Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Koncerts pilnīgā tumsā. Festivālā Skaņu mežs uzstāsies leģendārā britu grupa Autechre

Nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu mežs koncerti šogad notiks 13.–15. oktobrī, kā arī 12. novembrī, kad Mūzikas namā Daile uzstāsies eksperimentālās mūzikas ikonas – Roba Brauna un Šona Būta duets Autechre.

Autechre ir viens no trim vēsturiski nozīmīgās izdevniecības Warp Records atslēgas projektiem līdzās Aphex Twin un Squarepusher. 19. maijā Autechre laidis klajā savu divpadsmito albumu elseq 1–5. Rudenī grupa dosies Eiropas turnejā, kuras laikā uzstāsies Rīgā.

Autechre pirmsākumi meklējami reivu vilnī, kas 1990. gados pārņēma Eiropu. Elektroniskā deju mūzika, kas, pie ierobežotām tehnoloģiskām iespējām attīstījās 1980.–1990. gadu mijā un riskēja ieslīgt vienveidīgā house mūzikā, guva jaunu izrāvienu, pateicoties Šefīldas ierakstu kompānijas Warp Records darbībai. Tā atrada potenciālu māksliniekos, kas uztvēra laikmeta atsvešinātās noskaņas un strauji nākošo tehnoloģisko attīstību un spēja uz indie mūzikas, reivu un postindustriālā estētiskā fona radīt novatorisku deju mūziku, kurā, cita starpā, apvienojās asimetriski un lauzti ritmi un Braiena Īno iedvesmots minimālisms. Šai izteiksmei tika piešķirts žanra nosaukums – IDM jeb inteliģentā deju mūzika.

Autechre daiļradē var izcelt vairākus posmus, kuros saplūdušas dažādas stilistikas. Šie posmi ir savstarpēji visai atšķirīgi. Pirmais posms, ko iezīmē albumi Amber un Incunabula, ir ambienti ritmisks, taču 1994. gada albums Anti EP ieveda grupu izteiktā deju mūzikas teritorijā. 1990. gadu otrā puse nāca ar estētisku lūzumu un tādu hrestomātisku elektroniskās mūzikas albumu kā Tri Repetae, kurā dzirdami minimāli, salti un arvien sarežģītāki ritmi, kā arī sadarbību ar kulta britu videomākslinieku Krisu Kaningemu, kurš veidojis zināmākos Autechre un Aphex Twin videoklipus.

Pēc tūkstošgades mijas tapušie ieraksti Confield, Draft 7.30 un Untilted pārstāv dueta skaniski izaicinošāko posmu ar jo lielākā mērā dekonstruētiem un lauztiem ritmiem, neskaitāmiem savstarpēji kontrastējošu skaņu slāņiem un skaņu režijas dzelmēs paslēptām atturīgām melodijām, kuru apstrāde pieskaitāma avangarda elektronikas labākajiem paraugiem.

Nupat iznākušais, trīs gadus tapušais albums elseq 1–5 ilgst 247 minūtes. Tajā ir gan deju mūzikas, gan agrīnās elektronikas, gan hiphopa iezīmes, taču ieraksts viscaur saglabā intensīvu, brīžiem radikālu un izaicinošu skanējumu. 

Elektroniskās mūzikas medijs Resident Advisor par elseq 1–5 raksta: "Kompānija Warp paziņojusi, ka neplāno šo ierakstu izdot fiziskā formātā. Ņemot vērā, ka Autechre ir ikoniska grupa, kuras fani ar entuziasmu pieņem jebkuru tās lēmumu, šis fakts nav mazsvarīgs, jo sanāk, ka elseq 1–5 eksistē tikai kā digitālu datu apkopojums. Autechre šajā virzienā ir devušies jau kopš savā mūzikā apvienoja kompozīciju ar juceklīgumu, nomainīja melodiju un tempu pret matemātiku un sāka īstenot apjoma ziņā arvien lielākus projektus. elseq 1–5 atsakās pakļauties jebkādam naratīvam, ko jūs mēģināsiet tajā sazīmēt. Četras stundas saspringtas, mulsinošas un brīžiem izklaidējošas elektroniskās mūzikas – šis albums ir cienīgs divu pionieru solis tālāk nezināmajā."

Savukārt FACT Magazine apgalvo: "Zināms draudīgums vēl joprojām ir Autechre panākumu atslēga. Patīkami apzināties, ka pasaulē, kurā mūzikas žanri izzūd un daudzi mākslinieki dzenas pakaļ honorāriem, radīdami neizteiksmīgus un vienveidīgus ierakstus, eksistē Autechre, kas šādu veselo saprātu ignorē."

Autechre gaidāmās rudens turnejas koncertu apmeklētājiem jābūt gataviem, ka saskaņā ar mūziķu vēlmi grupas uzstāšanās laikā koncertzālē būs pilnīga tumsa.

Biļetes uz Skaņu mežu var iegādāties Biļešu servisa tīklā. Abonements uz divām festivāla dienām maksā EUR 20, uz trim dienām – EUR 30. Biļešu sākotnējā cena uz atsevišķiem koncertvakariem iepriekšpārdošanā ir EUR 15.

Drīzumā tiks izziņoti arī pārējie Skaņu meža 2016 dalībnieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja