Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Festivāls Bildes. Vēlēšanās būt kopā jau 28. reizi

Šonedēļ sākas Mūzikas un mākslas festivāls Bildes 2013.

Mūzikas un mākslas festivāls Bildes šogad notiek jau 28. reizi. Festivāla pirmsākumi meklējami 1985. gadā Liepājā, kad Igo Liepājas tipogrāfijā, kur strādāja viņa mamma, nolēma izvietot savas un savu draugu mūziķu mākslas darbus, stāsta festivāla rīkotāja Tija Auziņa. Pēcāk festivāls "pārcēlies" uz Rīgu, kur, sanākot kopā lielākam mūziķu pulciņam, mākslas darbu izstāde pulcējusi arvien vairāk šādu "mākslinieku", kuri sākuši arīdzan muzicēt. Tā tapa Bildes. Nosaukumu festivālam devis Kaspars Dimiters, kurš ir Bilžu krusttēvs, atklāj T. Auziņa.

Festivālam pamazām kļūstot muzikālākam, blakus mākslas izstādēm veidojās dažādu koncertu sērijas - rokkoncerti, folkkoncerti. Šogad Bilžu festivāla programmā ir septiņi koncerti, kas būs baudāmi Rīgas Kongresu namā.

Piedalīšanās Bildēs daudziem mūziķiem jau kļuvusi par tradīciju. "Bildes ir vēlēšanās būt kopā. Mūziķi, kuri ir ar stāžu un apbružājušies skatuves putekļos, labprāt muzicē kopā ar jaunajām grupām. Ļoti daudzu jauno mūziķu debija ir tieši Bildēs. Viņiem tā ir iespēja muzicēt un komunicēt ar leģendām - Gvido Lingu, Igo, citiem..." stāsta T. Auziņa.

Šogad Bilžu festivāls sākas 20. novembrī plkst. 19 ar Arņa Miltiņa vadīto folkkoncertu. Salīdzinājumā ar citiem gadiem tas solās būt īpašs, jo tajā tiks godināta un jubilejā sveikta dziesminiece Austra Pumpure. Viņa ir dziesminieku kustības Latvijā aizsācēja un iedvesmotāja. Bez viņas uz skatuves kāps arī Haralds Sīmanis, brāļi Ziemeļi, Anta Eņģele, Helēna Kozlova, Ēriks Loks, Juris Hiršs un Harijs Ozols, Uldis Kākulis, Silvija Silava un citi. Folkkoncerta laikā tiks prezentēts arī īpašs DVD disks, kurā iekļautas Latvijas dziesminieku zelta dziesmas no viņu uzstāšanās 2012. gada Bilžu folkkoncertā. T. Auziņa atklāj, ka šāds DVD tiek veidots pirmo reizi un tajā klausāmas 28 kompozīcijas.

T. Auziņa spriež, ka interesants un savdabīgs varētu būt koncerts 30. novembrī plkst. 19. Tajā kopā ar Bildēs sevi jau pieteikušām grupām muzicēs radošo profesiju pārstāvji. Uz skatuves kāps dzejnieks Andris Akmentiņš, Radio Skonto programmu direktors Valdis Melderis, ziņu aģentūras LETA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Barkāns, aktieris Ģirts Ķesteris, dizainers Guntars Ošenieks, pavārmākslas meistars Elmārs Tannis un citi.

21. novembrī būs Jauno dziesminieku koncerts, savukārt nākamajā dienā skanēs blūzs. 1. decembrī festivāla programmā - Veterānu koncerts, kuru vadīs Varis Vētra, un pa dienu arī koncerts bērniem. Kā ierasts, būs arī jauno grupu un festivāla veterānu kopprojektu koncerts, kuru diriģēs Andris Freidenfelds.

Vairāk par festivālu: www.bildes.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja