrumu, dinamisko vērienu un kaismīgo pašatdevi, vokālajai paletei pieliekot arī no baritona karjeras saglabāto pilnasinīgo skanējumu zemajā tesitūrā, bija pat pārliecinošāks par amerikāņu kolēģi Ēriku Fenelu,” tā par Raimonda Bramaņa sniegumu recenzijā pēc Džakomo Pučīni operas Vīlas pirmizrādes rakstīja mūzikas kritiķe Inese Lūsiņa.

LNO tenors Raimonds Bramanis, atklājot 2014./2015. gada sezonu, debitēja Mantujas hercoga lomā Verdi operas Rigoleto jauniestudējumā, sezonas vidū sekoja debija Maskata oriģināldarbā - Alekseja loma operas Valentīna jauniestudējumā. Februārī viņš sevi pārliecinoši pierādīja Edmondo lomā Pučīni operas Manona Lesko jauniestudējumā, bet, ieskandinot 2015. gada Rīgas Operas festivālu, Roberto lomā Pučīni operas Vīlas jauniestudējumā.

2014./2015. gada sezona bijusi spožākā Raimonda Bramaņa līdzšinējā solista karjerā. Visas sezonas garumā Raimonds Bramanis piedalījies gan koncertos, gan dziedājis vadošās tenora lomas operās Traviata, Nabuko un Mīla uz trim apelsīniem.

Labākā baleta soliste 

Elza Leimane-Martinova

Pagājušā sezonā baleta vadošā soliste Elza Leimane-Martinova, paralēli jau esošām repertuāra lomām, spoži sevi apliecinājusi Sergeja Prokofjeva jauniestudējumā Romeo un Džuljeta, atveidojot Kolumbīnes lomu. Īsts triumfs bija titulloma Aleksandra Glazunova baletā Raimonda.

Elzas Leimanes-Martinovas lomas baletos izceļas ne tikai ar briljantu tehniku, bet arī ar izcilu aktierspēli. Viņas Raimonda izcēlās ar aristokrātisku šarmu un absolūtu dejas meistarību. Pagājušā sezona ir zīmīga arī tādēļ, ka paralēli solistes karjerai Elza sevi apliecinājusi kā horeogrāfe, piedaloties jauniestudējumā „Neiepazītās teritorijas” ar horeogrāfiju baletam Tikko

Elza Leimane-Martinova kā viesmāksliniece Latvijas baleta vārdu pārstāvēja baleta zvaigžņu koncertā Pēterburgā, Krievijā, piedaloties Uļjanas Lopatkinas baleta vakarā, kā arī kopā ar mūsu baleta premjeru Arturu Sokolovu dejoja izrādē Dons Kihots Kitrijas lomu Kairas operā Ēģiptē. Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā Kultūras dienu ietvaros Leimane-Martinova pārstāvēja Latvijas Nacionālā baleta godu, dejojot Auroras lomu Pētera Čaikovska Apburtajā princesē Pekinā, Ķīnā.

Labākais baleta solists

Arturs Sokolovs

Latvijas Nacionālā baleta vadošais solists Arturs Sokolovs ir gan ar spožām tehniskām dotībām apveltīts dejotājs – augsti lēcieni, precīza griezienu tehnika -, gan arī izcils partneris. Paralēli viņa izpildītajam klasiskajam repertuāram šis gads ir zīmīgs ar titullomu Sergeja  Prokofjeva baletā Romeo un Džuljeta. Pirmizrādes nedēļā Arturs Sokolovs varonīgi nodejoja piecas izrādes pēc kārtas un atveidoja Romeo tēlu ne tikai virtuozi izpildot horeogrāfisko uzdevumu, bet arī aktieriski meistarīgi interpretējot Šekspīra leģendāro stāstu. Savukārt Aleksandra Glazunova baleta Raimonda skatītāji varēja novērtēt Arturu Sokolovu divās lomās – gan kā Abderahmanu, gan kā Žanu de Briēnu. 

Arturs Sokolovs šajā sezonā piedalījies arī jauno horeogrāfu baleta vakarā Neiepazītās teritorijas, dejojot Elzas Leimanes-Martinovas baletā Tikko un Milanas Komarovas baletā Tuvāk ekvatoram

Arturs Sokolovs piedalījies baleta viesizrādēs - ar Bazila lomu izrādē Dons Kihots Kairas operā, Ēģiptē, un Zilā putna lomu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā Kultūras dienu ietvaros, dejojot Pētera Čaikovska Apburtajā princesē Pekinā, Ķīnā.

Labākais orķestra mākslinieks 

Klarnetists Atis Asaris 

Klarnetists Atis Asaris sācis darbu Latvijas Nacionālās operas orķestrī 1991. gada oktobrī kā klarnešu grupas regulators. Kopš 2006. gada pavasara viņš ir klarnešu grupas koncertmeistara vietnieks. Ilggadējā darbā Atis Asaris ir apliecinājis sevi kā atbildīgs un uzticams profesionālis un kolēģis. Atis Asaris ir klarnešu grupas kodols un lielisks paraugs citiem mūziķiem.

Balva par ieguldīto mūža darbu LNO mākslinieciskajā jomā 

Operdziedātājs Samsons Izjumovs

20. maijā Samsons Izjumovs atzīmēja 65. jubileju. Latvijas Nacionālās operas solists kopš 1978. gada, spožs vadošo baritona lomu dziedātājs, ieguvis milzīgu, nedalītu skatītāju apbrīnu gan par savu vokālo meistarību, gan aktieriski izcilo sniegumu. 

2014./2015. gada sezonā. Samsons Izjumovs triumfējoši atgriezās pie titullomas Džuzepes Verdi operā Rigoleto. Solista panākumus jaunajā iestudējumā apliecina kritiķu atsauksmes: "Titullomā, tāpat kā pirms 27 (!) gadiem Gunta Gailīša veidotajā iestudējumā, darbojas harismātiskais Samsons Izjumovs. Viņš lieliski jūt Verdi mūziku, frāzējumu, meistarīgi sapludina sevi un atveidojamo tēlu. [...] Katrā frāzē un kustībā runā pieredzē balstīta stabilitāte, un balss joprojām skan lieliski. Rigoleto ir viena no spožākajām Samsona Izjumova Verdi lomām.” (Inese Lūsiņa, Diena)

Samsons Izjumovs ir Lielās mūzikas balvas laureāts (1996) par Skarpijas lomu Dž. Pučīni operā Toska, titullomu Dž. Verdi operā Nabuko un izcilu sniegumu agrāk iestudētajās lomās (Rigoleto, Žoržs Žermons) un Aldara Starptautiskās Gada balvas laureāts (1997). 2010. gadā Samsonam Izjumovam piešķirts IV šķiras Triju zvaigžņu ordenis

Balva par ieguldīto mūža darbu LNO tehniski administratīvajā jomā 

Skatītāju apkalpošanas daļas vadītāja Anita Ķepīte

Skatītāju apkalpošanas daļas vadītāja Anita Ķepīte darba gaitas Latvijas Nacionālajā operā uzsāka 1967. gadā kā baleta māksliniece. Pēc vairāk nekā divdesmit gadiem uz skatuves un daudzām izjusti nodejotām lomām Anita Ķepīte izlēma palikt sev tik tuvajā teātrī, kurā kļuva par biļešu kontrolieri, tad par vietu vecāko ierādītāju, Izrāžu nodrošināšanas daļas vadītāju un visbeidzot – Skatītāju apkalpošanas daļas vadītāju. Kā zināms, Latvijas Nacionālajā operā izrāžu skatītājus pirmie sagaida tieši biļešu kontrolieri. Viņu stāja, laipnība un atsaucība rada pirmo iespaidu par mūsu  teātri. Šajos darba gados Anita Ķepīte daudziem jauniešiem ir bijusi īsta darbaudzinātāja, palīdzot viņiem kļūt  ne tikai   par  labiem darbiniekiem, bet arī par operas un baleta cienītājiem turpmākajā dzīvē.

Balva par īpašiem mākslinieciskiem sasniegumiem iepriekšējā sezonā 

Artura Maskata opera Valentīna

2014. gada 5. decembrī Latvijas Nacionālajā operā pasaules pirmizrādi piedzīvoja komponista Artura Maskata opera Valentīna, kas tapusi pēc Latvijas kultūras leģendas - ievērojamās kinozinātnieces Valentīnas Freimanes biogrāfijas motīviem. Operas Valentīna iecere ieguva pirmo vietu 2008. gadā izsludinātajā latviešu oriģināloperu konkursā. Iestudējums papildināja Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmu un tapa ar nodibinājuma „Rīga 2014” atbalstu. Valentīnas viesizrāde Berlīnes Vācu operā 2015. gada 19. maijā tika iekļauta Latvijas prezidentūras ES Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmā. 2015. gada 8. maijā darbību sāka Opera Europa, kanāla ARTE un piecpadsmit Eiropas opernamu un festivālu sadarbībā tapusī interneta vietne Operas platforma. No 30. maija vietnē Operas platforma www.theoperaplatform.eu  pilnā apjomā skatāmas Latvijas Nacionālās operas iestudējuma - Artura Maskata operas Valentīna - ieraksts. 

Austriešu kritiķis Klauss Billands: “Artura Maskata pirmā opera Valentīna ir atzīstama par veiksmīgu un augsti profesionālu veikumu. Neticami intensīvi izklāstītā un dramaturģiski aizraujošā kaleidoskopā mēs piedzīvojam visas tēmas, kuras laikmeta kontekstā ir nozīmīgas gan personīgās dzīves sfērā, gan arī globālā līmenī."

Balva par īpašiem nopelniem 

Vokālā pedagoģe ANITA GARANČA (1949 – 2015)

Latvijas Nacionālās operas vokālā pedagoģe Anita Garanča ir izaudzinājusi daudzus patiesi izcilus operas solistus,  gandrīz divdesmit gadus sniedzot viņiem vērtīgus padomus vokālās meistarības padziļināšanā. Anitas Garančas audzēkņi šobrīd dzied uz pasaules nozīmīgākajām operas skatuvēm Ņujorkā, Milānā, Romā, Parīzē, Londonā un citās metropolēs.

Anita Garančas nodarbības apmeklējuši tādi dziedātāji kā Maija Kovaļevska, Evija Martinsone, Inga Šļubovska, Kristīne Gailīte, Ilona Bagele, Viesturs Jansons, Krišjānis Norvelis, Baiba Berķe, Ieva Parša, Irma Pavāre un daudzi citi Latvijā pazīstami dziedātāji un aktieri, un, protams, Anitas meita – pasaulslavenais mecosoprāns Elīna Garanča. Audzēkņi atzīst, ka Anita Garanča ar savu augsto profesionalitāti un sirds siltumu palīdzējusi attīstīt ne tikai viņu balsis, bet arī personību.

Leģendārs mūžs mākslā

Operdziedātājs Kārlis  Zariņš 

Šogad, 6. jūlijā, leģendārais latviešu tenors Kārlis Zariņš, kuru komponists Arturs Maskats savulaik raksturoja kā patiesu Nacionālās operas skatuves karali, atzīmēja savu 85. jubileju. 

1960. gadā Kārlis Zariņš kļuva par mūsu operteātra štata solistu. Izcilais mākslinieks daudz dziedāja bijušajā PSRS, Čehijā, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Holandē, Beļģijā, Zviedrijā, koncertēja arī Francijā, Austrijā, Grieķijā, ASV, Kanādā un citviet pasaulē. 

Desmit gadi tika pavadīti ārštata solista statusā Lielajā teātrī Maskavā, kur vairāk nekā piecdesmit reižu Kārlis Zariņš dziedāja Hermani, Radamesu un Hozē. 

Kārlis Zariņš uz skatuves ir dziedājis kopā ar tādām operas zvaigznēm kā Žermēnu Heini-Vāgneri, Greisu Bambriju, Jeļenu Obrazcovu, Irinu Arhipovu, Mariju Biešu, Džordžu Londonu, Jevgeņiju Ņesterenko un daudziem citiem, strādājis kopā ar tādiem izciliem diriģentiem kā Genādiju Roždestvenski, Juriju Svetlanovu, Nēmi Jervi, latviešu meistariem Edgaru Tonu, Rihardu Glāzupu, Leonīdu Vīgneru, Arvīdu Jansonu, Aleksandru Viļumani un Andri Nelsonu. 

Kārlis Zariņš bijis arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors, viņa audzēkņu vidū ir Jānis Sproģis, Aleksandrs Poļakovs, Ingus Pētersons, Sergejs Jēgers un citi.

Par milzīgo ieguldījumu Latvijas vokālajā mākslā Kārlis Zariņš ir saņēmis pašus svarīgākos Latvijas Republikas apbalvojumus: Triju zvaigžņu ordeni un  Lielo mūzikas balvu. Bet šogad: Latvijas Gāzes Gada balvu operai!

Labākais 2014./2015. gada sezonas jauniestudējums

Sergeja Prokofjeva balets Romeo un Džuljeta (horeogrāfi Valentīna Turku un Leo Mujics, muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš, diriģents Jānis Liepiņš, scenogrāfs Marko Japels, kostīmu mākslinieks Leo Kulašs, gaismu mākslinieks Paskāls Merā). Uzvarētājs noteikts skatītāju balsojumā Latvijas sabiedrisko mediju portālā www.lsm.lv 

Skatītāji tika aicināti balsot par operām Rigoleto,  Valentīna, Manona Lesko un Vīlas. Džanni Skiki, kā arī baletiem Romeo un Džuljeta, Raimonda un Neiepazītās teritorijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja