Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Festivālu Čello Cēsis atklās amerikāņu mūziķe Ešlija Bāsgeita

Festivālu Čello Cēsis 13. septembrī, plkst. 19, koncertzālē Cēsis atklās virtuozā amerikāņu čelliste, atzītā ansambļa Bang On A Can All-Stars dalībniece Ešlija Bāsgeita (Ashley Bathgate), informēja koncertzāles pārstāve Egija Saļņikova.

Duetā ar latviešu pianistu Reini Zariņu tiks atskaņoti mūsdienu amerikāņu komponistu skaņdarbi, no kuriem vairāki radīti Bāsgeitai.

Ešlija Bāsgeita ir "spoža gaisma uz jaunās mūzikas skatuves” (The New York Times), ”fenomenāli apdāvināta čelliste... viņas uzstāšanās piepilda zinātkāre un atbrīvota enerģija" (Boston Music Intelligencer). Bāsgeita ir atvērta vēl neatklātai, novatoriskai skaņu pasaulei, mainot priekšstatus par tradicionāli ierasto čella skanējumu. Viņas pārsteidzošā talanta un aizrautīgā izpildījuma valdzināti, daudzi Amerikas komponisti čellistei veltījuši jaundarbus.

Piektā starptautiskā festivāla Čello Cēsis atklāšanas koncerta Laikmets programmā ietverto komponistu Ken Thompson, Reiko Futing, Jack Perla, Martin Bresnick un Amy Williams skaņdarbi Latvijā izskanēs pirmo reizi un sniegs klausītājiem ieskatu amerikāņu mūsdienu mūzikā. Vairāki opusi veltīti īpaši Bāsgeitai vai pašas čellistes pasūtīti.

Ešlijas skatuves partneris - latviešu pianists Reinis Zariņš, ir izcils interprets, kura dziļās mūzikas atklāsmes un konceptuāli veidotās koncertprogrammas klausītājus nekad neatstāj vienaldzīgus. Reinis ir trīskārtējs Lielās Mūzikas balvas laureāts kategorijā Par izcilu interpretāciju.

“Ar Ešliju esam pazīstami jau kopš Jēlas universitātes laikiem, kad kopā studējot dažreiz šo to arī uzspēlējām. Kopš tā laika viņa ir izveidojusies par ļoti spilgtu un izteikti virtuozu laikmetīgās mūzikas nesēju pasaulē. Šķiet, ka Ešlijas čella prasmēm nav robežu, un arī pats instruments ir tikai daļa no viņas muzikālās izteiksmes. Manis paša fokuss nav vērsts tikai uz laikmetīgo devumu, tādēļ mūsu satikšanās festivālā Čello Cēsis ir kā solis viens otram pretī. Koncertā spēlēsim kopīgi izvēlētus skaņdarbus ar amerikānisku “garšu”, kas kļuvuši par Ešlijas repertuāra nozīmīgu daļu, un spēcīgi uzrunā arī mani. Esmu laimīgs, ka Ešliju kā solisti beidzot var iepazīt arī Latvijas publika. Pilnīgi droši - šis koncerts būs aizraujoša pieredze ikvienam,” atklāj Ešlijas skatuves partneris, pianists Reinis Zariņš.

Sestdien, 14. septembrī, plkst. 10 jaunajiem izpildītājmāksliniekiem, pedagogiem un pieredzējušiem mūzikas speciālistiem ir unikāla iespēja piedalīties Ešlijas Bāsgeitas atklātajā meistarklasē, kurā čelliste dalīsies savā pieredzē par mūsdienu mūzikas interpretācijas tehnikām, elektronisko elementu pielietojumu un sadarbību ar komponistiem jaundarbu pasūtījumos.

Festivāla Čello Cēsis turpinājumā 14. un 15. septembrī klausītājiem būs iespēja baudīt arī čellista Ērika Kiršfelda un sitaminstrumentu ansambļa Perpetuum Ritmico programmu, lielkoncertu ar māsām Kristīni un Margaritu Balanas, japāņu izcelsmes čellistu Danjulo Išizaka un Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri, mūzikas un mākslas simbiozi klavesīna un čella programmā mākslas galerijā, kā arī zīmējumu un ēnu muzikālo izrādi bērniem.

Vairāk par festivāla programmu www.cesukoncertzale.lv.

Biļetes uz festivāla koncertiem un meistarklasi nopērkamas koncertzāles Cēsis kasē, Biļešu paradīze tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja