Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ar koncertu Rīgas Domā atzīmēs komponista Riharda Dubras jubileju

Starptautiski atzītais latviešu komponists Rihards Dubra šā gada februāra noslēgumā svin 60 gadujubileju. Tam veltīts jubilāra autorkoncerts, kas notiks Rīgas Domā piektdien, 1. martā, plkst. 19

Koncertā piedalīsies vijolniece Marta Spārniņa, saksofonists Aigars Raumanis, ērģelnieks Aigars Reinis un Rīgas Doma kora skolas jauktais koris Jurģa Cābuļa vadībā. Programmā Riharda Dubras mūzika – izvērstais 1. Saksofonkoncerts, Expresija vijolei, kā arī motetes korim a capella. Savukārt apjomīgā O Gloriosa virginum korim, saksofonam un ērģelēm koncertā piedzīvos Latvijas pirmatskaņojumu.

Riharda Dubras jaunrade ir cieši saistīta ar sakrālo mūziku. Pamatā visi darbi, neatkarīgi no piederības vokālai vai instrumentālai mūzikai, ir ar garīgu saturu. Komponista rokrakstu veidojis gan minimālisms, gan gregorika un renesanses mūzika, domājot ne vien par to intonatīvo, izklāsta u.tml. sfēru, bet pirmām kārtām filozofisko pusi. Tajā pašā laikā līdzekļu sakausējums ir romantisks. R. Dubra par saviem domubiedriem atzīst komponistus Giju Kančeli, Arvo Pertu un Džonu Taveneru, kuru daiļrade tāpat kā arī liela daļa Riharda Dubras darbu pārstāv sakrālo mūziku.

R. Dubra ir trīs simfoniju, trīs koncertu un operas Suitu sāga (2019) autors. Sacerējis mūziku Normunda Puča režisētajai filmai Segvārds Vientulis (2014).Kamermūzikas jomā komponists bieži pievēršas individualizētiem  atskaņotājsastāviem, iekļaujot tajos instrumentus ar īpašu tembrālo kolorītu, piemēram, kokle, zvani, marimba u. tml. Bet nenoliedzami lielākais klāsts ir kora mūzikas - gan motetes a capella, gan izvērsti vokāli simfoniski darbi. R. Dubras mūzika tiek atskaņota starptautiskos festivālos, kā arī ļoti iemīļota Latvijas publikā.

R. Dubra galvenokārt raksta mūziku konkrētiem atskaņotājmāksliniekiem, piemēram, Liepājas Simfoniskajam orķestrim, Valsts Akadēmiskajam korim Latvija, orķestrim Sinfonietta Rīga, Ķelnes Figurālkorim (Figuralchor Köln), Liepājas Mežragu kvartetam, jauniešu korim Kamēr..., Rīgas Saksofonu kvartetam, vokālajām grupām Anima Solla, Schola Cantorum Riga un citiem.Komponists ir sadarbojies ar tādiem ievērojamiem ārzemju atskaņotājiem kā kameransambli Louth Contemporary Music Society, kori Cambridge Chorale Maikla Kiblevaita (Michael Kibblewhite) vadībā un Londonas Universitātes Karaliskās Holoveja koledžas (Royal Holloway, University of London) kori Ruperta Gafa (Rupert Gough) vadībā, marimbisti Danielu Ganevu (Daniella Ganeva, Lielbritānija), amerikāņu ērģelnieku Džeimsu Hiksu (James D. Hicks) un citiem.

Rihards Dubra ir bijis Latvijas Lielās mūzikas balvas nominants (2014, 2015) un laureāts (2003), vairākkārt (1999, 2003, 2016) ieguvis Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras / Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) Autortiesību bezgalības balvu par Latvijā un pasaulē plaši atskaņotiem kordarbiem Ubi caritas (1998), Ave Maria II (1992) un O Crux Ave  (1995). Divkārt saņēmis Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības Gada balvu kultūrā: 2011. un 2014. gadā. Ieguvis arī Latgaliešu kultūras gada balvu Boņuks par skaņdarbu Tu skaistō Dīva dōrza Rūze (2014) un Ventspils pilsētas balvu nominācijā Gada skolotājs/meistars profesionālajā izglītībā (2020).

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja