Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Atrakciju parkā kopā ar Mocartu. Komēdija Così fan tutte tiešraidē no Ņujorkas

Sestdien, 31. martā, plkst. 19.55 Rīgas kinoteātrī Kino Citadele tiešraidē no Ņujorkas Metropolitēna operas tiks demonstrēta Volfganga Amadeja Mocarta un Lorenco da Pontes komēdija Così fan tutte/Tā dara visas

Jauniestudējuma režisors britu teātra kompānijas Improbable līderis Felims Makdermots pārcēlis operas darbību no XVIII gadsimta beigu Neapoles uz XX gadsimta 50. gadu Bruklinu Ņujorkā – uz atrakciju parku Konija salā, kas visos laikos bijusi populāra atpūtas un izklaides vieta.

Operā Così fan tutte vecs shēmotājs un ciniķis dons Alfonso pārliecina jaunus virsniekus Guljelmo un Ferrando pārbaudīt viņu līgavu – māsu Dorabellas un Fjordilidži – uzticības pakāpi. Vīrieši pārģērbjoties maina izskatu un pavedina viens otra meiteni. "Bieži nākas dzirdēt, ka skatītājiem ir grūti noticēt šim stāstam," saka režisors Felims Makdermots. "Mūsu uzdevums nav padarīt sižetu reālistisku. Cenšamies radīt teatralizētu vidi, kurā skatītāji jutīsies kā sazvērnieki šajā intrigā un neuztrauksies, vai viņi var vai nevar ticēt visam notiekošajam."

Atrakciju parks ir vieta, kurā cilvēku uzvedība mainās, jo tur viņi ir gatavi ticēt ilūzijām. Dons Alfonso ievilina divus jauniešu pārus atrakciju parkā, un viņi tiek ierauti šīs maģiskās pasaules rotaļās. Karnevāla atmosfēru efektīgi paspilgtina otrā plāna personāži – trikus izspēlē bārdaina dāma, uguns un zobenu rijēji, milzis, čūsku dīdītājs, liliputi, akrobāti un citi radošo profesiju pārstāvji. Fonā ir gan amerikāņu kalniņi, gan panorāmas rats. Dažas atrakcijas izmēģina operas varoņi.  

Kritiķi norāda, ka brīžiem izrāde kļūst pārāk izklaidējoša, tā čum un mudž no specefektiem (Metropolitēna operas publika gan ir sajūsmā, skatītāji nebeidz ķiķināt un aplaudēt) – pat tad, kad Mocarts necenšas pateikt kaut ko smieklīgu, bet nopietnu un sāpinošu par cilvēka dabu, seksualitāti, emocionālo vardarbību, apjukumu, ciešanām un romantisku attiecību vistumšāko pusi.

Virsniekus iestudējumā atveido basbaritons Adams Plačetka un tenors Bens Bliss, viņu līgavas – soprāns Amanda Mažeska un mecosoprāns Serēna Malfi. Dona Alfonso lomu dzied baritons Kristofers Maltmens, istabeni Despinu tēlo Brodvejas mūziklu zvaigzne soprāns Kelli O’Hāra. Pie pults – diriģents Deivids Robertsons.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja