Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Izdots Gundegas Šmites autoralbums Es, karā aiziedams…

Nacionālā ierakstu kompānija SKANi izdevusi komponistes Gundegas Šmites dainu kamermistēriju Es, karā aiziedams… ansambļa Arcandela ieskaņojumā. Pērn kamermistērija tika nominēta balvai Kilograms kultūras sadaļā Gada pārsteigums, kā arī nupat saņēmusi nomināciju Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps par labāko režisora debiju.

Albumu ieskaņojis ansamblis Arcandela, kura sastāvā muzicē dziedātāji Aiga Bokanova un Kārlis Saržants, pianists Rihards Plešanovs, vijolniece Liene Brence, kontrabasists Oskars Bokanovs un akordeonists Māris Rozenfelds. Ieraksts tapa koncertieskaņojumā Rīgas ierakstu studijā 2019. gada nogalē skaņu režisora Tāļa Timrota vadībā un multimediālā priekšnesumā ar 17 kamerām to pārvērta režisors Aleksandrs Okonovs. Dainu kamermistērijas Es, karā aiziedams... pirmizrāde notika 2019. gada martā Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē. Nu skaņdarbs ir iedzīvināts albumā un turpina sasniegt klausītājus kā CD formātā, tā visās nozīmīgākajās mūzikas straumēšanas un lejuplādes platformās. 

Komponiste Gundega Šmite stāsta, ka dainu kamermistērija Es, karā aiziedams… ir stāsts par dvēseles cīņu – par karavīra drosmi aiziet un sievietes spēku viņu palaist pretī nezināmajam. Savā darbā ieviju neatbildētu un, iespējams, neatbildamu jautājumu – kurš no mums gatavs riskēt ar savu dzīvību un laimi lielākas idejas vārdā? Kā liecina bagātīgais latvju dainu mantojums, latvieši par to domājuši jau gadsimtiem. Daudzās dainās paustas cilvēciskas izjūtas, kas uzmutuļo brīdī, kad jauns vīrietis tiek iesaukts karā. Viņam blakus ir sieviete – māte, māsa, līgava –, un viņa skaudri reaģē uz karavīra aiziešanu un prombūtni. Dainu kamermistērija Es, karā aiziedams… nedod atbildi uz jautājumu, vai ir vērts savu dzīvību atdot kara mašinērijai. Tā neslavina varonību, bet atklāj trauslo cilvēka iekšējo pasauli, kas salūzt kara ceļos. Caur dainu poētisko valodu un savu mūziku tiecos paust skaudri cilvēcīgu un neapšaubāmi pacifistiskas ievirzes vēstījumu.

Tā ir izvērsta, cikliska kompozīcija 10 daļās, kurā iezīmēts karavīra ceļš: atvadas, prombūtne un mājupceļš. Skaņdarba muzikālais ietvars – Ievads un Postlūdija, kas atspoguļo mītisko kaļva sievu, norāda uz mūžīgi ciklisko kara iedabu. Tās ierāmē  ārpuslaicīgās noskaņās ieturēti ievads un postlūdija. Izvērstā cikla struktūru sastīgo četras elektroniskas intermēdijas kā nelielas pārejas uz nākamo etapu. 

"Dainu kamermistērija Es, karā aiziedams… ir veltījums tām dvēselēm, kuru dzīvības izdzēsis un joprojām dzēš  bezjēdzīgs karš. Tas ir mierinājums sirdīm, kuras salauztas, gaidot un nesagaidot mājās savus dēlus, brāļus un līgavaiņus. Latvju dainās atklātais cilvēcības kodols dzīvo pāri laikiem, telpai un tautībai," skaidro Gundega Šmite.

Albums izdots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Kultūras Ministrijas finansiālu atbalstu. Tas no šodienas pieejams mūzikas ierakstu tirdzniecības vietās Latvijā un 80 valstīs, kā arī visās nozīmīgākajās mūzikas lejuplādes un straumēšanas platformās.

SKANi ir vienīgā mūzikas izdevniecība Latvijā ar plašu starptautisku izplatītāju tīklu. Pateicoties sadarbībai ar partneriem ASV, Nīderlandē un Lielbritānijā, SKANi izdotie latviešu mūzikas CD nonāk tirdzniecībā 80 pasaules valstīs, kā arī visās digitālajās mūzikas platformās – Spotify, iTunes, Amazon Prime un citās. Pērn SKANi albumi sasniedza 400 000 klausītāju lielu auditoriju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja