Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jaunais pianists Aleksandrs Komka sniegs savu pirmo solokoncertu

Lielās ģildes Minsteres zālē 25. maijā plkst. 19.00 izskanēs Aleksandra Komkas koncerts, kurā deviņpadsmit gadus jaunais pianists atskaņos Bēthovena, Šopēna, Rahmaņinova, Lista un Garūtas mūziku.

Aleksandrs Komka ir viens no spilgtākajiem jaunajiem latviešu pianistiem. Viņš izcīnījis pirmās vietas konkursos Latvijā, Lietuvā, Zviedrijā, Spānijā, Itālijā, Ungārijā un citviet. Bijis konkursa Talants Latvijai, Ineses Galantes Talantu konkursa, Teodora Reitera fonda rīkotā konkursa laureāts. Šogad saņēmis Kultūras ministrijas balvu par izciliem sasniegumiem mūzikas jomā. Pašlaik Aleksandrs studē klavierspēli Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas 4. kursā pie Guntas Božas, un plāno turpināt savas studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Koncertā 25. maijā ir iekļauti dažādu laikmetu komponistu skaņdarbi, kuri jaunajam pianistam ir vistuvāk emocionālā ziņā.

Aleksandrs stāsta: "Esmu minorīgs cilvēks, tāpēc programmā skan pārsvarā skaņdarbi minorā. Koncerts sāksies ar Ludviga van Bēthovena Patētisko sonāti, kurai ir drūma pirmā daļa, lēna un mierīga otrā, un rotaļīga trešā daļa. Koncerta pirmo daļu noslēgs Sergeja Rahmaņinova trīs etīdes-gleznas, kas ir pilnas ar ekspresiju. Starp Rahmaņinovu un Bēthovenu skanēs arī Šopēna Trešā balāde, kura nes sava veida mierinājumu un uzplaukumu mažorā." Iedvesmu šai balādei poļu komponists visticamāk guvis no Ādama Mickeviča ūdens dievībai veltītā dzejoļa Undīne.

Koncerta otrajā daļā skanēs Aleksandra iemīļotākās latviešu komponistes Lūcijas Garūtas Četras prelīdes, kuras viņš sāka apgūt 2019. gadā un tagad atskaņos vienotā ciklā. Noslēgumā – Ferenca Lista fantāzijsonāte Pēc Dantes lasījuma. Klaviervirtuoza Lista komponētā Dantes sonāte, kas radīta, komponistam iedvesmojoties no Dantes Aligjēri Dievišķās komēdijas, savā laikā (skaņdarbs sarakstīts 1837. gadā) bija kaut kas pilnīgi jauns, neierasts romantisma laikmetam. Pianists atzīst, ka šis ir grūtākais skaņdarbs viņa pieredzē gan tehniski, gan arī emocionāli, jo jāspēj atveidot elles šausmas un traģismu, kas mijas ar gaišām atmiņām un cerības pilnām melodijām. Šī daudzveidīgā romantisma mūzikas programma būs emocionāli pielādēta, pilna pārsteigumiem un ekspresijas piesātināta.

Biļetes – Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja