Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Komponista Stabulnieka 75.dzimšanas dienā pie viņa dzimtā nama atklās piemiņas plāksni

Latviešu komponista Ulda Stabulnieka 75.dzimšanas dienā pie viņa dzimtā nama Aleksanda Čaka ielā 33, Rīgā, atklās pianistam un dziedātājam veltītu piemiņas plāksni, aģentūru LETA informēja idejas iniciators, producents Juris Millers.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Millers, ideja par piemiņas plāksnes uzstādīšanu radās pirms vairākiem gadiem. Producenta ieskatā, Stabulnieks ir viens no latviešu kultūras dižgariem, kura daiļrade ir bijusi ļoti cieši saistīta ar Rīgu, tāpēc ir tikai likumsakarīgi, ka plāksne tiek uzstādīta pie Stabulnieka dzimtā nama.

"No 8.oktobra Stabulnieka piemiņu varēs godināt ne tikai kapsētā, kur pēc viņa aiziešanas mūžībā ir izveidots iespaidīgs piemiņas ansamblis, bet arīdzan pilsētas centrā, pie viņa dzimtā nama," sacīja Millers.

Runājot par piemiņas plāksni, Milers pastāstīja, ka idejisko skici veidojusi māksliniece Linda Oše, savukārt plāksni izveidoja tēlnieks, skulptūru studijas Power and Beauty Sculpting Group dibinātājs un vadītājs Valtis Barkāns.

Producents norādīja, ka piemiņas plāksnes atklāšana noritēs salīdzinoši šaurā lokā. Milers pavēstīja, ka pasākumā piedalīsies Stabulnieka atraitne Ruta Stabulniece ar ģimeni, kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA). Millers pieļāva, ka gaidāms arī kāds pārstāvis no Rīgas domes.

Šogad māksliniekam būtu apritējuši 75 gadi. Runājot par to, vai atzīmējot Stabulnieka jubileju varētu notikt kādi pasākumi, Millers norādīja, ka, ņemot vērā Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktos pasākums, producents kopā ar komandu pieņēmis lēmumu koncertu šogad nerīkot.

LETA jau rakstīja, ka 2012.gada 8.okotbrī, savā dzimšanas dienā, Meža kapos zemes klēpī tika guldīts mūžībā aizgājušais komponists un dziesminieks Stabulnieks. Mākslinieks, kurš dzimis 1945.gadā, mūžībā aizgāja 66 gadu vecumā 27.septembrī pēc ilgstošas slimības

Stabulnieks 1965.gadā bijis viens no karavīru ansambļa "Zvaigznīte" dibinātājiem. Tā sastāvā 1967.gadā viņš uzvarējis festivālā "Liepājas dzintars" un kļuvis par Tallinas džeza festivāla diplomandu. No 1969.gada līdz 1988.gadam Stabulnieks bijis Latvijas Televīzijas un radio estrādes un vieglās mūzikas orķestra koncertmeistars. 70.gados viņš dziedājis kamerkorī "Ave Sol".

No 70.gadu vidus līdz 80.gadu sākumam Stabulnieks vadīja Latvijas Filharmonijas ansambli, kur dziedāja tā laika zvaigznes Margarita Vilcāne un Ojārs Grīnbergs. Viņš strādājis par pianistu lielākajā daļā Latvijas teātru, daudz komponējis teātra izrādēm. 1972.gadā komponists radījis pirmo latviešu blūzu.

1981.gadā Stabulnieks ar savu izpildīto dziesmu "Tik un tā" ieņēma 2.vietu "Mikrofona" aptaujā. Viņš sarakstījis mūziku filmām "Svešās kaislības", "Aizaugušā grāvī viegli krist" un "Dīvainā mēnessgaisma". Stabulnieks arī filmējies epizodiskā lomā filmā "Elpojiet dziļi".

Stabulnieks savā darbā guvis arī vairākas atzinības. 1973.gadā viņš bija Monako Starptautiskā džeza kompozīciju konkursa laureāts, Lielā mūzikas balva saņemta 1995.gadā, bet 2004.gadā - Autortiesību bezgalības balva. 2007.gadā viņš saņēma Aleksandra Čaka balvu, bet 2011.gadā viņam tika piešķirts Atzinības krusts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja