Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dzintaru koncertzālē muzicēs Georgijs Osokins un Kremerata Baltica

Dzintaru koncertzālē 4. februārī pianista Georgija Osokina un Kremerata Baltica kopīgajā programmā izskanēs poļu mūzikas programma ar Friderika Šopēna diviem klavierkoncertiem un Mečislava Veinberga Āriju stīgām.

Frideriks Šopēns, būdams viens no izcilākajiem romantiķiem, būtiski paplašināja klaviermūzikas horizontus – klavieres viņa mūzikā dzied gan kā intīma cilvēka balss, gan mutuļo kā monumentāls simfoniskais orķestris. Pianists Georgijs Osokins saka: "Jau vairākus gadus turu prātā ideju atskaņot abus Šopēna klavierkoncertus vienā vakarā. Šīs abas pērles ir tik dažādas savā starpā un tik poētiskas, neaptverami skaistas, ka katru reizi tām pieskaroties, sajūtu maģiju un pārliecību, ka skaistums glābs pasauli. Šiem opusiem stipri sajūtams kara tematisms – Friderika Šopēna pārdzīvojumi par savas dzimtenes likteni sacerēšanai laikā diemžēl stipri korelējas ar mūsdienām. Man būs īpašs gods atskaņot šos ģeniālā poļu komponista šedevrus ar Kremeratu, jo tikai šis unikāls ansamblis šodien var dabūt tādu īpašo skaņu un dramatismu, kādu reti var sastapt uz skatuves dzīves laikā."

Mečislavs Veinbergs savā mūzikā meklē mieru caur tumsības apcirkņiem, un viņa daiļradei piemīt nelokāms spēks un neoklasicisma skaidrība. Veinberga dzīve 20. gadsimtā noritēja Dmitrija Šostakoviča ēnā, bet tieši viņš bija tolaik mazzināmā komponista mentors, kurš jūsmoja par Veinberga instrumentālo mūziku. Pateicoties Gidonam Krēmeram un Kremerata Baltica Veinberga skaņdarbi pēdējās desmitgadēs pasaules koncertdzīvē ir ienākuši arvien vairāk.

2019. gada maijā Gidons Krēmers paziņoja, ka Georgijs kļuvis par Kremerata Baltica rezidējošo viesmākslinieku – kopā ar Likā Debargu viņš ir pirmais, kuram 22 gadu pastāvēšanas vēsturē orķestris piešķīris šādu titulu. Kopš 2018. gada viņš regulāri uzstājas ar Gidonu Krēmeru visā pasaulē – Vācijā, Apvienotajā Karalistē, Francijā, Āzijā un ASV.

Georgijs koncertējis Tokijas Metropolitēna teātra zālē, Berlīnes Konzerthaus, Elbas filharmonijā, Sanktpēterburgas filharmonijā, Tēlotājmākslas teātrī Vankūverā, aizstājot pasaulslaveno pianistu Nelsonu Freiru, Birmingemas Town Hall un citviet. Debitējis vairākos prestižajos festivālos, tostarp Rūras klavieru festivālā, festivālā Chopin and his Europe, Martas Argerihas festivālā Hamburgas Laeiszhalle, Zalcburgas festivālā.

Ieraksta zīmola Piano Classics paspārnē izdoti Georgija Osokina albumi Šopēns: Vēlīnie opusi un Rahmaņinovs. Šopēna variācijas. Dziesmu transkripcijas.

Biļetes: www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja