Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Festivālā Vīnes klasika izskanēs Mocarta Rekviēms un Artura Maskata Lacrimosa

Festivālā Vīnes klasika 4. martā Sv. Jāņa baznīcā izskanēs viens no grandiozākājiem Volfganga Amadeja Mocarta darbiem – Rekviēms un viens no spēcīgākajiem Artura Maskata vokālinstrumentālajiem skaņdarbiem – Lacrimosa.

Diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā izpildījumā piedalīsies Latvijas Radio koris orķestris Sinfonietta Rīga, kopā ar izciliem Latvijas solistiem – soprānu Guntu Gelgoti, mecosporānu Ievu Paršu, tenoru Jāni Kurševu un basu Paulu Putniņu. 

Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēms ir viens no mūzikas literatūras noslēpumainākajiem un apbrīnotākajiem skaņdarbiem, kas cauri gadsimtiem aizkustinājis cilvēku sirdis un rosinājis uz klusinātām pārdomām par dzīvi, nāvi un mūžību. Ģēnija pēdējo darbu skaņdarbu apvijušas leģendas un diskusijas par tā tapšanu, un cik daudz no sarakstītā pieder pašam Mocartam. Tās atkāpjas brīdī, kad šī partitūra atdzīvojas skaņās un ir skaidrs, ka Mocarta ģēnijs šeit bijis klātesošs.

"Es esmu pieķēris sevi pie sajūtas, ka Mocarta Rekviēms ir viens no tiem skaņdarbiem, kurā mājo sevišķa vilkme, kāds sevišķs magnēts un vēlme to uzvest," par skaņdarbu stāsta diriģents Sigvards Kļava,"jo katra nots, kas ir uzrakstīta šajā opusā ir ar lielu iekšēju spridzekli, ar lielu vēstījumu, kurš pārkāpj pāri jebkurai vienkāršai ģenialitātes izpausmei un taisni tagad, man šķiet, ir brīdis, kad tik ārkārtīgi gribas lūgties par mums visiem." 

Līdzās Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēmam likta viena no emocionāli jaudīgākajām lūgšanām latviešu vokāli instrumentālajā mūzikā – Artura Maskata Lacrimosa, kas tika rakstīta, pieminot prāmja  Estonia traģēdijā bojāgājušos 1994. gadā. Nepilnu desmit minūšu laikā skaņdarbā aptverts rekviēma ietilpīgums ar ciešanu jūru, nāves nenovēršamību un stiklainu samierināšanos, aizlūdzot reizē arī par mums visiem. 

5. martā festivālu noslēgs skaistākās dziesmas un operetes no Vīnes zelta laikmeta. Koncertā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas solisti – Marlēna Keine un Rinalds Kandalincevs kopā ar čellisti Ievu Upatnieci, klarnetistu Mārtiņu Circeni un pianisti Agnesi Egliņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja