Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Festivāla Positivus izlase. Niks Keivs dziedās mūsu vietā

Ir mākslinieki, kuru biogrāfiju pārlasot šķiet, ka viņu diennaktī ir daudz vairāk stundu nekā citiem laikabiedriem. Niks Keivs ir viens no viņiem

Kopš 1979. gada izdoti 22 studijas albumi, visvairāk – sešpadsmit – ar grupu The Bad Seeds, publicētas vairākas dzejas izlases, divi romāni, mūziķis rakstījis skaņu celiņus filmām, pats filmējies un, protams, arī devies ilgās turnejās apkārt pasaulei. Nu jau otro reizi Nick Cave and The Bad Seeds ceļi ir atveduši uz Latviju, un svētdien, 22. jūlijā, varēsim tikties festivālā Positivus.

 

Pārsteigums un izbrīns

Nikolass Edvards Keivs piedzima pirms 60 gadiem mazā pilsētiņā Viktorijas štatā Austrālijā visai brīvdomīgu inteliģentu ģimenē. Tēvs skolotājs un māte bibliotekāre dēlam jau agrīnā vecumā piedāvāja lasīšanai Nabokova Lolitu un Dostojevska Noziegumu un sodu. Gan jau arī Bībele Keivu mājās nebija nolikta visaugstākajā plauktā, jo mūziķa darbos ir daudz atsauču uz Veco un Jauno derību.

Tā kā gatavojamies Nika Keiva muzikālajam priekšnesumam, nevis literāram priekšlasījumam, par romāniem Un ēzelis ieraudzīja eņģeli un Bannija Manro nāve šoreiz nestāstīšu (abi tulkoti un izdoti latviski, pēdējais arī iestudēts Dailes teātrī), un jāpievēršas mūzikai.

Domāju, ka nekļūdīšos – lielākā daļa Nika Keiva cienītāju Latvijā iepazina viņu nevis no pirmās grupas Birthday Party ierakstiem, bet no Nick Cave and The Bad Seeds 90. gadu sākuma albumiem, kas pārsteidza un izbrīnīja – arī šāda mūzika var pastāvēt un pat kļūt populāra. Nevar gan noliegt, ka starptautiskā mērogā Nikam Keivam piepalīdzēja tautiete Kailija Minoga, kura ne vien iedziedāja duetu Where the Wild Roses Grow albumā Murder Ballads, bet pat atļāva Nikam sevi, trauslo austrāliešu popprincesi Elaizas Dejas lomā, nosist ar akmeni dziesmas videoklipā, kuru tolaik daudzkārt noskatījās ikviens, kam bija pieejams kanāls MTV.

 

Māksla pēc traģēdijas

Tomēr bez Birthday Party pieminēšanas stāsts par Niku Keivu nebūs pilnīgs, jo šajā grupā notika toreiz padsmitgadīgā jaunekļa pieaugšana. Dažus gadus pēc ansambļa nodibināšanas austrāliešu puiši pat saņēmās pārcelties uz Eiropas mūzikas industrijas meku Londonu, kur atšķirībā no Melburnas Austrālijā visam vajadzētu iet raiti un viņu talants tiktu godam novērtēts. Diemžēl tā nenotika, lai gan ansambļa melnmatainā līdera Nika Keiva slaidais un garais augums varēja padarīt viņu par lielu zvaigzni.

Žurnāla GQ mūzikas apskatnieks Kriss Hīts senās piezīmēs pat atradis, ka pirms daudziem gadiem aprakstījis šīs grupas līderi kā "dullu, piedzērušos narkomānu ar nepamatotām cerībām uz slavu". Niks Keivs atgriezās Austrālijā, tur 1983. gadā Melburnā radās The Bad Seeds, un turpmākais, kā mēdz teikt, jau ir vēsture.

Vēsture ir ieraksti, grāmatas, skaņu celiņi filmām un parādīšanās dažās no tām, tagadne ir Nika Keiva ģimenes 2015. gada vasarā piedzīvotā traģēdija. Pirms trim gadiem nelaimes gadījumā Anglijā, netālu no Braitonas, gāja bojā viens no viņa jaunākajiem dēliem Arturs. Pieminēt personīgus notikumus nebūtu ētiski, tomēr pats Niks Keivs nevairās stāstīt to savā jaunākajā albumā Skeleton Tree un dokumentālajā filmā One More Time with Feeling.

Viens no Nika Keiva tuvākajiem līdzgaitniekiem grupā The Bad Seeds Vorens Eliss, pats apjucis pēc drauga ģimenē notikušās nelaimes, nebeidza mudināt mūziķi turpināt strādāt. Vorena Elisa centieni bija veiksmīgi, bet kāpt uz skatuves Niks Keivs uzdrošinājās vien pēc pusotra gada dzimtajā Austrālijā un turpina koncertēt 2018. gadā Eiropā.

Šovasar Nick Cave and The Bad Seeds uzstājas festivālos daudzviet – gan tālu, gan netālu. Pirms pieturas Positivus Latvijā grupa uzstājās INmusic festivālā Horvātijā, kurā piedalījās arī Latvijā labi pazīstamā baltkrievu grupa Super Besse. Uz jautājumu, vai ir vērts doties klausīties Nick Cave and The Bad Seeds, baltkrievu mūziķi saka: "Niks Keivs ir viens no māksliniekiem, kas muzicēšanu padarījis par savu ikdienas darbu. Viņam izdodas apvienot ikdienas darbu, sacerot tekstus un mūziku, kas galu galā kļūst par "pirmā numura mākslinieka" koncertu. Pat ja klausītāji nezinātu nevienu viņa dziesmu."

Kas jau ilgus gadus Nika Keiva mūzikai piesaista tik daudz cienītāju? Manuprāt, ikviens – melanholiķis vai holeriķis, introverts vai ekstraverts – dažkārt gribētu dungot kādu balādi vai citreiz skaļi un dusmīgi izbļauties. Taču parasti šīs emocijas noklusinām, un neviens tās nedzird. Niks Keivs tās izdzied un izspēlē mūsu vietā.

Niks Keivs un The Bad Seeds uzstāsies svētdien, 22. jūlijā, plkst. 22 uz galvenās skatuves

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja