Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Festivāla LNSO vasarnīca īpašais viesis būs pianists Džeimss Šerloks

Devītais festivāls LNSO vasarnīca 19. un 20. augustā notiks Latgales vēstniecībā Gors. Tajā kopā ar orķestri uzstāsies LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Tarmo Peltokoski, kuru šoreiz uz skatuves redzēsim gan pie diriģenta pults, gan Latvijā līdz šim neredzētā – solista lomā pie klavierēm. Festivāla īpašais viesis būs ekstravagantais Londonas pianists Džeimss Šerloks, informēja festivāla rīkotāji.

Kā ierasts, festivāla organizētāji parūpējušies arī par jaunākajiem klausītājiem, gatavojot īpašu programmu bērniem un pusaudžiem, kā arī nodrošinot bērnistabu koncertu laikā. Abās koncerta dienās galvaspilsētas iedzīvotāji aicināti uz festivālu doties ar īpaši organizētu autobusu Rīga-Rēzekne-Rīga.

Vasarnīca ir LNSO vasaras festivāls ģimenēm un draugiem ar akadēmiskām un mazāk akadēmiskām mūzikas un starpmākslu programmām. Festivāla ideja – doties prom no galvaspilsētas tuvāk citu reģionu koncertzāļu klausītājiem. Festivāls iepriekš skatītājus priecējis gan Cēsīs, gan Ventspilī, bet šogad jau ceturto reizi atgriežas pilsētā Latgales sirdī – Rēzeknē. Uz LNSO vasarnīcu aicinātas ģimenes, draugi, LNSO pastāvīgie klausītāji un visi, kas gatavi ļauties mūzikas valdzinājumam un kvalitatīvam kultūras baudījumam.

Festivāls sāksie 19. augustā plkst. 16.00 Lielajā zālē, kur pašus mazākos klausītājus un viņu ģimenes gaidīs iemīļotais bērnu draugs – lelle LeNeSOns – un aizraujošā koncertuzvedumā iepazīstinās ar princesi Auroru, feju krustmātēm un sapņu princi caur Pētera Čaikovska baleta Apburtā princese partitūras fragmentiem. Kopā ar LNSO un diriģentu Jāni Stafecki uz skatuves kāps aktieris Artūrs Putniņš un Rīgas Baleta skolas dejotāji (Regīnas Kaupužas horeogrāfija). Pie LNSO bērnu koncertcikla Lenesons veidošanas darbojas nopelniem bagāta radošā komanda – režisore Paula Pļavniece, dramaturgs Klāvs Mellis un māksliniece Evita Bēta.

19. augustā plkst. 18.00 Mazajā zālē klausītāji aicināti piedzīvot Igora Stravinska unikālā kamermūzikas darba Stāsts par zaldātu iestudējumu. Šajā mūzikā saklausāmas Stravinska iemīļotās ritma spēles, pietuvošanās dažādiem deju žanriem – regtaimam, tango un valsim, tā pilna teatralitātes un šajā gadījumā – faustiskas morāles. Stāstnieka lomā iejutīsies iemīļotais komiķis un Jaunā Rīgas teātra aktieris Jānis Skutelis. Kopā ar viņu un diriģentu Raimondu Gulbi uz skatuves kāps LNSO mūziķi – klarnetists Mārtiņš Circenis, fagotists Jānis Semjonovs, trompetists Jenss Emīls Holms, trombonists Artūrs Hrustaļovs, vijolniece Ilze Gulbe un kontrabasists Oskars Bokanovs un sitaminstrumentālists Ernests Mediņš.

Pirmās dienas noslēdzošais un centrālais notikums – koncerts Peltokoski, Šerloks un LNSO stīgu kvartets norisināsies plkst. 20.00 Lielajā zālē. Tajā klausītājiem dota iespēja pirmo reizi uz Latvijas skatuves vērot LNSO māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu Tarmo Peltokoski pianista ampluā. Viņam pievienosies LNSO stīgu kvartets – vijolnieki Sandis Šteinbergs un Darja Smirnova, altists Pēteris Trasuns un čelliste Dace Zālīte-Zilberte. Savukārt koncerta otrajā daļā Peltokoski muzicēs kopā ar spilgto Londonas pianistu (un diriģentu) Džeimsu Šerloku. Koncertprogrammā iekļauts Roberta Šūmaņa vienīgais Klavierkvintets, kas ir viens no spilgtākajiem romantisma kamermūzikas žanra paraugiem, kā arī Johannesa Brāmsa un Fransisa Pulenka skaņdarbi divām klavierēm.

Festivāla otrajā dienā, 20. augustā, plkst. 14.00 Mazajā zālē norisināsies dejas izrādes jauniešiem Tīklā uzvedums. Tā stāsta par to, kā jauniešiem arvien grūtāk nodefinēt savas personības vērtību, jo sociālo tīklu spiediens rada sajūtu, ka nepietiek ar to, ka tu pats sev patīc, bet ir nepieciešamība sevi izmanīt, lai patiktu arī citiem. Tas rada spriedzi un labvēlīgu augsni dažādiem kompleksiem. Izrādes galvenie varoņi ir divi jaunieši, kas mēģina iegūt šo ārējo novērtējumu. Viņi satiek "labdari", kurš abiem palīdz kļūt populāriem, taču izrādās, ka labdarim ir savtīgi mērķi, un popularitātes medības aizved jauniešus pa bīstamu ceļu. LNSO mūziķiem uz skatuves pievienosies dejotāji Alise Bokaldere, Ģirts Bisenieks un Artūrs Nīgalis. Uzvedums Tīklā savu pirmizrādi piedzīvoja 2022. gada augustā festivālā LNSO vasarnīca Ventspilī.

Savukārt plkst. 17.00 Lielajā zālē devītais festivāls LNSO vasarnīca noslēgsies ar vērienīgu simfoniskās mūzikas koncertu. Diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā LNSO atskaņos Latgales komponista Jāņa Ivanova tēlojumu Varavīksne, Riharda Štrausa simfonisko poēmu “Tā runāja Zaratustra” un apjomīgo Johannesa Brāmsa Otro klavierkoncertu, kura atskaņojumā solists būs Džeimss Šerloks.

LNSO vasarnīcu rīko LNSO sadarbībā ar Latgales vēstniecību Gors. Festivālu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs, Latgales vēstniecības Gors kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Aktuālajiem LNSO notikumiem var sekot LNSO mājaslapā www.lnso.lv un orķestra Facebook lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja