Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dzejnieces mūžs. Dzeja koncertuzvedumā Ārijas Elksnes dzīves melodijas

"Ļoti būtu gribējusi dzīvē satikt Āriju. Tādi cilvēki kā viņa dzimst reti. Viņa ir dzejniece ar smalki izkoptu dzejas valodu, ļoti skaidru vērtību sistēmu, lielu egregoru un lielu, lielu talantu," tā par Āriju Elksni saka mūziķe Laila Ilze Purmaliete, kura ir arī koncertuzveduma Ārijas Elksnes dzīves melodijas iedvesmotāja.

"Šķirstot un lasot dzejnieces kopoto rakstu piecus biezos sējumus, izlasīju tik daudz labas dzejas, kas ir tik mūsdienīga, tik piemērota un vajadzīga šodien." Tā mūziķei vasarā tapa vairākas dziesmas ar Ārijas Elksnes vārdiem. Vēlāk nāca atskārta, ka šogad dzejniecei būtu 95. jubileja – iemesls viņu pieminēt.

Ir dziesmas, kas bieži skan radio – Lūgums, Par visu maksāju es dārgi, No vienas mūžības uz otru ejot, Viss, kas bija, bij no tīra vēja, Cik skaistas dekorācijas, Man aprīlī ir jābūt mājās... –, un arī tās skanēs koncertuzvedumā, kas būs skatāms 15. februārī Jelgavas Kultūras namā un 18. februārī Kuldīgas novada Vilgālē. Laila Ilze Purmaliete uzsver, ka koncertuzvedumā priekšroka būs dzejai, un ir gandarīta, ka arī pianists Anatolijs Livča, ģitārists Jānis Kalniņš, bundzinieks Uģis Krūskops, vijolnieks Aleksejs Bahirs, kuri kāps uz skatuves, atzīst, ka dzeja un mūzika ir harmonijā, jo melodija ļauj dzejolī ieklausīties un saprast to dziļāk. "Ceru, ka skatītājiem tas arī būs līdzpārdzīvojums."

L. I. Purmaliete gan nepiekrīt, ka Ārijas Elksnes dzeja ir tikai minorā. "Daudzos dzejoļos ir prieks un krāsas. Dzejniece piedzīvoja lielu mīlestību, viņa staroja, viņu mīlēja un cienīja," saka komponiste un atgādina, ka pēc trešā dzejoļu krājuma iznākšanas pie Rakstnieku grāmatnīcas Rīgas centrā veidojās garum gara rinda un pati dzejniece kāpusi iekšā pa sētas pagalma logu, lai piedalītos savas grāmatas atvēršanas svētkos. Protams, bija arī sāpes, neuzticība. Lai arī ar paceltu galvu gāja tālāk, tomēr – salūza. Ārija Elksne savā dzejā tieši un atklāti stāsta par savu privāto dzīvi un pārdzīvojumiem. "Par viņas intensīvo un krāšņo dzīvi stāstīsim arī koncertuzvedumā, kas ļaus vēlreiz izdzīvot to, kas dzejniecei bija svarīgs."

Dziesmu, dzejas un atmiņu izrādes libretu savijusi Elizabete Trumpe. Kopā ar Ilzi Lailu Purmalieti uzvedumā piedalīsies aktrise Dace Bonāte, kura iejutīsies dzejnieces tēlā, aktieris un dziesminieks Juris Hiršs, aktieris Lauris Subatnieks, dziedātāja Ieva Sutugova. Uzveduma īpašais viesis būs komponists Uldis Marhilēvičs. Koncertuzvedumu paredzēts rādīt uz dažādām skatuvēm, un katrā notikuma vietā piedalīsies arī vietējais sieviešu koris vai ansamblis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja