Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Skaņu mežā uzstāsies eksperimentālā hiphopa mākslinieks Zebra Katz

Nepieradinātās mūzikas festivālā Skaņu mežs 2016 15. oktobrī mūzikas namā Daile uzstāsies modes pasaulē iesvētītais eksperimentālā hip-hopa mākslinieks Zebra Katz, informēja festivāla pārstāvis Rihards T. Endriksons.

Oudžejs Morgans jeb Zebra Katz ir alternatīvā hiphopa mūziķis, ko žurnālisti pieskaita pie tā saucamās Ņujorkas queer rap kustības, kas uzausa šīs desmitgades sākumā – bariņa atklāti homoseksuālu reperu (tostarp arī Le1f un Mykki Blanco), kas muzikāli ietekmējušies no advancētas elektroniskās mūzikas un tekstos tiecas stāties pretī hiphopa laukā valdošajai homofobijai, seksismam un konservatīvai mačo kultūrai.

Pats Morgans gan uzskata, ka tā ir nevis īsta muzikāla kustība, bet gan žurnālistu izdomājums, kas izmanto citkārt atšķirīgu mūziķu estētiskās preferences, dzīvesvietu un seksuālo orientāciju par kopsaucēju. Zebra Katz 2012. gadā ieguva popularitāti ar skaņdarbu Ima Read – togad pēc dizainera Rika Ouensa skates tā kļuva par Parīzes Modes nedēļas atpazīstamāko dziesmu.

Taču ne sociālais konteksts ir tas, kas padara Zebra Katz par ievērojamu mūziķi – tas drīzāk ir viņa ierakstu savdabīgais skanējums, kas izpaužas gan bītos, gan tekstos. Žanrā, kas neapstrīdami fokusēts uz lirikām un valodas ritmiku, Zebra Katz atļaujas eksperimentēt ar izaicinoši skopiem tekstiem, kas izmanto atkārtošanos, hiphopa valodas klišejas un atskaņu trūkumu, visbiežāk rezultējot konfrontējošā un stilizēti laiskā, taču no satura viedokļa abstraktā vēstījumā.

Papildus tam Zebra Katz reizēm pielieto arī smagnēju balss apstrādi, kas ļauj viņa rečitatīvam dziesmas laikā palēnām kļūt par daļu no mūzikas, nevis tās priekšplānu. Tādi ieraksti kā dziesma Ima Read vai pagājušogad izdotais minialbums Nu Renegade izsklausās pēc patiesi eksperimentāla hiphopa, kura bīti vairāk ietekmējušies no elektroniskās mūzikas avangarda vai savdabīgām ritmiskās mūzikas formām nekā bītmeikeru tradīcijas. Citiem vārdiem sakot, klausoties Zebra Katz, asociācijas ar Autechre vai industriālo mūziku var rasties biežāk nekā ar tādiem repa mūzikas producentiem kā DJ Premiere un RZA.

Morgans par savām nozīmīgākajām muzikālajām ietekmēm sauc dziedātājas Lorinu Hilu, Greisu Džonsu un Ninu Simoni. Zebra Katz daudzus savus skaņdarbus producējis pats, taču nereti viņa dziesmām bītus rada citi mūziķi, tostarp Hudson Mohawke, Visionist un Mike Dextro. Viņa dziesmas remiksējuši tādi atzīti popmūziķi kā Tricky, Busta Rhymes un Grimes. 

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties Biļešu Servisa kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja