Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Decembra vidū izskanēs somu mūzikas pērles ar LNSO un diriģentu Tarmo Peltokoski

Šonedēļ Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina uz koncertu LNSO, Peltokoski un somu mūzikas pērles. Atsaucoties uz skatītāju interesi, tas norisināsies divreiz – ceturtdien, 14. decembrī, un piektdien, 15. decembrī, plkst. 19.00, Lielajā ģildē.

Kopā ar orķestri uz skatuves kāps LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Tarmo Peltokoski un jaunā somu vijolniece Tami Pohjola. Programmā iekļauti somu komponistu skaņdarbi – Žana Sibēliusa svīta Lemminkeinens un mūsdienu diriģenta un komponista Esas Pekas Salonena Vijoļkoncerts.

Žans Sibēliuss bijis viens no ietekmīgākajiem somu komponistiem – romantiķiem – un uzskatāms par somu akadēmiskās mūzikas "tēvu". Komponists mūzikā galvenokārt pieskāries Somijas dabas un mītu tematikai, un viņa daiļradei bija liela nozīme somu nacionālās identitātes meklējumos. Svītu Lemminkeinens jeb Četras leģendas no Kalevalas veido četras simfoniskās poēmas, un tā vēsta par nacionālā eposa varoni Lemminkeinenu, viņa plāniem mirušo zemē Tuonelā un atgriešanos starp dzīvajiem. Svītas daļu izkārtojums radniecīgs simfonijas žanra dramaturģijai, taču atšķirībā no simfonijas, svītas daļas iespējams atskaņot arī atsevišķi – īpaši iemīļota ir otrā daļa – simfoniskā poēma Tuonelas gulbis.

Koncertā tiks atskaņots arī mūsdienu ievērojamā somu diriģenta un komponista Esas Pekas Salonena Vijoļkoncerts. Opuss tapis 2009. gadā. Tas ir skaņraža vienīgais vijoļkoncerts un viens no viņa populārākajiem darbiem. Salonens to komponējis, noslēdzot darba gaitas Losandželosas filharmonijas orķestrī. Šajā opusā viņš centies parādīt visu ilgstošajā sadarbībā gūto pieredzi. Pēc komponista vārdiem šajā opusā atspoguļotas visas iespējamās izteiksmes, tai skaitā spilgtās un virtuozās, meditatīvās un statiskās, brutālās un agresīvās, nostalģiskās un rudenīgās. Savukārt pēdējais akords šajā partitūrā – ne tikai beigas, bet arī kā jauna sākums…

Lai arī gados jauna, somu vijolniece Tami Pohjola jau ir triumfējusi starptautiskos un valsts līmeņa konkursos un koncertējusi visā Eiropā. Viņas cieņpilnā attieksme pret mūziku ir atzinīgi novērtēta akadēmiskās mūzikas aprindās. Kā soliste Pohjola uzstājusies ar Somijas Radio simfonisko orķestri un citiem prestižiem Somijas orķestriem, kā arī 2022. gadā koncertējusi ar Hallé orķestri, atskaņojot Sibēliusa Vijoļkoncertu. Pohjola spēlē 1754. gada Gvadanjīni vijoli, ko tai atvēlējis Somijas Kultūras fonds.

Somu diriģents Tarmo Peltokoski 2022. gada janvārī tika iecelts par Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas galveno viesdiriģentu, kļūstot par pirmo šāda titula īpašnieku orķestra 42 gadu pastāvēšanas vēsturē. Tā paša gada maijā tika nolemts, ka no 2022./2023. gada koncertsezonas Peltokoski būs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents (kopā ar LNSO Peltokoski pavadīs vēl divas koncertsezonas). Drīz pēc tam arī Roterdamas filharmonijas orķestris pasludināja Peltokoski par orķestra galveno viesdiriģentu.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja