Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Neapēdīsi – neuzzināsi! – stāsti, uzkodas un mūzika svētdienas pēcpusdienā Hanzas peronā

Svētdien, 25. februārī, Rīgā, kultūras telpā Hanzas perons notiks pirmais pasākums ciklā Neapēdīsi – neuzzināsi!, turpmāk aicinot uz izzinošiem stāstiem un sarunām, kā arī kulināri muzikāliem piedzīvojumiem, informēja Hanzas perona mākslinieciskais direktors Miks Magone.

Cikla Neapēdīsi – neuzzināsi! iecere ir pievērst uzmanību kādai kultūrvēsturiskai tēmai, kura tiešā vai dažbrīd pastarpinātā veidā caurvij kontekstu, kas veido Hanzas perona kā kultūras telpas pagātni, šodienu un nākotni. Interesenti tiek aicināti uz rimtu un nepiespiestu svētdienas pēcpusdienu, kuras ievadā caur lietpratīgiem un aizraujošiem stāstiem, sarunām un citkārt strīdiem tuvāk iepazīt kādu no tendencēm, parādībām, artefaktiem apkaimes, Rīgas, Latvijas vai pasaules vēsturē. Tam līdzās šodienas kulināru versijas par “tā laika” ēdienu un dzērieniem, cienājot apmeklētājus ar uzkodām un spirdzinājumiem. Pēcpusdienas izskaņā skatuves mākslas pieredzējums, ļaujot klātesošajiem jauniegūto pieredzi un zināšanas pārlasīt tēlu valodā.

Pirmā svētdienas pēcpusdiena būs veltīta dzelzceļam. Kultūrvēstures pētniece Elīna Kalniņa ar priekšlasījumu stāstīs par dzelzceļa tapšanas vēsturi Latvijā. Par pirmsākumiem un tā ziedu laikiem 20. gs. 30. gadu nogalē, kad Hanzas peronā, kur tolaik darbojās dzelzceļa preču stacija, piestāja laikabiedru apbrīnotās tvaika lokomotīves, bet vilciens bija populārākais un romantiskākais sabiedriskā transporta līdzeklis.

Lai arī ziņas par to, ko pasažieriem restorāna vagonos piedāvāja brauciena laikā uz Rīgu, lielākoties ir skopas un vispārīgas, mieloti tie tika. Vēstulē avīzes Rīts redakcijai 1939. gada martā rakstījis kāds rīdzinieks-slēpotājs:

“[..] Tādēļ arī apsveicamā kārtā slēpotāju vilcienus arvien pavada restorāna vagons. Četrus gadus sportists neko labāku nevarēja vēlēties: nerunājot nemaz par visdažādākām sviestmaizēm, uzkožamiem bagātā izvēlē, atspirdzinošu dzērienu neizsīkstošajiem krājumiem, tēju un kafiju, ko izsalcis sportists varēja baudīt neaprobežotos vairumos, restorānā bija iespējams ieturēt pusdienas, kurās varēja pasūtīt pirmklasīgus ēdienus, karbonādes, sīpolu siteņus, omletes u. t. t., u. t. t. – pēc izvēles.”

Savu interpretāciju par ēdienkartes sadaļu ar “visdažādākām sviestmaizēm, uzkožamiem, atspirdzinošiem dzērieniem, tēju un kafiju” pasākuma Neapēdīsi – neuzzināsi! viesiem piedāvās kafejnīcas Rūsa kulināri.

Desertā – Sinfonietta Rīga stīgu kvarteta koncerts, izpildot hrestomātisko amerikāņu komponista Stīva Reiha (Steve Reich) opusu Different Trains jeb Dažādie vilcieni stīgu kvartetam un elektronikai, kā arī jau drīz Hanzas peronā ar koncertu gaidāmās komponistes, Grammy un Pulicera balvu ieguvējas Kerolainas Šo (Caroline Shaw) skaņdarbus in manus tuas čella solo un Valencia stīgu kvartetam.

Par Reiha kvarteta lasījumu kāda koncerta savulaik Dzelzceļa muzejā pieteikumā teikts, ka tas savā ziņā ir “programmatisks un autobiogrāfisks skaņdarbs”. Proti, autora biogrāfija vēsta, ka Otrā pasaules kara laikā mazā Stīva vecāki dzīvoja šķirti, tādēļ nākamais komponists un viņa guvernante bieži braukājuši no Losandželosas uz Ņujorku un atpakaļ. Tie bijuši romantisku pārdzīvojumu pilni pārbraucieni. Tikai pēc ilgāka laika Reihs iedomājies, ka, dzīvojis viņš tolaik Eiropā, vilciens, iespējams, viņu kā jau ebreju būtu vedis uz nāves nometni…

Kerolainas Šo skaņdarbs in manus tuas, ar ko Kārlis Klotiņš atklās koncertu, balstās Tomasa Telisa (Thomas Thallis) 16. gadsimtā tapušajā motetē, bet kvartetam rakstītais Valencia ir kā tieša atsauce uz… Apelsīnu! Uz tik vienkāršo, ikvienam pazīstamo un pieejamo augli, kurā slēpjas simtiem spilgtu nokrāsu, sulas pilnu pūslīšu, kas tā vien šķiet gaidām eksploziju. Autores vārdiem, šis skaņdarbs ir reizē arī visa dabiskā un neizrotātā apzināšanās, kas mums joprojām pieejams un priecāšanās par to.

Biļetes uz Neapēdīsi – neuzzināsi! 25. februārī plkst. 14.00 Hanzas peronā nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības tīklā. Ņemot vērā pasākuma formātu, pārdošanā ierobežots skaits biļešu. Launags ar uzkodām un spirdzinājumiem iekļauts cenā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja