Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Liepājas mākslas forumā orķestris Sinfonietta Rīga atskaņos Hardija Lediņa mūziku

Liepājas koncertzālē Lielais dzintars, 29. septembrī, plkst. 18 kamerorķestris Sinfonietta Rīga diriģenta Normunda Šnē vadībā grandiozi noslēgs mūsdienu mākslas festivālu Liepājas Mākslas forums , atskaņojot Hardija Lediņa un NSRD mūzikas albuma Kuncendorfs un Osendovskis orķestra versiju komponista Platona Buravicka aranžijā, informēja pasākuma pārstāve Santa Margeviča.

“Es pret Hardiju Lediņu jūtu profesionālu apbrīnu un tādu īsti latvisku skaudību. Tas ir apbrīnojami, ka viens cilvēks var būt tik fantastiski talantīgs tik daudzās sfērās, un ar savu unikālo personību uzlikt zīmogu mūzikai, mākslai, arhitektūrai, filozofijai, eksistenciālismam un vēl daudz kam citam. Varētu teikt, ka Hardijs Lediņš šodien jau ir klasika. Viņš nepaguva radīt darbu kopā ar orķestri, tāpēc mēs ar lielu prieku izmantojam šo iespēju mazliet pārvērst šo lielisko ciklu Kuncendorfs un Osendovskis par darbu diviem solistiem un stīgu orķestrim. Es nevaru nevienam pavēlēt doties uz šo pasākumu, bet tur jābūt klāt pašam, tikai tad to var sajust pa īstam. Ļaut raisīties savai fantāzijai! Ļauties lidojumam kādā neizpētītā visumā!” uz koncertu aicina Sinfonietta Rīga mākslinieciskais vadītājs un diriģents Normunds Šnē.

Kuncendorfs un Osendovskis ir viens no Latvijas avangarda mūzikas spožākajiem piemēriem, kurā Hardija Lediņa eksperimentālais skaņu rokraksts apvienojas ar domubiedra Jura Boiko tekstu, risinot filosofisko stāstu par Alfrēdu, Jūliju, vīru ar cigareti, mītisko vietu Ķīnu un citiem pa dzīvi klīstošiem personāžiem. Albums tika ierakstīts 1984. gadā mājas ierakstu studijās Bānūžos un Pārdaugavā, un 1985. gadā to producēja Ingus Baušķenieks.

Koncerta pirmatskaņojums orķestra versijā Platona Buravicka aranžijā tika īstenots Latvijas Laikmetīgās mākslas centra projekta Hardija Lediņa gads (2015) ietvaros. Orķestra versijas autors Platons Buravickis ir viens no redzamākajiem jaunās paaudzes skaņražiem Latvijā. Neprognozējams un eksplozīvs savās radošajās izpausmēs, viņš veido stilistiski daudzveidīgus un pārsteidzošus darbus un iemantojis atpazīstamību kā “agresīvā skaistuma” speciālists.

Kuncendorfs un Osendovskis nodošana “akadēmiķu rokās” turpināja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra no vienas puses ironisko, no otras puses drosmīgo pieteikumu – kanonizēt Hardiju Lediņu, izgaismojot viņa personības un daiļrades pārlaicīgo dabu, kas spēj transformēties un būt aktuāla arī šodien. Gluži kā pirmatskaņojumā arī šoreiz  Buravicka partitūru atskaņos Normunda Šnē pārziņā esošais Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga un divi solisti – mūzikas žurnālists Orests Silabriedis un kādreizējā NSRD dalībniece Inguna Rubene.

No 27. līdz 29. septembrim Liepājas koncertzāle Lielais dzintars svinēs mūsdienu mākslas festivāla Liepājas Mākslas forums piekto jubileju. Festivāla programma šogad pārsteigs ar desmit dažādu žanru notikumiem – koncertiem, dejas izrādi, mākslas izstādi, teātri, kino un operu.

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Pieejama arī festivāla kopbiļete, kas sniedz iespēju apmeklēt foruma pasākumus izdevīgāk. Vairāk: lielaisdzintars.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja