Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā Rīgas Domā skanēs Mocarta Rekviēms

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā 25. martā Rīgas Domā skanēs Mocarta Rekviēms, kam no šodienas pieejami bezmaksas ielūgumi, informēja koncerta rīkotāji.

Tradicionāli festivāla Windstream programmā ir koncerts, kas veltīts komunistiskā genocīda upuru piemiņai. 25. martā Rīgas Domā pie orķestra Rīga diriģenta pults stāsies Jurģis Cābulis, lai kopā ar koriem un solistiem atskaņotu V. A. Mocarta Rekviēmu.

Pagājuši 75 gadi kopš traģiskajiem 1949. gada 25. marta notikumiem, kad tika izsūtīti vairāk nekā 42 000 Latvijas iedzīvotāju. Orķestris Rīga sadarbībā ar diriģentu Jurģi Cābuli, Rīgas kamerkori Ave Sol un Rīgas Doma kora skolas jaukto kori, kā arī četriem vokālajiem solistiem – Jolantu Strikaiti-Lapiņu, Ilzi Grēveli-Skaraini, Mārtiņu Zvīguli un Rihardu Mačanovski – šajā upuru piemiņas dienā iecerējuši atskaņot Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēmu. Rekviēms mūzikā tradicionāli tiek veltīts mirušo piemiņai, aizlūdzot par mirušo dvēselēm. V. A. Mocarta Rekviēms re minorā ir viens no slavenākajiem pasaules mūzikā un kļuva arī par Mocarta pēdējo skaņdarbu, komponistam aizejot mūžībā, šo opusu nepabeidzot. Mūzikas literatūrā tas vēl šobrīd ir viens no noslēpumainākajiem un apbrīnotākajiem skaņdarbiem, kas cauri laikiem aizkustinājis cilvēku sirdis.

Šis būs īpašs V. A. Mocarta Rekviēma atskaņojums, jo oriģinālā simfoniskā orķestra partitūra izskanēs 20. gadsimta franču komponista Dezirē Dondēna (Désiré Dondeyne) pārlikumā simfoniskajam pūtēju orķestrim. Šīs orķestrācijas autora profesionālā darbība bijusi cieši saistīta ar pūtēju orķestri – gan kā komponistam un aranžētājam, gan kā orķestra vadītājam –, tāpēc populārās Mocarta mūzikas instrumentāciju viņš radījis ar lielu pietāti oriģinālam, saglabājot nemainītas kora un solistu balsis.

Koncerts notiks 25. martā plkst. 19.00 Rīgas Domā. Bezmaksas ielūgumi ieejai koncertā saņemami no pirmdienas, 18. marta, plkst. 9.00 tīmekļvietnē www.bilesuparadize.lv, kā arī Rīgas Doma kasē un visās Biļešu paradīzes kasēs.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja