Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kamerorķestris Kremerata Baltica sezonas noslēguma koncertā paudīs attieksmi pret Ukrainā notiekošo

Sestdien, 11. jūnijā, koncertzālē Cēsis ar savu 25. jubilejas koncertsezonas noslēguma koncertu viesosies Gidona Krēmera veidotais kamerorķestris Kremerata Baltica un igauņu pianiste Tehe-Lē Līva (Tähe-Lee Liiv).

Vēloties paust savas sajūtas un attieksmi pret Ukrainā un pasaulē notiekošo, tapusi īpaša koncertprogramma, kurā iekļautie skaņdarbi katrs sūta īpašu vēstījumu – no Šostakoviča Kamersimfonijas un ukraiņu komponista Valentīna Silvestrova Vēstneša līdz Pētera Plakida Musica Jubilata un Mocarta klavierkoncertam. Atklājums Latvijas klausītājiem būs turku pianista un komponista Fazila Saja klavierdarbs Zīda ceļš.

Kopš atklāšanas koncertzālē Cēsis ik vasaru jūnijā viesojas Gidona Krēmera veidotais kamerorķestris Kremerata Baltica, kurš šosezon atzīmē savu 25. gadadienu. Koncerts Cēsīs būs šīs ražīgās un skanīgās jubilejas noslēgums.

Gidonam Krēmeram un Kremerata Baltica vienmēr bijis būtiski mūzikā paust savu attieksmi pret notikumiem pasaulē un sabiedrībā, uztverot to zināmā mērā kā mūziķu misiju – nest savu vēstījumu klausītājiem. 

Arī šobrīd Ukrainā notiekošais, postošais karš un civilizēto pasauli šokējusī Krievijas agresija orķestri mudina dalīties savā attieksmē. 

"Mūsu mērķis nav izklaidēt auditoriju, bet gan likt katram skatītājam un klausītājam ieskatīties sevī. Un, paplašinot apziņu, likt iedomāties par cilvēces likteni un savu īpatno lomu tanī, kas notiek. Vienaldzība ir pati bīstamākā slimība. Pat ja māksla nespēj izglābt pasauli, tā spēj šķīstīt mūs," savu uzskatu pauž Krēmers.

Cēsu koncerta programmas centrā ir dižā 20. gadsimta mūzikas ģēnija Dmitrija Šostakoviča Kamersimfonija, kas patiesībā ir komponista Astotā stīgu kvarteta pārlikums kamerorķestrim. Tiek uzskatīts, ka skaņdarba oriģināls savulaik vainagoja desmitgadi, kas komponista personiskajā dzīvē nebija laimīga. Daudzi uzskata, ka par kamersimfoniju pārtapušais kvartets ir Šostakoviča sev komponēts rekviēms. 

Šostakoviča mūzikas vēstījums tālākā programmā atspoguļosies ukraiņu komponista Valentīna Silvestrova opusā Vēstnieks un turku pianista, komponista Fazila Saja Klavierkoncertā Zīda ceļš - darbos, kas liks katram klausītājiem apzināties traģiskos notikumus kaimiņvalstī, un sajust savu atbildību, nostāju pret iznīcību nesošo spēku. Fazila Saja skaņdarbs Latvijā skanēs pirmo reizi, dodot iespēju mūsu klausītājiem atklāt turku mūsdienu skaņradi.

Koncertprogrammas īpašā viešņa būs igauņu jaunais talants, pianiste Tehe-Lē Līva. Būdama vairāku starptautisko pianistu konkursu laureāte, šobrīd viņa uzstājas kopā ar Igaunijas Nacionālo simfonisko orķestri, Ņujorkas Kamerata, Tallinas kamerorķestri, Alionas Baltijas festivālu orķestri, kā arī bijusi vairāku festivālu viessoliste.

Biļetes nopērkamas koncertzāles Cēsis kasē, Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un www.bilsesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja