Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Atkal visi kopā. Jervi ģimene, draugi un domubiedri satiekas Pērnavas Mūzikas festivālā

Viens no interesantākajiem un augstvērtīgākajiem notikumiem Baltijas kultūras dzīvē – Pērnavas Mūzikas festivāls – šogad notiks no 13. līdz 22. jūlijam, un tajā tiks svinēta igauņu diriģēšanas lielmeistara Nēmes Jervi 85 gadu jubileja

Pērnavas Mūzikas festivāls notiks divpadsmito reizi. Šovasar visi Jervi ģimenes locekļi atkal satiksies savā iemīļotajā Igaunijas kūrortpilsētā – Nēme Jervi atgriezīsies festivālā pēc triju gadu prombūtnes. 13. jūlijā Pērnavas koncertzālē viņš diriģēs Tallinas kamerorķestri festivāla atklāšanas koncertā. Tajā skanēs Karla Stamica, Kristofa Vilibalda Gluka, Antonīna Dvoržāka un Volfganga Amadeja Mocarta mūzika.

Kā allaž, koncertus Pērnavā diriģēs Nēmes Jervi dēli – Pāvo un Kristjans Jervi. Pāvo Jervi 16., 17., 21. un 22. jūlijā stāsies pie pults četros Igaunijas Festivāla orķestra koncertos (šajā kolektīvā spēlē Pāvo Jervi rūpīgi atlasīti mūziķi no Eiropas orķestriem un labākie igauņu instrumentālisti), savukārt Kristjans Jervi 15. jūlijā diriģēs paša izveidoto Baltijas jūras filharmonijas orķestri programmā Nordic Amazonia, kas būs veltīta amerikāņu komponista Filipa Glāsa 85 gadu jubilejai.

"Šajā laikā, kad mēs visi apzināmies, cik trausla ir neatkarība, šķiet daudz svarīgāk nekā jebkad agrāk atgriezties Pērnavā kopā ar ģimeni un draugiem un uzstāties, lai izrādītu solidaritāti ar Ukrainas tautu," uzsver festivāla iniciators Pāvo Jervi. Viessolistu vidū būs viņa draugi un domubiedri. Vācu mežradznieks Stefans Dors 16. jūlijā kopā ar Igaunijas Festivāla orķestri un Pāvo Jervi atskaņos Riharda Štrausa Otro mežraga koncertu, amerikāņu vijolnieks Džošua Bells 17. jūlijā interpretēs Makša Bruha Vijoļkoncertu. Pirmo reizi Pērnavā muzicēs britu pianists un ērģelnieks Veins Māršals, kurš festivāla noslēgumā 22. jūlijā spēlēs Džordža Gēršvina Klavierkoncertu Fa mažorā.

Viena no svarīgākajām festivāla iniciatīvām ir Jervi diriģēšanas akadēmijas meistarklases, kuras šogad vadīs Nēme, Pāvo un Kristjans Jervi kopā ar pedagogu Leonīdu Grinu. Topošie diriģenti stāsies pie Baltijas jūras filharmonijas orķestra un Jervi akadēmijas jauniešu simfoniskā orķestra pults (jaunos diriģentus un viņu pasniedzējus varēs dzirdēt 12. jūlijā Tallinā, kā arī 14. un 20. jūlijā Pērnavā).

Īpaša uzmanība festivālā tiek veltīta igauņu mūzikai un mūziķiem – 20. jūlijā notiks komponistes Mari Vihmandas Trīskāršā koncerta divām flautām un fagotam pasaules pirmatskaņojums. Viena no solistēm būs Nēmes Jervi meita flautiste Mārika Jervi (8. jūlijā kopā ar pašas dibināto astoņpadsmit flautu ansambli Post Tenebras Flûtes Mārika Jervi uzstāsies Lielajā ģildē Rīgā). 21. jūlijā Johannesa Brāmsa Dubultkoncerta atskaņojumā kopā ar Igaunijas Festivāla orķestri būs dzirdama vijolniece Trīna Rubela un čellists Marsels Johanness Kitss. 18. jūlijā izcilais vācu vijolnieks, ilggadējais Igaunijas Festivāla orķestra koncertmeistars Florians Donderers kopā ar jaunajiem igauņu mūziķiem Hansu Kristianu Āviku, Robertu Traksmani un Katarīnu Mariju Kitsu atskaņos Antonio Vivaldi Gadalaikus.

Klausītāji, kuri nevarēs ierasties Pērnavā, koncertus varēs baudīt attālināti: tos bez maksas demonstrēs tiešraidē festivāla mājaslapā (parnumusicfestival.tv).

Biļetes uz koncertiem var iegādāties tīklā Piletilevi.

Informācija: parnumusicfestival.ee

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja