Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bauskā norisināsies mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls Zobens un lemess

Pēc ilgāka pārtraukuma Bauskas senās pils apkaimē no 10. līdz 12. jūnijam norisināsies smagās mūzikas un vēstures rekonstrukcijas zinātāju iecienītais festivāls Zobens un lemess – Baltijā lielākais mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls.

Šogad festivāla muzikālo daļu iezīmēs pasaules slavu guvušas metālmūzikas apvienības, tostarp poļu blekmetāla noslēpumainie grandi Mgła un austriešu post-black metal projekts Harakiri for the Sky, savukārt vēsturisko auru nodrošinās vēstures rekonstruktoru klubi no Baltijas valstīm. 

"Festivāls jau kopš tā pirmsākumiem tapa ar mērķi vienā pasākumā apvienot aktivitātes, kas Latvijas metālistiem interesē visvairāk – kvalitatīvas smagās mūzikas grupas, kas lielākā vai mazākā mērā ietekmējušās no folkloras un etniskās kultūras elementiem, vēstures rekonstruktoru klubu sniegumu gan cīņu paraugdemonstrējumos, gan amatu mācībās un, protams, labāko aldaru sniegumu. Šogad diemžēl ģeopolitiskās situācijas dēļ atkal, visticamāk, secen ies divu spēcīgu Ukrainas metāla apvienību Nokturnal Mortum un Khors uzstāšanās, taču mēs ticam un ceram, ka Ukraina uzvarēs okupantus – Krievijas armiju –, un tā pēc piedzīvotajām šausmām uzplauks vēl spēcīgāka. Слава Україні! Героям слава!" teic festivāla organizatoru pārstāvis Valdis Bērzvads. 

Poļu blekmetālistus Mgła ieskauj noslēpumainības aura – lai arī uz skatuves viņi ir jau vairāk nekā divdesmit gadu, joprojām grupas dalībnieku identitātes slēpšana ir daļa no viņu performances. Maskas, pseidonīmi, neskaidri silueti. Taču mūzika runā pati par sevi, tā ir krāšņa, jaudīga, ar nihilistisku eiforiju un apziņu par pasaules nepastāvību. 

Austrijā radies projekts Harakiri for the Sky savā daiļradē meklē jaunas izpausmes klasiskajam blekmetālam. Atmosfēriskas un daudzdimensionālas melodijas sastopas ar blekmetāla pamatīgumu, liekot kārtīgu fundamentu post-black metal izpausmēm piecu pilnmetrāžas albumu garumā.

Zviedri Ereb Altor spēlē kārtīgu vikingu metālu, un festivālā Zobens un lemess viņi ieradīsies ar jauno, 2022. gada albumu Vargtimmen, pagānu rituālu iedvesmotu episku un melodisku ierakstu labākajās folkmetāla tradīcijās. 

Industriālāku skanējumu festivālā ienesīs amerikāņu elektroniķi ESA (Electronic Substance Abuse), kas pirms divdesmit gadiem nolēma metāla ekstrēmo galu apvienot ar industriālās mūzikas elementiem, tā radot pašus īstākos elektroniskās mūzikas elles lokus, kā arī norvēģu projekts Dominanz, kuri industriālās mūzikas standartiem pievieno black metal auru un melodiskumu.

Latviešu  death’n’roll apvienības Sanctimony cienītājiem tiks pasniegta īpaša dāvana – festivālā mūziķi atskaņos vēsturisko, vairāk nekā 25 gadus seno programmu ar death metal un pagan metal kompozīcijām. Pirms pāris gadiem ceturtdaļgadsimta jubileju nosvinēja viņu debijas albums When the Sun was God, un tagad gaismā tiks celti arī citi skaņdarbi no šī perioda.

Šovasar Zobens un lemess piedāvās īpašu izlasi no Latvijas metāla skatuves  - uzstāsies tādi jau labi zināmi un arī nesenu slavu iemantojuši smagās mūzikas projekti kā death/ trash/ groove metal pārstāvji  Māra, gotiskā dūmmetāla apvienība Catalepsia un folk/doom projekts Druun, dūmmetāla klasiķi Frailty un blekmetālisti Urskumug, savukārt folkmetālu pārstāvēs grupas Green Novice un Ryvendir, uzstāsies arī psihedēliskā roka izpildītāji Elkupe. Festivāla programmu kuplinās arī divi melodic death metal projekti no Eiropas – Lietuvas apvienība Ossasorium un čehu grupa Exit.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties interneta veikalā Ticketshop

Vairāk - www.zobensunlemess.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja