Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Iveta Apkalna ieskandina Katovices koncertzāles jaunās ērģeles

Piektdien, 13. janvārī, Katovices koncertzālē Polijā svinīgi tika atklātas vienas no lielākajām ērģelēm, kādas pēdējā laikā ir uzbūvētas Eiropas koncertzālēs. Jauno instrumentu ieskandināja Iveta Apkalna – viņa spēlēja solo somu komponista Esas Pekas Salonena Sinfonia concertante pasaules pirmatskaņojumā, ko pie Polijas Nacionālā radio simfoniskā orķestra pults diriģēja pats autors

Katovices koncertzāle, kas tika atklāta 2014. gadā, tiek uzskatīta par vienu no labākajām Eiropā. Tajā ir 1800 vietu, zāli ir projektējis Katovices arhitektu birojs Konior Studio, savukārt akustiku veidojis izcilais Jasuhisa Tojota no Nagata Acoustics – viņa "skaņoto" objektu klāstā ir arī Volta Disneja koncertzāle Losandželosā un Parīzes filharmonija. Katovices koncertzāle ir Polijas Nacionālā radio simfoniskā orķestra mājvieta. 

Jauno ērģeļu būvniecība šeit sākās 2017. gada aprīlī, un šis ir vērienīgākais instruments, kādu jebkad ir radījis Slovēnijas ērģeļu būvniecības uzņēmums Škrabl. Ērģeles ir izmaksājušas 20,6 miljonus Polijas zlotu jeb gandrīz 4,4 miljonus eiro (14,3 miljonus zlotu jeb 3,05 miljonus eiro ir piešķīrusi Katovices pašvaldība un Polijas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrija). Ērģeles tika būvētas, konsultējoties ar koncertzāles arhitektu Tomašu Konioru un ērģelnieku un ērģeļbūves profesoru Julianu Gemblaski.

Instrumentam ir vairāk nekā miljons detaļu, kuru vidū ir vairāk nekā 7000 stabuļu. Ērģeļu augstums ir trīspadsmit metru, platums – deviņi metri, dziļums – seši metri. Ērģeles būvētas franču simfoniskajā stilā, tās ir iedvesmojis gan Ruānas katedrāles, gan Parīzes Dievmātes katedrāles instruments. Jaunās koncertērģeles apvieno tradīcijas, kuras ir nostiprinājis un attīstījis XIX gadsimta beigu ērģeļbūves pionieris Aristids Kavaijē-Kols, un mūsdienu tehnoloģijas. Lai gan instruments pārsvarā ir mehānisks, tas ir aprīkots arī ar modernām elektromagnētiskajām, elektroniskajām un optisko šķiedru sistēmām. 

Komponista Esas Pekas Salonena jaundarbam Sinfonia concertante, kas tika izraudzīts instrumenta ieskandināšanai, ir interesanta priekšvēsture. Pirms dažiem gadiem neatkarīgi viens no otra pie skaņraža vērsās ērģelnieki Iveta Apkalna un Olivjē Latrī ar lūgumu uzrakstīt ērģeļkoncertu. Lai nepieviltu nevienu no viņiem, Esa Peka Salonens nolēma uzrakstīt Sinfonia concertante ērģelēm un orķestrim, ko varētu atskaņot abi ērģeļmūzikas titāni. Pasaules pirmatskaņojums Katovicē tika uzticēts Ivetai Apkalnai. Savukārt Olivjē Latrī darbu spēlēs 19. janvārī kopā ar Berlīnes filharmonijas orķestri un 25. janvārī kopā ar Parīzes orķestri. Iveta Apkalna šo opusu atkal atskaņos 11. maijā Elbas filharmonijā Hamburgā kopā ar NDR Elbas filharmonijas orķestri un 18. maijā Volta Disneja koncertzālē Losandželosā kopā ar Losandželosas filharmonijas orķestri. Pie diriģenta pults visur stāsies Esa Peka Salonens. Vēlāk šo darbu kopā ar Somijas Radio simfonisko orķestri Helsinkos spēlēs Olivjē Latrī. 

Katovices koncertzāles jauno ērģeļu atklāšanas programmā svētdien, 15. janvārī, Iveta Apkalna piedalījās arī izglītojošā pasākumā visai ģimenei. Savukārt šajā svētdienā, 22. janvārī, Katovicē viņa sniegs solokoncertu, kurā ir iekļauta Tjerī Eskeša, Johana Sebastiāna Baha, Ferenca Lista, Darjuša Pšibiļska, Aivara Kalēja, Lionela Roga un Šarla Marijas Vidora mūzika. 

Informācija: nospr.org.pl

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja