Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kokaru zālē koncertēs ukraiņu pianists un komponists Ļubomirs Meļņiks

Piektdien, 24. novembrī, plkst. 19 Mežparka Lielās estrādes Kokaru zālē ar īpašu koncertu viesosies Ukrainas pianists, komponists Ļubomirs Meļņiks, informēja koncerta rīkotāji.

Ļubomirs Meļņiks ir ukraiņu komponists un pianists, nepārtrauktās klaviermūzikas pionieris un viens no patiesi izcilākajiem mūsdienu pianistiem, pateicoties viņa neparastajam ātrumam un virtuozitātei, kā arī spējai radīt efektus uz klavierēm, ko līdz šim neviens nav spējis, - apbrīnojamas gandrīz elektroniskas klavieru skaņas. Ar savu neparasto tehniku viņš glezno vēl nedzirdētas skaņu "ainavas", ar pirkstiem ik pa laikam spēlējot ar superskaņas ātrumu virs 19,5 notīm sekundē ar katru roku. Tas ir kaut kas tāds, par ko neviens cits pianists pat nevar sapņot.

1970. gadu vidū Ļubomirs Meļņiks sāka strādāt pie jaunām klavierspēles koncepcijām, kas apvienoja uzlaboto klasisko (advanced classical) klavieru tehniku ar pārpasaulīgajām cīņas mākslas, tai chi un kung fu filozofijām. Gadu gaitā viņa nodošanās pilnībai ir novedusi klavieres pilnīgi jaunās dimensijās ar spējām, kas ļauj viņam radīt vēl nekad nedzirdētus skaņas efektus. 

Mūziķi raksturo spēles maniere un ātrums - spēlēt tādā ātrumā, kādu neviens pat nav iedomājies. Viņu mūsdienās sauc par "klavieru pravieti".

Ļubomira Meļņika dziļi personīgie priekšnesumi ir sajūsminājuši klausītājus visā pasaulē, un viņa tehniski vismodernākie skaņdarbi ir apmulsinājuši klaviermūzikas klausītājus un izpildītājus, jo tos praktiski nevar atskaņot pat izcilākie koncerta pianisti. 

Būdams pionieris savā žanrā, Ļubomirs radījis pilnīgi jaunu valodu klavierēm ar nosaukumu "nepārtraukta mūzika" (continuous music) - revolucionāra pieeja klavierspēlei, kuras pamatā ir jaunas garīgās un pirkstu veiklības formas, lai radītu sarežģītas notis formulējumus un fenomenālus ātrumus, kas nepieciešams šai jaunajai klavieru skaņai, kur dažkārt var dzirdēt pilnu orķestri vai dabas skaņas. 

Laikā no 1980. līdz 1990. gadam  Ļubomirs Meļņiks izdevis sešus albumus, no kuriem divi ir dubultā LP. Savukārt The Song of Galadriel Ņujorkas žurnāls Stereo review nosaucis kā "vienu no 10 svarīgākajiem mūsu laika albumiem". 

Kopš 2002. gada Ļubomirs Meļņiks ir izdevis apmēram 16 jaunus digitālos albumus, tostarp Illirion SONY Classical izdevniecībā. Viņa muzikālie darbi skenē visdažādākās instrumentālās variācijas, sākot no solo un dubultklavierēm līdz ansambļiem, operai, stīgu kvartetiem, modernajam baletam, orķestrim un ne tikai. 

Ar viņu ir sadarbojas daudzas mūzikas grupas, tostarp The New Chamber Orchesta, ARRAY Ensemble, Kanādas CBC radio Deutche Rundfunck, Kanādas Nacionālais balets un daudzi citi. 

Ļubomirs Meļņiks piedalās dažādos mūzikas festivālos un sniedz koncertus visā Eiropā, Ziemeļamerikā, Ķīnā un Japānā. Viņš arī izrāda lielu interesi par tehnoloģiskām inovācijām, kas var uzlabot un padziļināt klausītāju mūzikas pieredzi, un  pastāvīgi sadarbojas ar dažādiem skaņu inženieriem, lai uzlabotu ierakstīšanas tehnikas digitālajā ierakstā. 

Viņa albumus izdevuši Apparition Records, Music Gallery Editions, Bandura Records, Unseen Worlds, Erased Tapes un SONY Classical.

Ievērojamais mūziķis Latvijā jau viesojies vairākkārt – Durbē, Cēsīs, Rīgā.

Koncerta īpašā viese - Sarma Gabrēna. Sarma ir čelliste, eksperimentālās mūzikas izpildītāja. Savu balsi viņa meklē improvizācijas ceļā, nebaidoties nojaukt robežas starp sev jau zināmo un vēl neatklāto.

Viņas izpildījumā klasiskā čella skanējums satiekas ar mūsdienu tehnoloģijām - efektu pedāļiem un loop tehniku, kas veido savdabīgu skanējuma sintēzi, iedvešot instrumentam jaunus skanējuma apvāršņus.

Pēc studiju pabeigšanas JVLMA, mūziķe strādājusi Liepājas simfoniskajā orķestrī, paralēli darbojoties dažādos muzikālos projektos, kas pamazām noveduši līdz eksperimentiem neakadēmiskajā mūzikā, tostarp grupā Grab.

Biļetes iepriekšpārdošanā ticketshop.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja