Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Foto: Rīgas Svētā Pētera baznīcā atklāts Osokina Brīvības festivāls Ukrainai

Piektdien, 5. aprīlī, Rīgas Svētā Pētera baznīcā tika atklāts Osokina Brīvības festivāls Ukrainai, kas līdz pat 12. maijam vienos neskaitāmus latviešu, ukraiņu un citu valstu māksliniekus un dažādu jomu profesionāļus kopīgam atbalstam cilvēkiem Ukrainā un Latvijā.

Atklāšanas koncertā, kas noslēdzās ar stāvovācijām, piedalījās vokālā grupa Latvian Voices, ērģelniece Kristīne Adamaite, saksofonists Aigars Raumanis, pianists Dainis Tenis, vijolniece Zane Kalniņa, ukraiņu kontrabasists Jurijs Gavriļuks, sitaminstrumentālists Reinis Tomiņš, kā arī festivāla idejas autors un īstenotājs – pianists Andrejs Osokins.

Andrejs Osokins stāsta: "Mūsu festivāls ir lieli svētki, jo mūzika vienmēr nes gaišu enerģiju – pat tad, ja brīžam asaras birst, to pavada gaišuma sajūta, tādēļ mēs ļoti gribam dalīties ar to, lai gaisma pasaulē uzvarētu un lai kādreiz pasaulē varētu dzīvot bez kara un genocīda. Katra festivāla pasākuma programmu esam rūpīgi plānojuši un lolojuši, lai tie būtu daudzveidīgi, krāšņi un iedvesmojoši. No sirds priecājos, ka atklāšanas koncerts, kas pulcēja tik brīnišķīgus māksliniekus, ļāva piedzīvot īpašas, jaunas satikšanās uz vienas skatuves un piepildīja pilnu zāli ar klausītājiem, izskanēja tik jaudīgi. Šis bija skaists starts mūsu festivālam un liels enerģijas lādiņš ikvienam no mums visiem turpmākajiem pasākumiem un palīdzības sniegšanai Ukrainai. Latvijas nerimstošais atbalsts cilvēkiem Ukrainā ir ārkārtīgi svarīgs un no sirds ceru, ka tas iedvesmos un mudinās citas Eiropas valstis attapties un sniegt daudz nozīmīgāku un tūlītēju palīdzību Ukrainai, kur šobrīd frontē ir ļoti smagi apstākļi akūti trūkstošās munīcijas un citu resursu dēļ."

Festivāla atklāšanas koncertā pirmo reizi uz vienas skatuves satikās ērģelniece Kristīne Adamaite, saksofonists Aigars Raumanis, sitaminstrumentālists Reinis Tomiņš un pianists Andrejs Osokins. Mūziķi īpaši šim koncertam bija iestudējuši Emīla Dārziņa skaņdarbu Melanholiskais valsis un izcilā ukraiņu komponista Miroslava Skorika darbu Melodija, kas kara laikā kļuvis par garīgo himnu Ukrainas tautai. Šo skaņdarbu Aigara Raumaņa aranžijā ir iespējams noklausīties šajā festivāla atklāšanas koncerta video fragmentā: 

Atklāšanas koncertā Latvian Voices izpildīja komponistes Lauras Jēkabsones un Latvian Voices radīto opusu Folk Mesa, savukārt citu mūziķu sniegumā izskanēja Johana Sebastiana Baha, Erki Svena Tīra, Jēkaba Graubiņa, Uģa Prauliņa, Daiņa Teņa, Aigara Raumaņa un citu komponistu skaņdarbi.

Osokina Brīvības festivāls Ukrainai turpināsies līdz pat 12. maijam, septiņos koncertos un dokumentālā kino un sarunu diskusiju dienā pulcējot gan Latvijā patvērumu radušos, gan speciāli uz festivālu uzaicinātus ukraiņu māksliniekus no Ukrainas, kā arī plaši pazīstamus latviešu un citu valstu māksliniekus un dažādu jomu profesionāļus. Katra iegādātā biļete uz festivāla koncertiem sadarbībā ar Ziedot.lv un Biļešu paradīze ir ziedojums Ukrainai un smagi slimu bērnu vecākiem Latvijā, tādēļ festivāla radošā komanda no sirds aicina ikvienu apmeklēt festivāla pasākumus, gūstot gan muzikālu baudījumu un brīnišķīgas emocijas, gan vienlaikus ziedojot festivāla labdarības mērķiem.

Festivāls turpināsies ar koncertu Ars longa, vita brevis, kas šonedēļ izskanēs divās pilsētās – ceturtdien, 11. aprīlī, plkst. 18.00 Vienības namā Daugavpilī (Rīgas iela 22a, Daugavpils) un sestdien, 13. aprīlī, plkst. 19.00 Melngalvju namā Rīgā (Rātslaukums 7, Rīga). Koncertā piedalīsies pianists Andrejs Osokins, aktrise Zane Daudziņa, etnomūziķe Viktorija Prituļaka, kā arī Ukrainas Nacionālās filharmonijas Kijivas kamerorķestra solistu kvartets, kura sastāvā ir Jurijs Stjopins (vijole), Oleksijs Kolesniks (vijole), Andrijs Čops (alts) un Dmitro Gluščenko (čells). Koncerta programmā ukraiņu komponistu un Johannesa Brāmsa skaņdarbi savīsies ar ukraiņu rakstnieces Viktorijas Ameļinas un dzejnieka Maksima Krivcova dzeju. Abi krita karā Ukrainā 2023. gadā, tādēļ koncerts veltīts viņu un visu drosmīgo Ukrainas tautas upuru piemiņai, kuri katrs cīnījās par Ukrainas brīvības ideāliem.

Nākamajos festivāla pasākumos piedalīsies Ieva Akuratere, Ingus Ulmanis/Lādezers, Jānis Lūsēns, Zigfrīds Muktupāvels, jaunzēlandiešu/amerikāņu vijolniece Ženēva Lūisa (Geneva Lewis), Georgijs Osokins, Madara Botmane, Liene Denisjuka-Straupe, grupas Citi zēni, Midnight Five, Jumalo Jazz Orchestra, Rihards Lībietis, Kristaps Vanadziņš, duets ZeMe (Laima Jansone un Monsta), Toms Kursītis, Sigvards Dižais, Mikus Ģērmanis, Pēteris Vaickovskis, Oksana Nikitjuka, Viktorija Prituļaka, Marija Bobrika, Nazars Hižijs, Anastasija Vasilenko, Anastasija Jačmenkina, Kristīne Kutepova, Ieva Vārna un citi.

Plašāka informācija par festivāla labdarības mērķiem un sadarbībā ar Ziedot.lv īstenoto ziedojumu akciju Osokina Brīvības festivāls Ukrainai un Latvijai pieejami: https://www.ziedot.lv/osokina-brivibas-festivals-ukrainai-un-latvijai-4918.

Ar festivāla programmu var iepazīties mājaslapā: https://www.andrejsosokins.com/osokins-freedom-festival, savukārt biļetes uz koncertiem var iegādāties visās Biļešu paradīzes kasēs un internetā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/custompage/4127.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja