Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Festivāls People Berlīnē – mūzikas brālības pasākums bez sponsoriem un zīmoliem

18. un 19. augustā Berlīnē notiks unikāls mūzikas festivāls People, kuru kopā ar domubiedriem rīko amerikāņu alternatīvās rokgrupas The National dibinātāji dvīņubrāļi Braiss un Ārons Desneri

Festivāla norises vieta – Šprē upes krastā Austrumberlīnē 50. gados būvētais multifunkcionālais pārraides komplekss un ierakstu studija Funkhaus. Mūsdienās tā ir populāra koncertu, klubu mūzikas un mākslas pasākumu norises vieta.

Festivāls People notiks otro reizi (pirmo reizi tas notika 2016. gadā), projektā apvienosies 160 mūziķu. Viņi satiksies Funkhaus teritorijā nedēļu pirms publiskā festivāla sākuma, lai piedalītos mēģinājumos un ierakstu sesijās, kā arī apspriestu idejas, kuras pēc tam tiks īstenotas klausītāju priekšā. People ir mūziķu kopienas pasākums, kurā pulcēsies draugi: viņi spēlēs kopā, improvizēs, radīs jaunu materiālu, strādās Funkhaus studijās un nojauks barjeras starp dažādiem žanriem.

Līdzās brāļiem Desneriem projektā piedalīsies diriģents Andrē de Riders, pianiste Katja Labeka, mākslinieks, dizainers un alternatīvās popmūzikas zvaigzne Woodkid, dziesminieki Demjens Raiss, Sems Emidons, Leslija Feista un Līza Hanigena, grupas Bon Iver līderis Džastins Vernons, Lambchop līderis Kurts Vāgners, Arcade Fire dalībniece vijolniece Sāra Neifelde, Yeah Yeah Yeahs ģitārists Niks Ciners, Kings of Convenience un The Whitest Boy Alive dalībnieks Ērlenns Eije, skaņu mākslinieks un režisors Vensāns Mūns un daudzi citi.

Slaveni mūziķi sadarbosies ar debitantiem, viss notiks brīvi un spontāni. People iniciatori ir pārliecināti, ka tas veicinās radošumu un interesantu, eksperimentālu kopdarbu rašanos. Tādējādi mākslinieki centīsies sagādāt pārsteigumus gan sev pašiem, gan klausītājiem. Mūziķi mācīsies cits no cita un iedvesmos cits citu.

Festivāla mājaslapā var iepazīties ar visiem mūziķiem, kuri ir iesaistījušies projektā un būs sastopami Funkhaus teritorijā, taču uzstāšanās secība netiks izziņota – apmeklētāji nezinās, cikos kurš mākslinieks kāps uz vienas no astoņām skatuvēm. Publika tiek aicināta klausīties mūziku, nevis konkrētus varoņus. 18. un 19. augustā mākslinieki uzstāsies no plkst. 14 līdz pusnaktij. Abās dienās pēc plkst. 20 uz galvenās skatuves kāps visi People dalībnieki, lai iepazīstinātu sanākušos ar kopīgā darba rezultātiem. Protams, daži mūziķi var izvēlēties arī nekāpt uz skatuves – tā ir katra mākslinieka izvēle.

People ir piemērs, ka mākslinieki paši rada sistēmu, apstākļus un nosacījumus, kuros darboties. "Mūzika top kopienās," atgādina Ārons Desners. Brāļi Desneri atceras, ka 2016. gada festivālā viņi spēlēja desmit divpadsmit koncertu dienā un katrs bija atšķirīgs, ar citiem partneriem – kamermūzikas ansambļiem, koriem, folkmūziķiem, ģitāristiem. Vienu koncertu klausījās divdesmit cilvēku, citu – pieci tūkstoši. "Tas ir nogurdinoši, taču tas liek mums pašiem atcerēties, kāpēc vispār esam sākuši spēlēt, – mēs atkal jūtamies kā mūziķi, ieklausāmies cits citā un atbildam uz savstarpējiem impulsiem," saka Ārons Desners.

Mūziķi uzsver: People ir demokrātiska iniciatīva, kas noliedz jebkādus hierarhijas principus. Visu procesu kontrolē paši mākslinieki, tādējādi nodrošinot radošo brīvību. Pasākumam netiek piesaistīti sponsori, festivālā nebūs redzami komerczīmoli. Mūziķi projektā piedalās bez maksas, neviens nesaņem honorāru, visi biļešu tirdzniecības ieņēmumi tiek novirzīti pasākuma nodrošināšanai. Divu dienu biļete maksā 120 eiro.

People ir mūziķu brālība, kurai var pievienoties arī jauni domubiedri. Šis nav komerciāls projekts, bet tāds, kurš ļauj māksliniekiem sadarboties un īstenot ieceres pašu spēkiem, saglabājot pilnīgu kontroli pār daiļradi un nepakļaujoties mūzikas industrijas institūciju diktātam. Mūziķi kontaktējas cits ar citu bez starpniekiem, šajās attiecībās netiek iesaistītas ierakstu kompānijas, aģenti un menedžeri.

People arī turpmāk ļaus radīt mūziku un piedāvāt to klausītājiem – gan koncertizpildījumā, gan ierakstā, tiks attīstīta un stiprināta People digitālā mūzikas izplatīšanas un straumēšanas platforma, eksperimenti turpināsies virtuālajā vidē.

Informācija: www.p-e-o-p-l-e.com

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja