Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Februāra vidū norisināsies 9. JVLMA mūsdienu mūzikas festivāls deciBels

No 13. līdz 17. februārim Rīgā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) devīto reizi norisināsies JVLMA Mūsdienu mūzikas festivāls “deciBels”, informēja JVLMA sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Antess.

Šī gada festivāla uzmanības centrā būs grieķu izcelsmes avangarda komponista un arhitekta Jaņa Ksenaka (Iannis Xenakis) monumentālā elektroakustiskā opusa La legende d’Eer atskaņojums vērienīgā gaismas un skaņas uzvedumā 14. februārī.

Savukārt 15. februāra vakarā akadēmijas studentu un mācībspēku interpretācijās varēs dzirdēt izcilā britu komponista Džonatana Hārvija (Jonathan Harvey) portretkoncertu.

Latviešu komponistu un kompozīcijas studentu mūzika būs dzirdama koncertā Balss 16. februāra vakarā, kurā kamermūziku balsij varēsim baudīt ne tikai ierastajā salikumā ar klavierēm, bet arī ar citiem instrumentiem un elektroniku. Festivālu 17. martā noslēgs aktuālā amerikāņu džeza mūzikas komponista Dārsija Džeimsa Ārgjū (Darcy James Argue) mūzikas koncerts. Paša meistara vadībā uzstāsies JVLMA/RDKS/JMRMV apvienotais bigbends

Festivālu 13. februārī plkst. 17.00 JVLMA LMT kamerzālē atklās Mūzikas vidusskolu Ceturtā laikmetīgās kamermūzikas interpretu konkursa Skat(!)Logs laureātu koncerts. Līdzīgi deciBelam, kura viens no mērķiem ir aktivizēt JVLMA studentus laikmetīgās mūzikas interpretācijai, Skat(!)Logs aicina šim mērķim pievērsties mūzikas vidusskolu audzēkņus.

14. februārī plkst. 19.00 JVLMA Lielajā zālē festivāla atklāšanas koncertā varēs dzirdēt nule kā simtgadi svinējušā grieķu izcelsmes avangarda komponista un arhitekta Jaņa Ksenaka 46 minūtes garo elektroakustisko darbu La legende d’Eer (Mīts par Ēru). Ksenakis šo kompozīciju radīja 1977.-1978. gadā Pompidū centra atklāšanas pasākumam. Skaņdarbs ir skaņas celiņš izrādei ar nosaukumu Le Diatope. Izrāde notika specifiskā izliektas formas arhitektoniskā konstrukcijā, kas tika izveidota pēc Ksenaka projekta. Blakus skaņai neatkarīgi tika kontrolēts arī vizuālais komponents, kas sastāvēja no 1600 spuldzēm un četriem lāzeriem, kuru stari tika vadīti ar 400 grozāmiem spoguļiem. Šis darbs ieņem vietu starp "politopiem" - tā ir Ksenaka daiļradei raksturīga forma, kurā darbs tiek iecerēts speciālai vietai un kombinē skaņu, gaismu un arhitektūru.

2021. gadā Sibēliusa akadēmijas mūzikas tehnoloģijas nodaļas pasniedzēji izveidoja šī darba versiju, kurā oriģinālais gaismas koncepts tiek aizvietots ar viedo gaismekļu kontroli no datora. Festivālā deciBels La legende d’Eer interpretācija būs Mariannes Dekostēras-Taivalkoski (Marianne Decoster-Taivalkoski), Alehandro Olartes (Alejandro Olarte), Alehandro Montess de Oka Torress (Alejandro Montes de Oca Torres) un gaismu mākslinieka Jurģa Ozola pārraudzībā.

15. februārī plkst. 19.00 JVLMA Lielajā zālē izskanēs britu komponista Džonatana Hārvija (1939-2012) portretkoncerts. Šī izcilā komponista mūzikas atskaņojumi ir pietiekami reta parādība Latvijas koncertdzīvē. Blakus tādiem viņa kompozīcijas tehnikai piemērojamiem terminiem kā spektrālisms un elektronika, Hārvija daiļradi raksturo dziļi un personiski garīgie meklējumi - kristīgais misticisms jaunībā, vēlāk hinduisms pēc tam, brieduma gados, budisms. Garīgās tēmas ļoti bieži atspoguļojas darbu nosaukumos un saturā. Kaut kādā ziņā var vilkt paralēles starp Hārviju un Olivjē Mesiānu, arī šo autoru garīgā tematika neierobežoja jaunu izteiksmes līdzekļu meklējumos, dziļāku saišu veidošanā starp garīgajām idejām un to muzikālajām izpausmēm. Hārviju īpaši raksturo tembra pētniecība kā tilts starp fizisko un metafizisko. Koncertā varēs dzirdēt četrus skaņdarbus - Advaya čellam un elektronikai (Guna Šnē - čells, Roberts Fleics (Robert Fleitz) - elektroniskie taustiņinstrumenti), Ricercare una melodia trompetei un elektronikai (Bruno Ančāns - trompete), The Riot (Luca Quaranta - flauta, Laima Ratniece-Miltiņa - basklarnete, Anna Ivanova - klavieres) un par elektroniskās mūzikas evergreen nosaukto Mortuos Plango, Vivos Voco 4-kanālu magnetofona lentei.

16. februārī plkst. 19.00 JVLMA Lielajā zālē - programma Balss, kurā izskanēs latviešu komponistu un JVLMA kompozīcijas studentu kamermūziku balsij. Tas tiks atskaņots ne tikai ierastajā salikumā ar klavierēm, bet arī ar citiem instrumentiem un elektroniku. Programmā Anitras Tumševicas vokālais cikls Cēsu skiču burtnīca, kuru pirmatskaņos Viktorija Pakalniece (soprāns) un Diāna Zandberga (klavieres), kā arī Alises Rancānes Ars Magna, pirmatskaņojums Latvijas Radio kora dziedātāja Rūdolfa Bacāna un autores (elektronika) pārziņā. Tāpat arī akadēmijas kompozīcijas studentu Diānas Gritānes, Dāvja Vilka, Henrija Poikāna, Žanetes Spirkas un Renāra Veļičko skaņdarbi JVLMA vokālās mākslas studentu interpretācijās.

Festivāla noslēgumā 17. februārī plkst. 19.00 JVLMA Lielajā zālē - Darcy James Argue un JVLMA/RDKS/JMRMV apvienotais bigbends.

Dārsijs Džeimss Ārgjū (Darcy James Argue, https://darcyjamesargue.com) patlaban ir viens no pazīstamākajiem, novatoriskākajiem un interesantākajiem mūsdienu džeza komponistiem. Leģendārā Boba Brukmeijera skolnieks Dārsijs kopā ar savu bigbendu Secret Society ir radījis kvalitatīvi jaunu pieeju džeza bigbenda skanējumam un izpratnei par laikmetīgā džeza kompozīciju. Bez šaubām var teikt, ka Dārsijs šobrīd ir viens no populārākajiem māksliniekiem džeza kompozīcijas laukā. Tam apliecinājums ir arī Dārsija un viņa bigbenda Secret society albuma Real Enemies nominēšana Grammy balvai par labāko izvērsta ansambļa ierakstu 2016. gadā.

Uzstāšanās kopā ar šāda pasaules līmeņa džeza mūziķi ir vienreizēja iespēja JVLMA studentiem, Rīgas Doma kora skolas un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas audzēkņiem ne tikai apgūt jaunu repertuāru un smelties pieredzi darbā ar pasaules līmeņa māksliniekiem, bet arī vistiešākajā un nepastarpinātākajā veidā līdzdarboties patiešām visaktuālākajā, kas šobrīd notiek džeza pasaulē. Šāda veida pieredze ir absolūti neatsverama, un lieki piebilst, ka Dārsija viesošanās un koncerts būs viens no nozīmīgākajiem džeza notikumiem šogad visas Latvijas kontekstā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja