Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Goran Gora dzied dziesmas ar Knuta Skujenieka vārdiem

Dziesminieka Goran Goras jeb Jāņa Holšteina-Upmaņa jaunais ieraksts Mosties ar dzejnieka Knuta Skujenieka vārdiem esot liecība par mūziķa daiļrades briedumu. "Beidzot var teikt to, ko vēlas," – ar sievu (Māra Upmane-Holšteine – E. G.) atzīmējot desmitgadi mūzikā, nospriedis Jānis.

4. septembrī Valmieras teātrī viņš "ar divām fūrēm gaismu tehnikas un pieciem grupas biedriem" aizsāka mēnesi ilgu albumam veltītu Latvijas koncertturneju. "Salaspilī visi jau ir uz pakaļkājām," par gaidāmo koncertu šīs pilsētas kultūras namā 12. septembrī teic Salaspils goda pilsonis Knuts Skujenieks, kurš 5. septembrī svin 78. dzimšanas dienu.

Personiski un inteliģenti

Kad uzņemam fotogrāfiju pie viesiem klātā galda dzejnieka mājās Salaspilī, kā joks starp Goran Goru un Knutu Skujenieku pazib apstiprinājums fotogrāfa uzdotajam jautājumam: "Vai jums galvas ir vienā līmenī?" Mūziķis steidz paziņot, ka, uztverts metaforiskā līmeni, tas gan esot pretenciozs apgalvojums, savukārt Knuts Skujenieks šo piezīmi komentē kā "draudzīgu joku, kurā būtībā nekas netiek vērtēts". Abu mākslinieku radošās darbības augļu saskanību apliecina gan ieraksts Mosties, kurā savu muzikālo skanējumu ieguvuši 12 Knuta Skujenieka dzejoļi, gan sarunas gaitā spilgti pamanāmās līdzības abu mākslinieku pieejā jaunrades procesam.

Knuts Skujenieks gan ar dzejas rakstīšanu jau kādu laiku nenodarbojoties, jo vienkārši negribot rakstīt "sliktus dzejoļus". Jāņa muzikālo sniegumu jaunajā ierakstā viņš raksturo kā "spilgti personisku un inteliģentu" savas dzejas traktējumu.

"Kā tagad atceros – tas bija jaunās Bībeles atvēršanas pasākumā Splendid Palace. Stāvējām abi ar Kasparu Znotiņu maliņā, šausmīgi mulsām un domājām, kā pieiet klāt Knutam un pastāstīt savas ieceres. Kaspars tajā brīdī strādāja pie kādas izrādes, kur bija vajadzīgs konsultants, savukārt man uz lapiņas bija uzrakstīta viena dziesmiņa, un es gribēju uzzināt, vai drīkstu to dziedāt, un vēlējos pastāstīt, ka varbūt būs vēl kāda dziesmiņa," abu mākslinieku pirmo tikšanos atminas Goran Gora. "Šis moments ar Jāni bija negaidīts – izsauca manī izbrīnu un iepriecināja," teic Knuts Skujenieks un piebilst, ka mūziķis pie viņa ieradies "jau labi pastrādājis".

"Es principā nerakstu tekstus, tie faktiski ir gatavi dzejoļi, taču izrādās, ka tie ir diezgan parocīgi, jo Jānis nav vienīgais. Nupat jau ir neliela ofensīva," saka Knuts Skujenieks, atminoties arī citus, kuri viņa dzeju izmantojuši dziesmās. Saraksts ir garš un žanriski dažāds. Tajā ir komponisti Imants Kalniņš, Mārtiņš Brauns, Raimonds Pauls. Dzejnieka sieva Inta, gatavojot kafiju, no virtuves izsaucas: "Neaizmirsti Stabulnieku!"

Knuta Skujenieka vārdi izmantoti gan kamermūzikā, gan, kā pats rakstnieks joko, "umpampā" gabalos. Jautāts, kā ir dzirdēt savus darbus muzikālā interpretācijā, Knuts Skujenieks atbild: "Tas, ka es dzirdu šo dzeju skanam, ir liecība, ka neesmu par velti to rakstījis."

Impulsa rosināts

"Nekas no šī projekta nav bijis plānveidīgi izdomāts vai mērķtiecīgi virzīts," par albumu saka Goran Gora, kurš līdz šim savām kompozīcijām vārdus rakstījis pats, turklāt klausītājus konstanti uzrunājis angļu valodā. Mūziķis stāsta, ka Knuta Skujenieka dzejoļi pie viņa nonākuši netīšu kopsakarību sakritībā. "Netīšām gribas atrasto dzejoli izdziedāt, tad ņem instrumentu un netīši sāc rakstīt," par dziesmu tapšanu stāsta Jānis. Knuts Skujenieks gan bilst, ka zināmā mērā jūtoties vainīgs pie šāda impulsa: "Ar gadiem esmu sapratis, ka lielā daļā manu dzejoļu ir diezgan izteikta dziesmas loģika." "Tas gan!" – šim apgalvojumam steidz piekrist Goran Gora.

Muzikāli ir arī Knuta Skujenieka atdzejojumi. "Ir nācies tos padarīt arī dziedamus," saka autors un piebilst, ka šajā ziņā problēmas sagādājot tikai muzikālās izglītības trūkums. "Tas nekas, man arī tādas nav," mierina Jānis. Knuts Skujenieks tikmēr prāto – ja būtu ieguvis attiecīgu izglītību, iespējams, pats komponētu. "Bet varbūt labāk ir tā, kā ir! Es savu darbu esmu padarījis, palaidis savus bērnus pasaulē, un lai nu viņi dzīvo, kā grib," par savas dzejas tālākajām gaitām spriež rakstnieks.

Goran Gora sarunas gaitā bilst, ka izmantot cita radītu dzeju savā mūzikā esot ļoti liela atbildība: "Visu laiku urda neziņa, kāda loma šim dzejolim ir dziesmā, kur ir mana interpretācijai…" Šīs mūziķa pārdomas pārtrauc Skujenieks: "Nevajag lieki gudrot!" Dzejnieks novērojis, ka vieni un tie paši teksti spējot izskanēt ārkārtīgi dažādos muzikālos žanros no kamermūzikas līdz pat rokam. "Teksts vairs no mūzikas neatdalās. Tas pats par sevi ir kaut kāds organisms," spriež abi mākslinieki. "Šeit ir tā – ja tu viņu paņem, tad tās ir kā precības," joko Knuts Skujenieks. "Pēc tam vairs nav nekādu šķiršanās prāvu vai atlaulāšanas. Tas ir tavs darbs, kurš tapis ar manu palīdzību. Es tev esmu iedevis impulsu. Tāpēc es tev saku – tu nemulsti par to!"

Organisks skanējums

Jānis stāsta, ka albumā nonākuši tie dzejoļi, kuri "pasaka to, ko pats gribētu pateikt". "Starp citu, es konstatēju, ka esmu rakstījis mūziku ar sava vienaudža tekstiem," Knuta Skujenieka daiļrades mūsdienīgo dabu apstiprina Goran Gora, kad dzejnieks ieminējies, ka Jānis ar savu mūziku esot viņu padarījis jaunāku. Daļa albumā Mosties izmantoto darbu esot radīti laikā, kad arī Skujenieks bijis trīsdesmitgadnieks.

Albums Mosties ierakstīts pagājušā gada septembrī kādā privātmājā ārpus Kuldīgas centra. Apkārtnes rudenīgā dabas ainava ar pļavām un upi novērtējama vietnē YouTube redzamajā video, kurā iemūžināta albuma tapšana. "Mēs, piemēram, bungas ierakstījām ārā – to nekad nedara, jo pēc skaņu inženierijas viedokļa tur nevar noķert labāko skaņu. Šajā ierakstā nav nekā sterila, viss ir vienkāršs, dabisks un, jā, organisks," stāsta Goran Gora, uzsverot Knuta Skujenieka iepriekš sarunā minēto "organiskumu" – galveno radītā vērtēšanas kritēriju. "To nevar izskaidrot, bet sajust, un to izjūt arī tie, kuri tevi klausās," norāda dzejnieks.

"Koncerti būs muzikāla iedziļināšanās, kas pieprasīs klausītāja uzmanību," stāsta mūziķis. Viņš pēdējā laikā cenšoties atteikties no izklaides žanra savā daiļradē. "Vienīgais šova elements būs gaismu režija, kuru veidos Oskars Pauliņš, taču arī tajā pieturēsimies pie askētisma." Katrai dziesmai esot radīta pārdomāta gaismu mizanscēna, lai maksimāli izceltu gan mūziku, gan tekstu.

"Ar mani pēdējā laikā notikušas pārmaiņas, kas vedina vairāk domāt par dzīves nemateriālo pusi, citām vērtībām, kuras bieži vien ikdienā paliek kaut kur apakšējā slānī, jo ir ļoti daudz informācijas un citu kairinājumu, lai gluži vienkārši pats sevi nedzirdētu," par jaunā ieraksta vēstījumu teic Goran Gora, kurš Knuta Skujenieka dzejoļos atradis iekšējo balsi, dialogu ar sevi, atzīšanos, ka vari būt atklāts pret citiem cilvēkiem. "Tur, iekšā, arī tekstos, ir brīvība," piebilst dzejnieks. Viņš atklāj, ka no sākuma pašam licies – liriskā dzeja top vājuma brīdī. "Pagāja diezgan ilgs laiks, līdz sāku saprastu, ka tā ir mana galvenā stīga."

"Šis ieraksts dzīvo savā pasaulē. To nevar klasificēt ne kā popmūziku, ne rokmūziku, ne dziesminieku mūziku. Tas ir sirds darbs," secina Jānis Holšteins-Upmanis. "Šis laikam būs sentimentālākais un melanholiskākais Goran Goras albums." Knuts Skujenieks ieraksta noskaņām pievieno arī apzīmējumu "jutekliskākais".

Koncertprogramma Mosties
Latgales vēstniecībā Gors 7.IX plkst. 17, Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē 11.IX plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 13–14 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja